Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.
pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: Anai <a...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Końkurs taki...
Date: Tue, 10 Dec 2013 13:05:56 +0100
Organization: Dialog Net
Lines: 42
Message-ID: <l87032$4cc$1@news.dialog.net.pl>
References: <l86jqp$uph$1@news.dialog.net.pl> <l86tgl$lak$1@node2.news.atman.pl>
<llj2u89lt1p0$.1mpl82niw994u.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: dynamic-78-8-66-182.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.dialog.net.pl 1386677154 4492 78.8.66.182 (10 Dec 2013 12:05:54 GMT)
X-Complaints-To: a...@d...net.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 10 Dec 2013 12:05:54 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:24.0) Gecko/20100101
Thunderbird/24.1.1
In-Reply-To: <llj2u89lt1p0$.1mpl82niw994u.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:353479
Ukryj nagłówki
W dniu 10.12.2013 12:27, Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 10 Dec 2013 12:21:54 +0100, Stefan napisał(a):
>> u nas to był "grysikowiec na sztucznym miodzie", to upiorne kręcenie manny
>> bułą w makutrze (koniecznie na parapecie otwartego okna), a koledzy
>> wołają....
>
> Ja robię na prawdziwym, a mannę po prostu rozgotowuję, żadnego kręcenia nie
> wymaga, bo biorę tzw "błyskawiczną" i po zagotowaniu przykrywam i wkładam
> na pół godziny do piekarnika. Potem tylko miksuję ze składnikami kremu i
> jest jak masełko, zero widocznych grudek kaszki, jednolita konsystencja.
>
>> Matka nawet miała specjalny lniany (Polski Len żywi i odziewa,
>> pamietacie?) ręczniczek, używany tylko do zawijania grysikowca...
>
> Mój jest przekładany, dociskany deską i obciążeniuem.
>
>
>> Ale twój przepis niestety z piernikiem to nie ma zbyt wiele (poza miodem)
>> wspólnego! Piernik to czas, miód i korzenie!!!!!!
>
> Dokładnie! - i mąka żytnia w części...
>
>
No cóż... Wielkie dzięki za chęci.
Nazwy mu nie zmienię, bo nie widzę powodu.
Nie jest to konkurs na jedyny słuszny i prawdziwy piernik tylko na
ciasto (jakiekolwiek) a piernikiem to ciasto jest w moim kajeciku z
przepisami od prawie 20 lat a wcześniej było w kajeciku mojej mamy...
... miodu tez używam jedynie prawdziwego
--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)
|