« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-05-14 21:43:35
Temat: koniak domowy na śliwkachktoś wcześniej deklarował się, że poda przepis - klient rzeczoznawca,
chyba??
ja też mam przepis na domowy koniak podobno* nie do odróżnienia od kupnego,
a robiony przez moich rodziców.
Potrzebujemy:
-1 litr spirytusu 90%
-1 litr przegotowanej wody
-14 dag suszonych śliwek deserowych (takich, co nie śmierdzą dymem, chyba
zwą się kalifornijskie)
zmieszać spirytus z przegotowaną i wystudzoną wodą, włożyć śliwki, potem
zostawić w spokoju na 4 tygodnie. Następnie przecedzić przez sitko wódkę,
wlać w butelki, zakorkować. I tu przykra wiadomość, całość musi 1 rok (!!!!)
przeleżeć.
A potem to tylko się raczyć!
pozdr. majowe
Teresa P.
*nie przepadam za koniakiem, więc się nie znam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-05-14 22:01:20
Temat: Odp: koniak domowy na śliwkach
Użytkownik "T.A.P." <a...@a...com.pl> napisał w wiadomości
news:9dpjnt$red$1@h1.uw.edu.pl...
> ktoś wcześniej deklarował się, że poda przepis - klient rzeczoznawca,
> *nie przepadam za koniakiem, więc się nie znam
Tereso.
Koniak to alkohol z destylacji wina. Po destylacji leżakuje w dębowych
beczkach od 2 do 20 lat nabierając bukietu aromatu i koloru.
Twoj przepis to nalewka.
Ale jestem przekonany że przepyszna. Zrobię więc kilka litrów.
Wątpię aby chciało to leżeć u mnie cały rok . W mojej piwniczce
bowiem wszystko "chodzi" a nie leży. Piłem podobną nalewkę
zdrowotną na bursztynie (cudownaaaa!) i rodzynkach.
Czas na zmianę
Pozdrawiam:
Orion
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-14 22:07:52
Temat: Odp: koniak domowy na śliwkachPiłem podobną nalewkę
> zdrowotną na bursztynie (cudownaaaa!) i rodzynkach.
> Czas na zmianę
> Pozdrawiam:
> Orion
Zapomniałem dodać że po nalewce bursztynowej
(ostrożnie ! osłabia serce w dużych dawkach) żona i
wszystkie sąsiadki powinny szybko emigrować na wczasy.
I to na czas nie krótszy niż skończy się nalewka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-14 22:31:52
Temat: Re: koniak domowy na śliwkach>Zapomniałem dodać że po nalewce bursztynowej
>(ostrożnie ! osłabia serce w dużych dawkach) żona i
>wszystkie sąsiadki powinny szybko emigrować na wczasy.
>I to na czas nie krótszy niż skończy się nalewka.
No, no, no. .... mhmhmh
a co do nalewek, to dzięki za info! człowiek się uczy przez całe życie
pozdr. Teresa P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-15 05:44:47
Temat: Re: Odp: koniak domowy na śliwkacha to sliwkowe to nie ratafia??
Krysia
>> ktoś wcześniej deklarował się, że poda przepis - klient rzeczoznawca,
>
>> *nie przepadam za koniakiem, więc się nie znam
> Tereso.
>Koniak to alkohol z destylacji wina. Po destylacji leżakuje w dębowych
>beczkach od 2 do 20 lat nabierając bukietu aromatu i koloru.
>Twoj przepis to nalewka.
>Ale jestem przekonany że przepyszna. Zrobię więc kilka litrów.
>Wątpię aby chciało to leżeć u mnie cały rok . W mojej piwniczce
>bowiem wszystko "chodzi" a nie leży. Piłem podobną nalewkę
>zdrowotną na bursztynie (cudownaaaa!) i rodzynkach.
>Czas na zmianę
> Pozdrawiam:
> Orion
>
>
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-15 10:29:43
Temat: RE: Odp: koniak domowy na oliwkachFrom: Krysia Thompson
>
> a to sliwkowe to nie ratafia??
>
> Krysia
>
>
Ratafia to zdaje sie nalewka z owoców zbieranych przez caly rok -
wiosna truskawki, pózniej porzeczki, wisnie, czeresnie, jakies owoce
cytrusowe. Ale pewna nie jestem.
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-15 10:45:19
Temat: Re: Odp: koniak domowy na oliwkach
>>
>> a to sliwkowe to nie ratafia??
>>
>> Krysia
>>
>>
>
>Ratafia to zdaje sie nalewka z owoców zbieranych przez caly rok -
>wiosna truskawki, pózniej porzeczki, wisnie, czeresnie, jakies owoce
>cytrusowe. Ale pewna nie jestem.
>
>--
a ja myslalam, ze to rumtopf (tylko jak sie to cholerstwo nazywa
BEZ rumu???
Krysia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-15 16:57:40
Temat: Re: Odp: koniak domowy na śliwkachOn Tue, 15 May 2001 06:44:47 +0100, Krysia Thompson
<K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
>a to sliwkowe to nie ratafia??
>
>Krysia
>
Ratafia to mikstura z roznych owocow ...
Art(Gruby).
"A kiedy czlowiek sie urznie to biale cialka krwi go bronia."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |