Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Nalewka galaretka - pytanie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Nalewka galaretka - pytanie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 12


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-07-30 19:36:21

Temat: Nalewka galaretka - pytanie
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Zrobilam nalewke poziomkowa bez cukru z 55% wodki. Po 3 dniach przelalam
alkohol do innego sloja, a poziomki zasypalam cukrem. W tym czasie zlany
alkohol z poziomek zamienil; sie w galaretke. Dlaczego? Nastepnym
stopniem mialo byc gotowanie syropu z soku z owocow i dodanie go do
zlanego alkoholu. Czy mam tak kontynuowac i ta galaretka sie rozpusci?

Robie to wedlug tego przepisu z naszej grupy:

From: Evajp
Date: Fri, Jul 16 1999 12:00 am

NIe wiem czy mam doswiadczenie, ale robie wlasnie likier (nalewke) z
wisni i jak narazie idzie wszystko w/g pomyslu. Otoz najpierw zalewasz
wisnie spirytusem, po tygodzniu odlewasz spiritus z tych wisni, i
zasypujesz je cukrem. Cukier bedzie sie rozpuszczal przez okolo 2-3
tygodnie, po tym czasie odlewasz syrop ktory powstaje mieszasz z
uprzednio odlanym spiritusem odstawiasz do klarowania na jakis czas.

Eva ~~~~~>





Dzieki za wszelkie uwagi na ten temat
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-07-31 07:39:26

Temat: Re: Nalewka galaretka - pytanie
Od: Roman <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Magdalena Bassett wrote:

> Zrobilam nalewke poziomkowa bez cukru z 55% wodki. Po 3 dniach przelalam
> alkohol do innego sloja, a poziomki zasypalam cukrem. W tym czasie zlany
> alkohol z poziomek zamienil; sie w galaretke. Dlaczego?

To przez ten metanol. Od metanolu sie slepnie. Gosciom mozna od biedy podac
ale dla siebie na nalewki lepszy jest etanol.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-07-31 19:05:39

Temat: Re: Nalewka galaretka - pytanie
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Roman napisał(a):
>
> Magdalena Bassett wrote:
>
>> Zrobilam nalewke poziomkowa bez cukru z 55% wodki. Po 3 dniach przelalam

Adyć pisałem ci abyś macerowała co najwyżej przez dobę.

>> alkohol do innego sloja, a poziomki zasypalam cukrem. W tym czasie zlany
>> alkohol z poziomek zamienil; sie w galaretke. Dlaczego?

:-)))

> To przez ten metanol. Od metanolu sie slepnie. Gosciom mozna od biedy podac
> ale dla siebie na nalewki lepszy jest etanol.

Wrzuć tę znaną ci dżdżownicę, a ona motając się, ją [galaretkę] rozpuści.
;-)
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-07-31 19:30:57

Temat: Re: Nalewka galaretka - pytanie
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Jerzy Nowak wrote:
>
> Wrzuć tę znaną ci dżdżownicę, a ona motając się, ją [galaretkę] rozpuści.
> ;-)
> pozdr. Jerzy

Glizda juz od dawna siedzi w Tequilla, zapila sie na smierc z wlasnej
glupoty.

Ale w dalszym ciagu nie wiem, dlaczego sie zrobila galaretka?
A przelalam po 3 dniach bo mnie na drugi dzien nie bylo, sorry.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-07-31 19:37:53

Temat: Re: Nalewka galaretka - pytanie
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett napisał(a):
> Jerzy Nowak wrote:
[...]
> Ale w dalszym ciagu nie wiem, dlaczego sie zrobila galaretka?

Pektyny?

> A przelalam po 3 dniach bo mnie na drugi dzien nie bylo, sorry.

I nie jest gorzka?
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-07-31 19:53:45

Temat: Re: Nalewka galaretka - pytanie
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Jerzy Nowak wrote:
> Pektyny?

OK, rozumiem, nie sadzilam ze pektyna scina alkohol, czlowiek sie uczy
cale zycie.

> I nie jest gorzka?
> pozdr. Jerzy
Nie, a miala byc?

Teraz owoce w cukrze podchodza sokiem, za kilka dni polacze skladniki,
na Swieta dam znac, jak wyszlo.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-07-31 19:58:42

Temat: Re: Nalewka galaretka - pytanie
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett napisał(a):
> Jerzy Nowak wrote:
>> Pektyny?
>
> OK, rozumiem, nie sadzilam ze pektyna scina alkohol, czlowiek sie uczy
> cale zycie.

Stare wina i nalewki można jeść łyżką, dużo nie zjesz.
:-)
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-07-31 20:12:16

Temat: Re: Nalewka galaretka - pytanie
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Jerzy Nowak wrote:

> Stare wina i nalewki można jeść łyżką, dużo nie zjesz.
> :-)
> pozdr. Jerzy

Stare? a moja nalewka ma kilka dni...

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-08-01 07:13:31

Temat: Re: Nalewka galaretka - pytanie
Od: Kyllyan <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett napisał(a):
> Zrobilam nalewke poziomkowa bez cukru z 55% wodki. Po 3 dniach przelalam
> alkohol do innego sloja, a poziomki zasypalam cukrem. W tym czasie zlany
> alkohol z poziomek zamienil; sie w galaretke. Dlaczego? Nastepnym
> stopniem mialo byc gotowanie syropu z soku z owocow i dodanie go do
> zlanego alkoholu. Czy mam tak kontynuowac i ta galaretka sie rozpusci?

IMO za słaby alkohol, a może poziomki były pogniecione i naciągnęło soku.
Jeśli chodzi o gorzknienie nalewek od pestek to JN przesadza. Zjawisko
zachodzi ale stanowczo nie tak prędko.
Oto staropolska receptura na nalewkę poziomkową:


Dojrzałe, w suchy dzień zebrane poziomki zsypać do czystej butelki
lub gąsiora, zalać spirytusem 90%, zakorkować i postawić w cieniu (można
w szafie). Po sześciu tygodniach zcedzić spirytus przez muślin do
mniejszej butelki, a na poziomki nasypać cukru w proporcyi na kwartę
owocu 4 łyżki cukru, potrząsnąć, by się cukier z owocem zmięszał,
zakorkować butelkę i odstawić, by się cukier rozpuścił od czasu do czasu
lekko butelkę strząsnąć, by się jagody nie pogniotły. Po trzech
tygodniach syrop zlać do nalewki, zamięszać i przez watę filtrować.
Każda butelka nalewki powinna mieć kartkę z napisem gatunku. Bardzo jest
ładna taka nalewka zrobiona z białych poziomek ogrodowych: mają one
zapach przypominający ananas.
Źródło: http://www.cbr.edu.pl/rme/rme.php?strona=48
--
Sławomir J Marusiński
Gdańsk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-08-01 08:33:35

Temat: Re: Nalewka galaretka - pytanie
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kyllyan wrote:

(...)
> Dojrzałe, w suchy dzień zebrane poziomki zsypać do czystej butelki
> lub gąsiora, zalać spirytusem 90%,

Pewny jesteś tych 90%? Nawet przy dużej ilości soku w owocach to wyjdzie
straszna siekiera. Jakoś mi 70% bardziej pasuje.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Makłowicz-link
SOS MUSZTARDOWY
noz do frytek poszukiwany
Finał poszukiwań mocnego robota :-)
kaszanka z grilla

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »