Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.
onet.pl
From: g...@b...pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Bajaderka
Date: 24 Jan 2005 10:40:25 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 51
Message-ID: <1...@n...onet.pl>
References: <csu8kq$a79$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1106559625 26992 213.180.130.18 (24 Jan 2005 09:40:25
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 24 Jan 2005 09:40:25 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 212.160.133.35, 192.168.243.35
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; NetPanel:745656)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:228905
Ukryj nagłówki
Inne przepisy ze strony WKN:
Bajaderka I
300 g podłużnych biszkoptów
4 jajka
4 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
100 g migdałów
50 g rodzynek
1 łyżka alkoholu (rumu lub araku)
gotowa polewa czekoladowa (albo nawet dwie)
tłuszcz do posmarowania formy
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem na puszystą masę, białka ubić
na sztywną pianę,
Połowę biszkoptów pokruszyć, połączyć z utartymi żółtkami i pianą, migdałami
rodzynkami i alkoholem, na końcu dodać mleko, wymieszać,
Formę wysmarować tłuszczem, położyć warstwę biszkoptów (1/2 tych co pozostały),
na to wyłożyć masę, przykryć pozostałymi biszkoptami (można je połamać dla
ozdoby :) i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 40 min w temp. 1800
Polewę przygotować wg przepisu i udekorować nią ciasto.
UWAGA!
Ciasto jest jasne, jak ktoś chce ciemne, niech doda kakao!
Bajaderka II
Ciasto:
- 500 g mąki
- 250 g margaryny
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 1 szklanka mleka 3,2%
- 1 łyżka kakao
- po 100 g orzechów i rodzynek
- 1 zapach rumowy
- dżem z czarnych porzeczek lub marmolada
Polewa:
- gotowa polewa czekoladowa lub 2 tabliczki czekolady + 10 dag masła
1. Ze składników na ciasto zagnieść ciasto. Osobno upiec 2 placki w 180
stopniach ok. 15-20 min. Jeden drobno pokruszyć.
2. Pokruszone ciasto wymieszać z mlekiem, bakaliami i kakao.
3. Cały placek posmarować marmoladą i wyłożyć masę. polać polewą. Można posypać
po wierzchu bakaliami i wiórkami kokosowymi.
Wkleiła Gośka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|