Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Olej jadalny - parowanie.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Olej jadalny - parowanie.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 18


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2011-04-28 10:31:32

Temat: Re: Olej jadalny - parowanie.
Od: "Henry(k)" <moj_adres_to_henrykg@na_serwerze_gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 28 Apr 2011 08:35:23 +0200, Lagod napisał(a):

> A może nie wrze, tylko wygląda jakby się gotował wchodząc w reakcję z
> gorącym materiałem? Jak się frytki wrzuci to bulgoce jakby się gotował,
> a to frytki uwalniają wodę. Tak gdybam...

Faktem jest że trudno określić czy to wrze olej czy może następuje jego
gwałtowny rozkład i to produkty rozkładu uciekają rozchlapując gorący olej
na ubranie - ale nie zakładałbym że to co odparuje (i chętnie ulega
samozapłonowi) nie jest w stanie się potem osadzić na czymś
chłodniejszym...

Co nie zmienia faktu że wyciąg czy nie i tak w każdej kuchni trzeba myć
szafki z tłuszczu. ;-)

Pozdrawiam,
Henry

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2011-05-01 20:16:01

Temat: Re: Olej jadalny - parowanie.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 28 Apr 2011 12:31:32 +0200, Henry(k) napisał(a):

> Co nie zmienia faktu że wyciąg czy nie i tak w każdej kuchni trzeba myć
> szafki z tłuszczu. ;-)

Moja sąsiadka po wielokrotnym pobycie we Włoszech, gdzie ma mnóstwo
znajomych i w zw. z tym dostęp do ich domów i możliwość obserwacji
tamtejszych zwyczajow i praktycznych pomysłów, zaczęła wykładać wierzchy
górnych szafek kuchennych gazetami - gazety leżąc płąsko są niewidoczne dla
patrzącego, a świetnie zabezpieczają szafki przed osadzaniem się tłustego
osadu - jak wiadomo Włosi używają w kuchni sporo oleju. Kiedyś zaczęłam
narzekać na konieczność mycia szafek kuchennych, a ona się zdziwiła, że nie
znam tego prostego sposobu na uniknięcie męczarni :-)
A gazety się po prostu wymienia i wyrzuca albo pali.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2011-05-02 06:03:56

Temat: Re: Olej jadalny - parowanie.
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1xgi7tqddntrm.zcp21kawo1l3$.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 28 Apr 2011 12:31:32 +0200, Henry(k) napisał(a):
>
>> Co nie zmienia faktu że wyciąg czy nie i tak w każdej kuchni trzeba myć
>> szafki z tłuszczu. ;-)
>
> Moja sąsiadka po wielokrotnym pobycie we Włoszech, gdzie ma mnóstwo
> znajomych i w zw. z tym dostęp do ich domów i możliwość obserwacji
> tamtejszych zwyczajow i praktycznych pomysłów, zaczęła wykładać wierzchy
> górnych szafek kuchennych gazetami - gazety leżąc płąsko są niewidoczne
> dla
> patrzącego, a świetnie zabezpieczają szafki przed osadzaniem się tłustego
> osadu - jak wiadomo Włosi używają w kuchni sporo oleju. Kiedyś zaczęłam
> narzekać na konieczność mycia szafek kuchennych, a ona się zdziwiła, że
> nie
> znam tego prostego sposobu na uniknięcie męczarni :-)
> A gazety się po prostu wymienia i wyrzuca albo pali.

Najlepszy jest duży okap z dobrym ciągiem kominowym. Wtedy aerozole wciągane
są do komina i nie opadają na meble, naczynia i pozostały sprzęt kuchenny.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2011-05-02 08:34:52

Temat: Re: Olej jadalny - parowanie.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 2 May 2011 08:03:56 +0200, Panslavista napisał(a):

> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1xgi7tqddntrm.zcp21kawo1l3$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Thu, 28 Apr 2011 12:31:32 +0200, Henry(k) napisał(a):
>>
>>> Co nie zmienia faktu że wyciąg czy nie i tak w każdej kuchni trzeba myć
>>> szafki z tłuszczu. ;-)
>>
>> Moja sąsiadka po wielokrotnym pobycie we Włoszech, gdzie ma mnóstwo
>> znajomych i w zw. z tym dostęp do ich domów i możliwość obserwacji
>> tamtejszych zwyczajow i praktycznych pomysłów, zaczęła wykładać wierzchy
>> górnych szafek kuchennych gazetami - gazety leżąc płąsko są niewidoczne
>> dla
>> patrzącego, a świetnie zabezpieczają szafki przed osadzaniem się tłustego
>> osadu - jak wiadomo Włosi używają w kuchni sporo oleju. Kiedyś zaczęłam
>> narzekać na konieczność mycia szafek kuchennych, a ona się zdziwiła, że
>> nie
>> znam tego prostego sposobu na uniknięcie męczarni :-)
>> A gazety się po prostu wymienia i wyrzuca albo pali.
>
> Najlepszy jest duży okap z dobrym ciągiem kominowym. Wtedy aerozole wciągane
> są do komina i nie opadają na meble, naczynia i pozostały sprzęt kuchenny.

Włosi mają naprawdę wielkie i mocne okapy - a i tak stosują te gazety.
jednak.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2011-05-02 19:00:40

Temat: Re: Olej jadalny - parowanie.
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

>> Czy olej paruje po podgrzaniu tak samo jak woda?
>
> Nie, olej może się najwyżej wypalić

To oleju/oliwy dodaje się do wody pszy gotowaniu makaronu
po to by woda nie parowała i by poprawić tym sposobem mikroklimat w kuhni?


--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2011-05-09 09:01:01

Temat: Re: Olej jadalny - parowanie.
Od: Lagod <niespamowaclagoda@listkropkapl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-05-02 21:00, Stokrotka pisze:
>>> Czy olej paruje po podgrzaniu tak samo jak woda?
>>
>> Nie, olej może się najwyżej wypalić
>
> To oleju/oliwy dodaje się do wody pszy gotowaniu makaronu
> po to by woda nie parowała i by poprawić tym sposobem mikroklimat w kuhni?

:-)

--
____________________________________________________
________MAT_______

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2011-05-09 10:43:58

Temat: Re: Olej jadalny - parowanie.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 09 May 2011 11:01:01 +0200, Lagod napisał(a):

> W dniu 2011-05-02 21:00, Stokrotka pisze:
>>>> Czy olej paruje po podgrzaniu tak samo jak woda?
>>>
>>> Nie, olej może się najwyżej wypalić
>>
>> To oleju/oliwy dodaje się do wody pszy gotowaniu makaronu
>> po to by woda nie parowała i by poprawić tym sposobem mikroklimat w kuhni?
>
> :-)

Wylewa się na powierzchnię oceanu w czasie sztormu 3-)))
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2011-05-20 06:42:05

Temat: Re: Olej jadalny - parowanie.
Od: Lagod <niespamowaclagoda@listkropkapl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-05-09 12:43, Ikselka pisze:
> Wylewa się na powierzchnię oceanu w czasie sztormu 3-)))

Można powiedzieć, że to takie "książkowe" zastosowanie.

--
____________________________________________________
________MAT_______

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Co zrobić z...?
Jaka zupa z soczewicy?
jak przygotowujecie pieczonego KRÓLIKA?
robot kuchenny
Przepis na biały sos?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »