Data: 2013-12-10 13:05:56
Temat: Re: Końkurs taki...
Od: Anai <a...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 10.12.2013 12:27, Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 10 Dec 2013 12:21:54 +0100, Stefan napisał(a):
>> u nas to był "grysikowiec na sztucznym miodzie", to upiorne kręcenie manny
>> bułą w makutrze (koniecznie na parapecie otwartego okna), a koledzy
>> wołają....
>
> Ja robię na prawdziwym, a mannę po prostu rozgotowuję, żadnego kręcenia nie
> wymaga, bo biorę tzw "błyskawiczną" i po zagotowaniu przykrywam i wkładam
> na pół godziny do piekarnika. Potem tylko miksuję ze składnikami kremu i
> jest jak masełko, zero widocznych grudek kaszki, jednolita konsystencja.
>
>> Matka nawet miała specjalny lniany (Polski Len żywi i odziewa,
>> pamietacie?) ręczniczek, używany tylko do zawijania grysikowca...
>
> Mój jest przekładany, dociskany deską i obciążeniuem.
>
>
>> Ale twój przepis niestety z piernikiem to nie ma zbyt wiele (poza miodem)
>> wspólnego! Piernik to czas, miód i korzenie!!!!!!
>
> Dokładnie! - i mąka żytnia w części...
>
>
No cóż... Wielkie dzięki za chęci.
Nazwy mu nie zmienię, bo nie widzę powodu.
Nie jest to konkurs na jedyny słuszny i prawdziwy piernik tylko na
ciasto (jakiekolwiek) a piernikiem to ciasto jest w moim kajeciku z
przepisami od prawie 20 lat a wcześniej było w kajeciku mojej mamy...
... miodu tez używam jedynie prawdziwego
--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)
|