« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-14 12:25:57
Temat: Najlepszy ser na fondue?????Kto wie, jaki jest najlepszy ser na fondue i co oprocz chleba mozna w
nim maczac??? Planuje jutro takie male przyjecie, zawsze robilam na
oleju, ale jakos postanowilam sprawdzic na serze. Czy pieczarki,
kalafior i brokuly bylyby odpowiedzie??
A moze ktos zna jeszcze przepisy na jakies pyszne sosiki????
Pozdrawiam serdecznie
nowa czytelniczka grupy
Angelika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-14 12:37:58
Temat: Re: Najlepszy ser na fondue?????
> Kto wie, jaki jest najlepszy ser na fondue i co oprocz chleba mozna w
> nim maczac??? Planuje jutro takie male przyjecie, zawsze robilam na
> oleju, ale jakos postanowilam sprawdzic na serze. Czy pieczarki,
> kalafior i brokuly bylyby odpowiedzie??
tak. Możesz jeszcze oliwki, zielony seler, winogrona, banan.
Co do sera: co kto lubi. Ja robię z młodej goudy i edamskiego.
Oryginalny to chyba gruyere (z dokładnością do pisowni) ale dla mnie
trochę za mdły.
Aha, superperwersyjne, ale w moim krągu znajomych stosowane: czosnek do
maczania. Nie baw się w jakieśtam wymazywanie czosnkiem gara. Czosnek do
miseczki, ząbek na widelec i do sera. Mi kiedyś na urodzinach zeżarto
kilogram czosnku.
> A moze ktos zna jeszcze przepisy na jakies pyszne sosiki????
do czego?
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-14 12:48:49
Temat: Re: Najlepszy ser na fondue?????Zawsze robie; fondue z przepisu z ksia;z.ki :-) A ksia;z.ka lez.y sobie
w domu- pamie;tam, z.e dodaje; zawsze rokfora (sorrki za pisownie ale
zapomnia?am jak to sie; pisze :-D) lub rokpola, ementaler (starty na
drobnej tarce) i jeszcze jakis' (cos' z blue) - z.ólty, dos'c' twardy,
tez. starty na drobnej tarce. Nalez.y pamie;tac', z.e ser wrzycamy do
naczynia posmarowanego czosnkiem, z podgrzanym winem i s'mietanka;
stopniowo, ca?y czas mieszaja;c. Zaczynamy od sera najtwardszego. Ser
zage;szczam ma;ka; ziemniaczana; z sokiem pomaran'czowymI Nie zapomnijmy
o koniaczku na koniec :-)
A jako dodatki:
- micha sa?aty z pomidorami i sosem vinegret,
- mie;sne kuleczki do "maczania" w serze,
- krewetki podsmaz.one na mase?ku czosnkowym (oczywis'cie bez skorupek)
- równiez. do "maczania",
- szynke; parmen'ska; cieniuten'ko pokrojona;,
- ostre salami, np. takie oblepione zielonym pieprzem,
- ziemniaki pieczone w mundurkach,
i oczywis'cie kupa grzanek czosnkowych.
Czy ja jestem wampirkiem, z.e tego czosnku tyle wcinam :-D
Generalnie jedzonko jest bardzo syte, wie;c wystarcza; ilos'ci dodatków
"na smaka" (oprócz sa?aty - bo tej obowia;zkowo wielka micha i grzanek).
I podam Ci jeszcze nasz zwyczaj (oczywis'cie do zastosowania tylko w
gronie przyjació?) - komu wpadnie z widelczyka do sera, ten po jedzonku
szoruje gara :-D Oczywis'cie w towarzystwie pozosta?ych gos'ci :-)
Pozdarwiam i udanego wieczoru,
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-14 12:49:14
Temat: Re: Najlepszy ser na fondue?????>
> > A moze ktos zna jeszcze przepisy na jakies pyszne sosiki????
> do czego?
:-)) Do fondue, ale tego normalnego, przepraszam - skrot myslowy...... :-)
A z tym czosnkiem - sprobuje. A wlewasz do sera wino? I przyprawy??
