| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2013-12-10 09:36:47
Temat: Końkurs taki...Taki letki spam z mojej strony - wielkich nadziei nie mam, bo za późno
to wypatrzyłam i chyba zbyt mało mam znajomych :D
... ale jeśli ktoś z Was miałby ochote kliknąć i wspomóc mnie głosem, to
będę dozgonnie dźwięczna :*
http://kuchnialidla.pl/wypiek/przekladany-piernik-kw
iatek
--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2013-12-10 12:12:52
Temat: Re: Końkurs taki...Dnia Tue, 10 Dec 2013 09:36:47 +0100, Anai napisał(a):
> Taki letki spam z mojej strony - wielkich nadziei nie mam, bo za późno
> to wypatrzyłam i chyba zbyt mało mam znajomych :D
> ... ale jeśli ktoś z Was miałby ochote kliknąć i wspomóc mnie głosem, to
> będę dozgonnie dźwięczna :*
>
> http://kuchnialidla.pl/wypiek/przekladany-piernik-kw
iatek
Pobiegłam głosować i... niestety, nie mogę! A to z powodów merytorycznych.
Co jak co, ale piernik to piernik i nie można nazywać piernikiem czegoś, co
nim z zadnej strony być nie może. To ciasto zupełnie inne, znane, tutaj też
już kiedyś podawałam, akurat moją wersję nazywając "tymbarkiem" (vel
"tymbark cioci Jadzi").
No niestety, Anai, z przykrością zrezygnowałam z głosowania. Może następnym
razem?
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2013-12-10 12:21:54
Temat: Re: Końkurs taki...
Użytkownik "Anai" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
news:l86jqp$uph$1@news.dialog.net.pl...
> Taki letki spam z mojej strony - wielkich nadziei nie mam, bo za późno to
> wypatrzyłam i chyba zbyt mało mam znajomych :D
> ... ale jeśli ktoś z Was miałby ochote kliknąć i wspomóc mnie głosem, to
> będę dozgonnie dźwięczna :*
>
> http://kuchnialidla.pl/wypiek/przekladany-piernik-kw
iatek
u nas to był "grysikowiec na sztucznym miodzie", to upiorne kręcenie manny
bułą w makutrze (koniecznie na parapecie otwartego okna), a koledzy
wołają.... Matka nawet miała specjalny lniany (Polski Len żywi i odziewa,
pamietacie?) ręczniczek, używany tylko do zawijania grysikowca...
Ale twój przepis niestety z piernikiem to nie ma zbyt wiele (poza miodem)
wspólnego! Piernik to czas, miód i korzenie!!!!!!
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2013-12-10 12:27:22
Temat: Re: Końkurs taki...Dnia Tue, 10 Dec 2013 12:21:54 +0100, Stefan napisał(a):
> Użytkownik "Anai" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
> news:l86jqp$uph$1@news.dialog.net.pl...
>> Taki letki spam z mojej strony - wielkich nadziei nie mam, bo za późno to
>> wypatrzyłam i chyba zbyt mało mam znajomych :D
>> ... ale jeśli ktoś z Was miałby ochote kliknąć i wspomóc mnie głosem, to
>> będę dozgonnie dźwięczna :*
>>
>> http://kuchnialidla.pl/wypiek/przekladany-piernik-kw
iatek
> u nas to był "grysikowiec na sztucznym miodzie", to upiorne kręcenie manny
> bułą w makutrze (koniecznie na parapecie otwartego okna), a koledzy
> wołają....
Ja robię na prawdziwym, a mannę po prostu rozgotowuję, żadnego kręcenia nie
wymaga, bo biorę tzw "błyskawiczną" i po zagotowaniu przykrywam i wkładam
na pół godziny do piekarnika. Potem tylko miksuję ze składnikami kremu i
jest jak masełko, zero widocznych grudek kaszki, jednolita konsystencja.
> Matka nawet miała specjalny lniany (Polski Len żywi i odziewa,
> pamietacie?) ręczniczek, używany tylko do zawijania grysikowca...
Mój jest przekładany, dociskany deską i obciążeniuem.
> Ale twój przepis niestety z piernikiem to nie ma zbyt wiele (poza miodem)
> wspólnego! Piernik to czas, miód i korzenie!!!!!!
Dokładnie! - i mąka żytnia w części...
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2013-12-10 13:05:56
Temat: Re: Końkurs taki...W dniu 10.12.2013 12:27, Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 10 Dec 2013 12:21:54 +0100, Stefan napisał(a):
>> u nas to był "grysikowiec na sztucznym miodzie", to upiorne kręcenie manny
>> bułą w makutrze (koniecznie na parapecie otwartego okna), a koledzy
>> wołają....
>
> Ja robię na prawdziwym, a mannę po prostu rozgotowuję, żadnego kręcenia nie
> wymaga, bo biorę tzw "błyskawiczną" i po zagotowaniu przykrywam i wkładam
> na pół godziny do piekarnika. Potem tylko miksuję ze składnikami kremu i
> jest jak masełko, zero widocznych grudek kaszki, jednolita konsystencja.
