Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Nowa :)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Nowa :)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 56


« poprzedni wątek następny wątek »

51. Data: 2005-01-23 08:58:38

Temat: Re: Bajaderka
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 23 Jan 2005 09:28:42 +0100, "Shivman" <s...@p...pl>
wrote:

>Użytkownik "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> napisał w wiadomości >
>Użytkownik "Margola Sularczyk" <margola@nu_spamie_pagadi.ruczaj.pl>
>> > Bajaderka
>>
>Ale skoro robi się ją z okruchów to skąd macie tyle okruchów.
>Rozumiem że w ciatkarni mogą mieć ale w domu? :-o
>Pewnie kruszycie ciasta które zostały ze świąt ;-)


Eeee, chyba raczej piecze sie je po to, zeby potem pokruszyc -
zupelnie , jak z szyciem patchworku - kupujesz kilka metrow
calkiem porzadnych materialow, tylko po to, zeby je pociac na
malutkie kawalki i potem je pozeszywac. Proste, nie? :PP

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


52. Data: 2005-01-23 08:58:45

Temat: Re: Bajaderka
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Shivman napisał:

> Ale skoro robi się ją z okruchów to skąd macie tyle okruchów.
> Rozumiem że w ciatkarni mogą mieć ale w domu? :-o

Może tłuką herbatniki?
--
pa, Basiabjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


53. Data: 2005-01-23 08:59:46

Temat: Re: Nowa :)
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote:

> Jak to? Nie ma u Was sherry??? MUSI byc!

Moze w innym sklepie... W TYM to glownie francuskie wina, szampony i
creme de cassis.

--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


54. Data: 2005-01-23 09:00:37

Temat: Re: Nowa :)
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote:

> nie gupi, nie gupi...ale DLACZEGO chcieli sherry z wisniami?
> Jakis wynalazek francuski czy jak?

Ja nie wiem, ale na dodatek bylo napisane, ze to PRAWDZIWY sherry trifle...

--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


55. Data: 2005-01-24 08:31:09

Temat: Re: Bajaderka
Od: "A.L." <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

JerzyN wrote:
>
> A coś więcej na ten temat?
> Bo ostatnim razem była to sama gorzka czekolada i ... no właśnie
> brakuje mi w tym czegoś.

Ja robie taka:
1/3 k margaryny (z maslem podobno nie wychodzi, nie probowalam)
4 lyzki cukru
1 lyzka kakao
1 lyzka wody

Gotowac do lekkiego zgestnienia, troche ostudzic i polac co sie ma do
polania.
--
Pozdrawiam,
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


56. Data: 2005-01-24 09:40:25

Temat: Re: Bajaderka
Od: g...@b...pl szukaj wiadomości tego autora

Inne przepisy ze strony WKN:

Bajaderka I
300 g podłużnych biszkoptów
4 jajka
4 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
100 g migdałów
50 g rodzynek
1 łyżka alkoholu (rumu lub araku)
gotowa polewa czekoladowa (albo nawet dwie)
tłuszcz do posmarowania formy

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem na puszystą masę, białka ubić
na sztywną pianę,
Połowę biszkoptów pokruszyć, połączyć z utartymi żółtkami i pianą, migdałami
rodzynkami i alkoholem, na końcu dodać mleko, wymieszać,
Formę wysmarować tłuszczem, położyć warstwę biszkoptów (1/2 tych co pozostały),
na to wyłożyć masę, przykryć pozostałymi biszkoptami (można je połamać dla
ozdoby :) i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 40 min w temp. 1800
Polewę przygotować wg przepisu i udekorować nią ciasto.

UWAGA!
Ciasto jest jasne, jak ktoś chce ciemne, niech doda kakao!

Bajaderka II
Ciasto:
- 500 g mąki
- 250 g margaryny
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 1 szklanka mleka 3,2%
- 1 łyżka kakao
- po 100 g orzechów i rodzynek
- 1 zapach rumowy
- dżem z czarnych porzeczek lub marmolada
Polewa:
- gotowa polewa czekoladowa lub 2 tabliczki czekolady + 10 dag masła
1. Ze składników na ciasto zagnieść ciasto. Osobno upiec 2 placki w 180
stopniach ok. 15-20 min. Jeden drobno pokruszyć.
2. Pokruszone ciasto wymieszać z mlekiem, bakaliami i kakao.
3. Cały placek posmarować marmoladą i wyłożyć masę. polać polewą. Można posypać
po wierzchu bakaliami i wiórkami kokosowymi.

Wkleiła Gośka


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 5 . [ 6 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

chleb z marmolada...
Kiszone pomidory
czy zna ktoś dobre potrawy Hinduskie, będę bardzo wdzięczna
ciasto z gruszek
Szynka wieprzowa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »