Data: 2005-01-24 09:40:25
Temat: Re: Bajaderka
Od: g...@b...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
Inne przepisy ze strony WKN:
Bajaderka I
300 g podłużnych biszkoptów
4 jajka
4 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
100 g migdałów
50 g rodzynek
1 łyżka alkoholu (rumu lub araku)
gotowa polewa czekoladowa (albo nawet dwie)
tłuszcz do posmarowania formy
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem na puszystą masę, białka ubić
na sztywną pianę,
Połowę biszkoptów pokruszyć, połączyć z utartymi żółtkami i pianą, migdałami
rodzynkami i alkoholem, na końcu dodać mleko, wymieszać,
Formę wysmarować tłuszczem, położyć warstwę biszkoptów (1/2 tych co pozostały),
na to wyłożyć masę, przykryć pozostałymi biszkoptami (można je połamać dla
ozdoby :) i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 40 min w temp. 1800
Polewę przygotować wg przepisu i udekorować nią ciasto.
UWAGA!
Ciasto jest jasne, jak ktoś chce ciemne, niech doda kakao!
Bajaderka II
Ciasto:
- 500 g mąki
- 250 g margaryny
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 1 szklanka mleka 3,2%
- 1 łyżka kakao
- po 100 g orzechów i rodzynek
- 1 zapach rumowy
- dżem z czarnych porzeczek lub marmolada
Polewa:
- gotowa polewa czekoladowa lub 2 tabliczki czekolady + 10 dag masła
1. Ze składników na ciasto zagnieść ciasto. Osobno upiec 2 placki w 180
stopniach ok. 15-20 min. Jeden drobno pokruszyć.
2. Pokruszone ciasto wymieszać z mlekiem, bakaliami i kakao.
3. Cały placek posmarować marmoladą i wyłożyć masę. polać polewą. Można posypać
po wierzchu bakaliami i wiórkami kokosowymi.
Wkleiła Gośka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|