>
>> Matka nawet miała specjalny lniany (Polski Len żywi i odziewa,
>> pamietacie?) ręczniczek, używany tylko do zawijania grysikowca...
>
> Mój jest przekładany, dociskany deską i obciążeniuem.
>
>
>> Ale twój przepis niestety z piernikiem to nie ma zbyt wiele (poza miodem)
>> wspólnego! Piernik to czas, miód i korzenie!!!!!!
>
> Dokładnie! - i mąka żytnia w części...
>
>
No cóż... Wielkie dzięki za chęci.
Nazwy mu nie zmienię, bo nie widzę powodu.
Nie jest to konkurs na jedyny słuszny i prawdziwy piernik tylko na
ciasto (jakiekolwiek) a piernikiem to ciasto jest w moim kajeciku z
przepisami od prawie 20 lat a wcześniej było w kajeciku mojej mamy...
... miodu tez używam jedynie prawdziwego
--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2013-12-10 13:47:44
Temat: Re: Końkurs taki...
Użytkownik "Anai" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
news:l87032$4cc$1@news.dialog.net.pl...
>W dniu 10.12.2013 12:27, Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 10 Dec 2013 12:21:54 +0100, Stefan napisał(a):
>
>>> u nas to był "grysikowiec na sztucznym miodzie", to upiorne kręcenie
>>> manny
>>> bułą w makutrze (koniecznie na parapecie otwartego okna), a koledzy
>>> wołają....
Ten tekst odnosił się do wspomnień sprzed 40-50 lat. Wtedy manny
błyskawicznej nie było (tzw Maizen-a z prywatnego importu kosztowała sporo
dużo, mikser dostałem w prezencie ślubnym w 1973 roku, a prawdziwy miód był
dla chorych (za 5 wiader leśnych malin dostawałem flaszkę miodu
spadziowego).. Niezapomniane czasy GG (oj nie generalnej Guberni, nie, tylko
panów Gomułki i Gierka)
pozdr
Stefan
---
Ta wiadomość e-mail jest wolna od wirusów i złośliwego oprogramowania, ponieważ
ochrona avast! Antivirus jest aktywna.
http://www.avast.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2013-12-10 14:37:53
Temat: Re: Końkurs taki...Dnia Tue, 10 Dec 2013 13:47:44 +0100, Stefan napisał(a):
> Ten tekst odnosił się do wspomnień sprzed 40-50 lat. Wtedy manny
> błyskawicznej nie było (tzw Maizen-a z prywatnego importu kosztowała sporo
> dużo, mikser dostałem w prezencie ślubnym w 1973 roku, a prawdziwy miód był
> dla chorych (za 5 wiader leśnych malin dostawałem flaszkę miodu
> spadziowego).. Niezapomniane czasy GG (oj nie generalnej Guberni, nie, tylko
> panów Gomułki i Gierka)
Oj tak :-(
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2013-12-10 14:43:20
Temat: Re: Końkurs taki...Dnia Tue, 10 Dec 2013 13:05:56 +0100, Anai napisał(a):
> No cóż... Wielkie dzięki za chęci.
Naprawdę chciałam pomóc, ale do tego muszę mieć przekonanie, że głosuję z
sensem :-)
>
> Nazwy mu nie zmienię, bo nie widzę powodu.
> Nie jest to konkurs na jedyny słuszny i prawdziwy piernik tylko na
> ciasto (jakiekolwiek) a piernikiem to ciasto jest w moim kajeciku z
> przepisami od prawie 20 lat a wcześniej było w kajeciku mojej mamy...
Oczywiście, sentymentalne przywiązanie do maminej nazwy "piernik" w
zeszycie to miła sprawa, ale już na ogólny konkurs można byłoby ją jakoś
"zmiękczyć" dodając "a la" albo "niby" :-)
> ... miodu tez używam jedynie prawdziwego
A w ogóle gdzieś sprzedają sztuczny? Tak z ciekawości pytam.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2013-12-10 15:34:14
Temat: Re: Końkurs taki...
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:327o4df9cit1.1j3tkki6pvaiz.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 10 Dec 2013 13:05:56 +0100, Anai napisał(a):
> A w ogóle gdzieś sprzedają sztuczny? Tak z ciekawości pytam.
> --
Nawet Pudliszki go robią (płynny)
http://www.hipernet24.pl/nowy/prodinfo.php?item_id=2
0105
A tu stały
http://maxfresh.pl/pl/530-miod-staly-sztuczny-370g-l
ubawa-5904424000972.html
:))))
pozdr
Stefan
---
Ta wiadomość e-mail jest wolna od wirusów i złośliwego oprogramowania, ponieważ
ochrona avast! Antivirus jest aktywna.
http://www.avast.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |