« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2002-02-08 14:58:04
Temat: Re: Niescislosci w zywienu optymalnym.
Użytkownik <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:47fa.000000f4.3c63d927@newsgate.onet.pl...
> Musze przyczepic sie do jednej rzeczy:-)
[Ufff!! Widzę, że zostałam potraktowana stosunkowo łagodnie ;-))))))]
To tluszcz a nie weglowodany najlatwiej jest zamieniany w tluszcz zapasowy.
Zacytuje informacje o tym: (koszt magazynowania(tluszczu oczywiscie-K.Lin)
wynosi 4% energii), natomiast kalorie pochodzące z węglowodanów potrzebują
dodatkowej energii na przekształcenie w tłuszcz zapasowy tj. 23% energii dla
lipogenezy (zamiany w tłuszcz) i 12% dla procesów glikogenezy (zamiany w
glikogen w wątrobie).
[Po pierwsze podczas utleniania grama tłuszczu uwalnia się dwukrotnie więcej
energii niż podczas utleniania grama glikogenu. Po drugie glikogen, w
odróżnieniu od tłuszczu, wiąże sporo wody. To powoduje, ze potrzeba
sześciokrotnie większej rzeczywistej masy glikogenu do zmagazynowania takiej
samej ilości energii, jaką zmagzynowałby tłuszcz. Na szczęście dorosły
człowiek gromadzi przeciętnie glikogenu w ilości wystarczajacej na ok. 1
dzień normalnej aktywności, natomiast jego zapas tłuszczu wystarczy prawie
na miesiąc, bo inaczej musielibyśmy ważyć średnio o ok. 27 kg więcej niż
ważymy :-)
Oczywiście w trakcie posiłku większość actylo-CoA wchodzącego do cyklu kwasu
cytrynowego bierze się z glukozy dostarczonej w pożywieniu, a dopiero
nadmiar glukozy zostaje wykorzystany do uzupełnienia zapasów glikogenu lub
do syntezy tłuszczów.
Biorąc jednak pod uwagę mój poprzedni akapit nie przykładalabym aż takiej
wagi do kosztów magazynowania i zamiany węglowodanów w tłuszcze.
Tak czy inaczej jednak słowo "najłatwiej" rzeczywiście nie było w tym
miejscu zbyt fortunne :-)
> Ale spozywajac minimalne ilosci weglowodanow tluszcz z wiadomych wzgledow
nie jest w stanie sie zmagazynowac.
[Zgubiłam sie już troszkę :-) W takim razie z jakich względów?]
> Pozdrawiam!
[Ja też pozdrawiam,
Iza]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2002-02-08 15:49:15
Temat: Re: Niescislosci w zywienu optymalnym.
Użytkownik "Iza" <i...@i...pl> napisał w wiadomości
news:a40ovf$iqe$1@news.tpi.pl...
Na szczęście dorosły
> człowiek gromadzi przeciętnie glikogenu w ilości wystarczajacej na ok. 1
> dzień normalnej aktywności,
Glikogenu wątrobowego jest ok. 70 gram, czyli ok. 300 kcal. Wystarczy to na
jakieś 4-5 godzin życia. Glikogen mięśniowy, którego jest ponad 200 gram
jest trudno dostępny i właściwie jego ilość zmniejsza się podczas
długotrwałych intensywnych wysiłków ("BH" str. 217).
natomiast jego zapas tłuszczu wystarczy prawie
> na miesiąc, bo inaczej musielibyśmy ważyć średnio o ok. 27 kg więcej niż
> ważymy :-)
>
> Oczywiście w trakcie posiłku większość actylo-CoA wchodzącego do cyklu
kwasu
> cytrynowego bierze się z glukozy dostarczonej w pożywieniu, a dopiero
> nadmiar glukozy zostaje wykorzystany do uzupełnienia zapasów glikogenu lub
> do syntezy tłuszczów.
To zależy od tego co się je.:-)
U mnie w ogóle w czasie posiłku, ani pomiędzy posiłkami glukoza nie jest
kierowana do spalania, ani do przetwarzania na tłuszcz. Te niewielkie
zjadane ilości w pierwszym rzędzie uzupełniają zapasy glikogenu
wątrobowego.
>
> > Ale spozywajac minimalne ilosci weglowodanow tluszcz z wiadomych
wzgledow
> nie jest w stanie sie zmagazynowac.
>
> [Zgubiłam sie już troszkę :-) W takim razie z jakich względów?]
Z powodu braku dostarczania aktywnego glicerolu do tkanki tłuszczowej ze
szlaku glikolizy.
Pozdrawiam
Leszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2002-02-09 18:59:07
Temat: Re: Niescislosci w zywienu optymalnym.> [Zgubiłam sie już troszkę :-) W takim razie z jakich względów?]
Bez obecnosci odpowiedniej ilosci weglowodanow tluszcz z pozywienia nie zamienia sie
w sadelko.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2002-02-09 19:51:30
Temat: Re: Niescislosci w zywienu optymalnym.
Użytkownik <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:08ce.0000188f.3c65717a@newsgate.onet.pl...
> > [Zgubiłam sie już troszkę :-) W takim razie z jakich względów?]
>
>
> Bez obecnosci odpowiedniej ilosci weglowodanow tluszcz z pozywienia nie
zamienia sie w sadelko.
[Dlaczego?
Stosunek węglowodanów do tłuszczu jest raczej istotny w kwestii powstawania
ciał ketonowych ...
Iza]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |