Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!peer01.iad.highwinds-media.c
om!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.com!nx01.iad01.newshosting.
com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-
b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Końkurs taki...
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <l86jqp$uph$1@news.dialog.net.pl> <l86tgl$lak$1@node2.news.atman.pl>
Date: Tue, 10 Dec 2013 12:27:22 +0100
Message-ID: <llj2u89lt1p0$.1mpl82niw994u.dlg@40tude.net>
Lines: 34
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.16.24
X-Trace: 1386674842 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2356 79.185.16.24:1107
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2269
X-Received-Body-CRC: 2875816579
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:353478
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 10 Dec 2013 12:21:54 +0100, Stefan napisał(a):
> Użytkownik "Anai" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
> news:l86jqp$uph$1@news.dialog.net.pl...
>> Taki letki spam z mojej strony - wielkich nadziei nie mam, bo za późno to
>> wypatrzyłam i chyba zbyt mało mam znajomych :D
>> ... ale jeśli ktoś z Was miałby ochote kliknąć i wspomóc mnie głosem, to
>> będę dozgonnie dźwięczna :*
>>
>> http://kuchnialidla.pl/wypiek/przekladany-piernik-kw
iatek
> u nas to był "grysikowiec na sztucznym miodzie", to upiorne kręcenie manny
> bułą w makutrze (koniecznie na parapecie otwartego okna), a koledzy
> wołają....
Ja robię na prawdziwym, a mannę po prostu rozgotowuję, żadnego kręcenia nie
wymaga, bo biorę tzw "błyskawiczną" i po zagotowaniu przykrywam i wkładam
na pół godziny do piekarnika. Potem tylko miksuję ze składnikami kremu i
jest jak masełko, zero widocznych grudek kaszki, jednolita konsystencja.
> Matka nawet miała specjalny lniany (Polski Len żywi i odziewa,
> pamietacie?) ręczniczek, używany tylko do zawijania grysikowca...
Mój jest przekładany, dociskany deską i obciążeniuem.
> Ale twój przepis niestety z piernikiem to nie ma zbyt wiele (poza miodem)
> wspólnego! Piernik to czas, miód i korzenie!!!!!!
Dokładnie! - i mąka żytnia w części...
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
|