Data: 2007-07-06 08:05:56
Temat: Re: Nauka o szkodliwości cukru (czyt. węglowodanów)
Od: "Szczepan Białek" <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Iwon(K)a"
>
> glupio to jest jak sie przytacza linki, ktore nie potwierdzaja
> "szkodliwego
> dzialania cukrow"
>
>>
>> http://tiny.pl/f22h
>
> tu np min wina obarczane sa fast foody, pelne tluszczy nasyconych (moze
> dlategos Krysiu taka agresywna?)
"To, że żywność fast food jest niezdrowa, wiemy od lat. Ale co sprawia, że
negatywnie wpływa ona również na zachowanie człowieka?
Jej jedzenie zwiększa poziom agresji, a także może powodować
nadpobudliwość - niektórzy naukowcy upatrują tu przyczyny coraz częstszego
występowania choroby ADHD (nadpobudliwości psychoruchowej). Żywność ta
zawiera izomery trans, tzw. złe tłuszcze. Powstają one podczas obróbki
technologicznej oleju roślinnego, który utwardza się w wysokich
temperaturach. Izomery trans zaburzają w organizmie proces powstawania
kwasów tłuszczowych długołańcuchowych, potrzebnych do prawidłowego
funkcjonowania mózgu. "
Warto to przeanalizować.
1. Od jakich lat? Przez 200 lat do lat 1970-tych margaryna była robiona z
łoju i McDonald smażył na łoju. Było jako tako.
2. Następnie nastąpiło przejście na oleje roślinne rafinowane. Szybko
zauważono szkodliwość tłustych dań.
3. Oskarżono tłuszcze zwierzęce. Część ludzi przeszła na diety
białkowo-węglowodanowe (japońska wg Kwasniewskiego - też zdrowa). Wszyscy
zaczęli się twórczo kłócic.
4. Ostatnio uzgodniono że miejsce olejów roślinnych jest w cylindrach
silników dislowskich (biopaliwa).
Chyba już czas na rehabilitację tłuszczów zwierzęcych.
Pozdrowienia
S*
|