« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2013-12-15 16:43:19
Temat: Okrawki biszkoptuCzy macie jakiś sposób na zagospodarowanie resztek biszkoptu jakie
zostają po robieniu tortu czy innego ciasta na bazie biszkptu? Czasem
tych okrawków jest całkiem sporo i szkoda je wyrzucić, może da się z
tego coś zmajstrować? Przychoidzą mi do głowy tylko bajaderki, ale to
mi nie odpowiada. Jakiś inny pomysł?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2013-12-15 17:13:11
Temat: Re: Okrawki biszkoptuW dniu 2013-12-15 16:43, Alek pisze:
> Czy macie jakiś sposób na zagospodarowanie resztek biszkoptu jakie
> zostają po robieniu tortu czy innego ciasta na bazie biszkptu? Czasem
> tych okrawków jest całkiem sporo i szkoda je wyrzucić, może da się z
> tego coś zmajstrować? Przychoidzą mi do głowy tylko bajaderki, ale to mi
> nie odpowiada. Jakiś inny pomysł?
Rozmaite ciasta wykorzystują kawałki biszkoptów. Coś w stylu "domowego
tiramisu" itp. bym proponował.
O wsypaniu ich do karmnika dla ptaków nie wspominam 8-)
pwz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2013-12-15 21:19:01
Temat: Re: Okrawki biszkoptuDnia Sun, 15 Dec 2013 16:43:19 +0100, Alek napisał(a):
> Czy macie jakiś sposób na zagospodarowanie resztek biszkoptu jakie
> zostają po robieniu tortu czy innego ciasta na bazie biszkptu? Czasem
> tych okrawków jest całkiem sporo i szkoda je wyrzucić, może da się z
> tego coś zmajstrować? Przychoidzą mi do głowy tylko bajaderki, ale to
> mi nie odpowiada. Jakiś inny pomysł?
Ususzyć na kaloryferze, drobno pokruszyć (w maszynce do mięsa się idealnie
kruszy) i używać zamiast bułki tartej do posypywania blach do pieczenia
ciast albo dodawać okruszki do dowolnego ciasta ucieranego - najlepiej do
czekoladowego lub piernika, w nich nie będzie widać ciemnych fragmentów
biszkoptu. Można także dodawać do ciasta chlebowego, na pewno będzie lepszy
chleb.
Inne sposoby wykorzystania:
http://www.femmeinfo.pl/index.php/Blogi/Sto-smakow/S
tarodawna-legumina
http://stosmakow.blox.pl/2013/04/Wykorzystanie-reszt
ek-ciasta.html
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2013-12-15 21:58:05
Temat: Re: Okrawki biszkoptuAnglicy mają zapiekanki na słodko z chleba tostowego. Okrawki biszkoptu też mogłyby
się nadać.
Kawałki ciasta wymieszać np. z bakaliami czy pokrojonymi owocami, zalać mlekiem
rozmąconym z jajkami i zapiec. Na pewno byłoby pyszne.
A i zatopienie takich okrawków w zwykłym budyniu ma swój urok...
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2013-12-15 22:39:06
Temat: Re: Okrawki biszkoptuDnia Sun, 15 Dec 2013 12:58:05 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
> Kawałki ciasta wymieszać np. z bakaliami czy pokrojonymi owocami, zalać mlekiem
rozmąconym z jajkami i zapiec. Na pewno byłoby pyszne.
Na pewno. Tutaj coś w tym stylu - to nic, ze z drożdżowej babki, biszkopt
jak najbardziej sie nada:
http://codojedzenia.pl/slodki-pudding-z-drozdzowej-b
abki/
A tutaj grzanki francuskie i legumina:
http://femmeinfo.pl/index.php/Blogi/Sto-smakow/Wykor
zystanie-resztek-ciasta
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2013-12-16 07:45:14
Temat: Re: Okrawki biszkoptuW dniu 15.12.2013 16:43, Alek pisze:
> Czy macie jakiś sposób na zagospodarowanie resztek biszkoptu jakie
> zostają po robieniu tortu czy innego ciasta na bazie biszkptu? Czasem
> tych okrawków jest całkiem sporo i szkoda je wyrzucić, może da się z
> tego coś zmajstrować? Przychoidzą mi do głowy tylko bajaderki, ale to mi
> nie odpowiada. Jakiś inny pomysł?
Abo prócz tego wszystkiego, co tu zostało napisane, rozdrobnić te
okrawki maksymalnie i obsypać boki tego tortu - tak się robi czasem...
Choć pewnie zależy od rodzaju tortu :)
--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2013-12-16 09:28:42
Temat: Re: Okrawki biszkoptuW dniu 2013-12-16 07:45, Anai pisze:
> Abo prócz tego wszystkiego, co tu zostało napisane, rozdrobnić te
> okrawki maksymalnie i obsypać boki tego tortu - tak się robi czasem...
> Choć pewnie zależy od rodzaju tortu :)
O, moja mama tak zawsze robiła. :)
Ja bym po prostu te okrawki zjadła ze smakiem. :)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2013-12-16 12:06:16
Temat: Re: Okrawki biszkoptuDnia Mon, 16 Dec 2013 09:28:42 +0100, FEniks napisał(a):
> W dniu 2013-12-16 07:45, Anai pisze:
>> Abo prócz tego wszystkiego, co tu zostało napisane, rozdrobnić te
>> okrawki maksymalnie i obsypać boki tego tortu - tak się robi czasem...
>> Choć pewnie zależy od rodzaju tortu :)
>
> O, moja mama tak zawsze robiła. :)
>
> Ja bym po prostu te okrawki zjadła ze smakiem. :)
>
A ja bym je podrumieniła w piekarniku i zrobiła tiramisu :-)
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |