Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Okrawki biszkoptu

Grupy

Szukaj w grupach

 

Okrawki biszkoptu

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 8


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2013-12-15 16:43:19

Temat: Okrawki biszkoptu
Od: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy macie jakiś sposób na zagospodarowanie resztek biszkoptu jakie
zostają po robieniu tortu czy innego ciasta na bazie biszkptu? Czasem
tych okrawków jest całkiem sporo i szkoda je wyrzucić, może da się z
tego coś zmajstrować? Przychoidzą mi do głowy tylko bajaderki, ale to
mi nie odpowiada. Jakiś inny pomysł?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2013-12-15 17:13:11

Temat: Re: Okrawki biszkoptu
Od: pwz <p...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2013-12-15 16:43, Alek pisze:
> Czy macie jakiś sposób na zagospodarowanie resztek biszkoptu jakie
> zostają po robieniu tortu czy innego ciasta na bazie biszkptu? Czasem
> tych okrawków jest całkiem sporo i szkoda je wyrzucić, może da się z
> tego coś zmajstrować? Przychoidzą mi do głowy tylko bajaderki, ale to mi
> nie odpowiada. Jakiś inny pomysł?

Rozmaite ciasta wykorzystują kawałki biszkoptów. Coś w stylu "domowego
tiramisu" itp. bym proponował.
O wsypaniu ich do karmnika dla ptaków nie wspominam 8-)
pwz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2013-12-15 21:19:01

Temat: Re: Okrawki biszkoptu
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 15 Dec 2013 16:43:19 +0100, Alek napisał(a):

> Czy macie jakiś sposób na zagospodarowanie resztek biszkoptu jakie
> zostają po robieniu tortu czy innego ciasta na bazie biszkptu? Czasem
> tych okrawków jest całkiem sporo i szkoda je wyrzucić, może da się z
> tego coś zmajstrować? Przychoidzą mi do głowy tylko bajaderki, ale to
> mi nie odpowiada. Jakiś inny pomysł?

Ususzyć na kaloryferze, drobno pokruszyć (w maszynce do mięsa się idealnie
kruszy) i używać zamiast bułki tartej do posypywania blach do pieczenia
ciast albo dodawać okruszki do dowolnego ciasta ucieranego - najlepiej do
czekoladowego lub piernika, w nich nie będzie widać ciemnych fragmentów
biszkoptu. Można także dodawać do ciasta chlebowego, na pewno będzie lepszy
chleb.
Inne sposoby wykorzystania:
http://www.femmeinfo.pl/index.php/Blogi/Sto-smakow/S
tarodawna-legumina
http://stosmakow.blox.pl/2013/04/Wykorzystanie-reszt
ek-ciasta.html



--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2013-12-15 21:58:05

Temat: Re: Okrawki biszkoptu
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Anglicy mają zapiekanki na słodko z chleba tostowego. Okrawki biszkoptu też mogłyby
się nadać.

Kawałki ciasta wymieszać np. z bakaliami czy pokrojonymi owocami, zalać mlekiem
rozmąconym z jajkami i zapiec. Na pewno byłoby pyszne.

A i zatopienie takich okrawków w zwykłym budyniu ma swój urok...

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2013-12-15 22:39:06

Temat: Re: Okrawki biszkoptu
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 15 Dec 2013 12:58:05 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):

> Kawałki ciasta wymieszać np. z bakaliami czy pokrojonymi owocami, zalać mlekiem
rozmąconym z jajkami i zapiec. Na pewno byłoby pyszne.

Na pewno. Tutaj coś w tym stylu - to nic, ze z drożdżowej babki, biszkopt
jak najbardziej sie nada:
http://codojedzenia.pl/slodki-pudding-z-drozdzowej-b
abki/
A tutaj grzanki francuskie i legumina:
http://femmeinfo.pl/index.php/Blogi/Sto-smakow/Wykor
zystanie-resztek-ciasta
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2013-12-16 07:45:14

Temat: Re: Okrawki biszkoptu
Od: Anai <a...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 15.12.2013 16:43, Alek pisze:
> Czy macie jakiś sposób na zagospodarowanie resztek biszkoptu jakie
> zostają po robieniu tortu czy innego ciasta na bazie biszkptu? Czasem
> tych okrawków jest całkiem sporo i szkoda je wyrzucić, może da się z
> tego coś zmajstrować? Przychoidzą mi do głowy tylko bajaderki, ale to mi
> nie odpowiada. Jakiś inny pomysł?
Abo prócz tego wszystkiego, co tu zostało napisane, rozdrobnić te
okrawki maksymalnie i obsypać boki tego tortu - tak się robi czasem...
Choć pewnie zależy od rodzaju tortu :)

--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2013-12-16 09:28:42

Temat: Re: Okrawki biszkoptu
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2013-12-16 07:45, Anai pisze:
> Abo prócz tego wszystkiego, co tu zostało napisane, rozdrobnić te
> okrawki maksymalnie i obsypać boki tego tortu - tak się robi czasem...
> Choć pewnie zależy od rodzaju tortu :)

O, moja mama tak zawsze robiła. :)

Ja bym po prostu te okrawki zjadła ze smakiem. :)

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2013-12-16 12:06:16

Temat: Re: Okrawki biszkoptu
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 16 Dec 2013 09:28:42 +0100, FEniks napisał(a):

> W dniu 2013-12-16 07:45, Anai pisze:
>> Abo prócz tego wszystkiego, co tu zostało napisane, rozdrobnić te
>> okrawki maksymalnie i obsypać boki tego tortu - tak się robi czasem...
>> Choć pewnie zależy od rodzaju tortu :)
>
> O, moja mama tak zawsze robiła. :)
>
> Ja bym po prostu te okrawki zjadła ze smakiem. :)
>


A ja bym je podrumieniła w piekarniku i zrobiła tiramisu :-)
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Śmietana 36%
Dla permanentnych i okazjonalnych wędliniarzy :-)
Mikser czy malakser?
Końkurs taki...
Słoikowe mięsiwo :-)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »