Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.atman.pl!not-for-mail
From: "Szczepan Białek" <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Nauka o szkodliwości cukru (czyt. węglowodanów)
Date: Fri, 6 Jul 2007 10:05:56 +0200
Organization: ATMAN
Lines: 41
Message-ID: <f6kt5d$b1t$1@node1.news.atman.pl>
References: <f6gfb2$m6$1@news.onet.pl> <3...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: s1cr1.pul.tke.pl
X-Trace: node1.news.atman.pl 1183709165 11325 89.171.42.130 (6 Jul 2007 08:06:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 6 Jul 2007 08:06:05 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 000754-2, 2007-07-05), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:234037
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Iwon(K)a"
>
> glupio to jest jak sie przytacza linki, ktore nie potwierdzaja
> "szkodliwego
> dzialania cukrow"
>
>>
>> http://tiny.pl/f22h
>
> tu np min wina obarczane sa fast foody, pelne tluszczy nasyconych (moze
> dlategos Krysiu taka agresywna?)
"To, że żywność fast food jest niezdrowa, wiemy od lat. Ale co sprawia, że
negatywnie wpływa ona również na zachowanie człowieka?
Jej jedzenie zwiększa poziom agresji, a także może powodować
nadpobudliwość - niektórzy naukowcy upatrują tu przyczyny coraz częstszego
występowania choroby ADHD (nadpobudliwości psychoruchowej). Żywność ta
zawiera izomery trans, tzw. złe tłuszcze. Powstają one podczas obróbki
technologicznej oleju roślinnego, który utwardza się w wysokich
temperaturach. Izomery trans zaburzają w organizmie proces powstawania
kwasów tłuszczowych długołańcuchowych, potrzebnych do prawidłowego
funkcjonowania mózgu. "
Warto to przeanalizować.
1. Od jakich lat? Przez 200 lat do lat 1970-tych margaryna była robiona z
łoju i McDonald smażył na łoju. Było jako tako.
2. Następnie nastąpiło przejście na oleje roślinne rafinowane. Szybko
zauważono szkodliwość tłustych dań.
3. Oskarżono tłuszcze zwierzęce. Część ludzi przeszła na diety
białkowo-węglowodanowe (japońska wg Kwasniewskiego - też zdrowa). Wszyscy
zaczęli się twórczo kłócic.
4. Ostatnio uzgodniono że miejsce olejów roślinnych jest w cylindrach
silników dislowskich (biopaliwa).
Chyba już czas na rehabilitację tłuszczów zwierzęcych.
Pozdrowienia
S*
|