Data: 2015-10-31 13:28:50
Temat: Re: Obyś miał wysoki cholesterol :-)
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1th531zbqzhn6$.k8xdvtmt0hzq$.dlg@40tude.net...
> W życiu sobie go nie badałam, bo odrzucam
> wszelką potrzebę stresowania bezedurami
> i wymysłami wselkich lobby żywieniowych
[...]
> powoli wiek robi swoje, już chyba czas sprawdzić,
> czy aby poziom mojego cholesterolu nie jest... za niski!
Typowa dla XL-ki "konsekwencja inaczej" :-)
> spożywany przeze mnie "czyjś" (qrzy, wołowy, świński itp) cholesterol,
> jako trawiony i rozbijany na czynniki żtp pierwsze, nie ma prawa
> odkładać się jako _cholesterol_ w moich tkankach
Ależ nie tylko ma, ale się odkłada :-) Cholesterol nie musi być
trawiony i rozbijany na czynniki pierwsze (jakie czynniki pierwsze?)
Może być od razu wykorzystany tak jak został zjedzony.
Twój cholesterol czy kurzy lub świński cholesterol to jest TA SAMA
cząsteczka chemiczna, ta sama molekuła. Jesteś w błędzie myląc
cholesterol i jego trawienie/przyswajanie z białkami. Białka są
złożone z prostrzych molekuł i są rozbijane przed wchłanianiem,
cholesterol nie jest. To zupełnie coś innego! Nie masz wyobrażenia!
|