Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Goha" <g...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.robotki-reczne
Subject: Re: [OT] Pierniczki
Date: Wed, 10 Dec 2003 20:36:11 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 32
Sender: y...@p...onet.pl@pj128.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <br7t0m$52t$1@news.onet.pl>
References: <br7l6c$5h6$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pj128.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1071085398 5213 217.99.111.128 (10 Dec 2003 19:43:18 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Dec 2003 19:43:18 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.robotki-reczne:36325
Ukryj nagłówki
hej!
generalnie w tym twemacie polecam grupe pl.rec.kuchnia
tam znajdziesz cale mnostwo przepisow na pierniczki i opinii, na ich temat
;o)
My z Mama zawsze pieczemy wg starego przepisu, ktory wlasnie Ci podaje:
Pierniczki
1/2 kg miodu (dajemy sztuczny miod)
1/4 kg masla
1/4 kg cukru
6 jaj
1 lyzka sody oczyszczonej
2 lyzki kakao
1 kg maki pszennej
1 przyprawa do piernikow
miod, cukier, przyprawe i kakao rozgrzac i prawie zagotowac.
przestudzic i jeszcze lekko cieplym zalac make zmieszana z soda w misce
rozczyn polewac rozgrzanym maslem
mieszajac kopystka dodawac cale jaja
odstawic ciasto na kilka godzin (co najmniej) lub kilka dni (to zalezy ile
masz czasu ;o) )
przy walkowaniu gdyby okazalo sie za luzne dogniesc troche maki
rozwalkowac dosc cienko i wycinac foremka pierniczki
wychodza chrupiace i nie twarde
mozna jesc od razu i dlugo sa dobre - my po Nowym Roku jeszcze je zajadamy
jesli zrobimy duzo i sie jakies ostana.
pozdrawiam serdecznie
Myszka
|