No i jako totalny laik zaptyam - warzywa gotowane, czy surowe?
Angelika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-14 13:30:36
Temat: Re: Najlepszy ser na fondue?????
>Kto wie, jaki jest najlepszy ser na fondue i co oprocz chleba mozna w
>nim maczac??? Planuje jutro takie male przyjecie, zawsze robilam na
>oleju, ale jakos postanowilam sprawdzic na serze. Czy pieczarki,
>kalafior i brokuly bylyby odpowiedzie??
>A moze ktos zna jeszcze przepisy na jakies pyszne sosiki????
>Pozdrawiam serdecznie
>nowa czytelniczka grupy
>Angelika
generalnie to ementhal i gruyere.
mozna zrobic fondue gdzie sobie plywa oliwa i do niej sie na
zelaznych patykach wklada kawaleczki poledwicy wolowej (tylko nie
pamietam co dalej - siup do jakiegos mazidla i do buzki - to sie
wydaje logiczne...brode obcierac bulka...)
wersja slodka - plywa sobie w podgrzewanym garze budyn waniliowy
a do niego sie zamacza rozne owoce. (ten robilam i bylo duzo
smiechu- a to budyn za rzadki, a to sie ludzie upierali ugotowac
winogrono w budyniu etc etc)
Krysia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-14 20:31:07
Temat: Re: Najlepszy ser na fondue?????> >
> > > A moze ktos zna jeszcze przepisy na jakies pyszne sosiki????
> > do czego?
>
> :-)) Do fondue, ale tego normalnego, przepraszam - skrot myslowy...... :-)
> A z tym czosnkiem - sprobuje. A wlewasz do sera wino? I przyprawy??
> No i jako totalny laik zaptyam - warzywa gotowane, czy surowe?
warzywa surowe. Pieczarki też, wybierz ładne, małe, albo pokrój na
gębowej wielkości. Do sera daję białego bordeaux i kieliszek wytrawnej
czereśniówki (tej bezbarwnej).
Do mięsnego fondue. Nie wiem. Sam tego nie robię, bo nie przepadam za
smażeniem w oleju. Lubię za to "gar na ogniu" rosołowy. Do tego sosów
właściwie nie trzeba, ale robię czasem japońskie z sosu sojowego, sake i
zielonego chrzanu (wasabi).
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-15 10:27:53
Temat: Re: Najlepszy ser na fondue?????bardzo tardycyjnie po plowie oryginalny szwajacarski ementaler i gruyere. Ni
i do tego masa lokalnych "kolorytow" - mozna dodac troche francuskich
miekkich lub - jeszcz elepiej - polmiekkich serow. A maczac mozna wiele -
tradycyjnie tylko chleb, lekko czerstwy, ale jadalem z szynka wedzona,
warzywami surowymi (ew. zblanszowanymi) etc etc
V.
Użytkownik Angel <B...@z...koszalin.tpsa.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3...@z...koszalin.tpsa.pl...
> Kto wie, jaki jest najlepszy ser na fondue i co oprocz chleba mozna w
> nim maczac??? Planuje jutro takie male przyjecie, zawsze robilam na
> oleju, ale jakos postanowilam sprawdzic na serze. Czy pieczarki,
> kalafior i brokuly bylyby odpowiedzie??
> A moze ktos zna jeszcze przepisy na jakies pyszne sosiki????
> Pozdrawiam serdecznie
> nowa czytelniczka grupy
> Angelika
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 07:57:49
Temat: Re: Najlepszy ser na fondue?????Użytkownik "Horrendum" <h...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9nvabc$q0a$1@news.tpi.pl...
> bardzo tardycyjnie po plowie oryginalny szwajacarski ementaler i gruyere.
Ni
...
A ktos ma za soba jakies ekperymenty z krajowymi serami? Moze generalnie
jakiego typu sery sie nadaja (gruyera na oczy nie widzialem niestety).
Wlasnie dostalem takie cus, a ni chce mi sie latac po supermarketach i cudow
szukac.
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |