« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2011-04-28 10:31:32
Temat: Re: Olej jadalny - parowanie.Dnia Thu, 28 Apr 2011 08:35:23 +0200, Lagod napisał(a):
> A może nie wrze, tylko wygląda jakby się gotował wchodząc w reakcję z
> gorącym materiałem? Jak się frytki wrzuci to bulgoce jakby się gotował,
> a to frytki uwalniają wodę. Tak gdybam...
Faktem jest że trudno określić czy to wrze olej czy może następuje jego
gwałtowny rozkład i to produkty rozkładu uciekają rozchlapując gorący olej
na ubranie - ale nie zakładałbym że to co odparuje (i chętnie ulega
samozapłonowi) nie jest w stanie się potem osadzić na czymś
chłodniejszym...
Co nie zmienia faktu że wyciąg czy nie i tak w każdej kuchni trzeba myć
szafki z tłuszczu. ;-)
Pozdrawiam,
Henry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2011-05-01 20:16:01
Temat: Re: Olej jadalny - parowanie.Dnia Thu, 28 Apr 2011 12:31:32 +0200, Henry(k) napisał(a):
> Co nie zmienia faktu że wyciąg czy nie i tak w każdej kuchni trzeba myć
> szafki z tłuszczu. ;-)
Moja sąsiadka po wielokrotnym pobycie we Włoszech, gdzie ma mnóstwo
znajomych i w zw. z tym dostęp do ich domów i możliwość obserwacji
tamtejszych zwyczajow i praktycznych pomysłów, zaczęła wykładać wierzchy
górnych szafek kuchennych gazetami - gazety leżąc płąsko są niewidoczne dla
patrzącego, a świetnie zabezpieczają szafki przed osadzaniem się tłustego
osadu - jak wiadomo Włosi używają w kuchni sporo oleju. Kiedyś zaczęłam
narzekać na konieczność mycia szafek kuchennych, a ona się zdziwiła, że nie
znam tego prostego sposobu na uniknięcie męczarni :-)
A gazety się po prostu wymienia i wyrzuca albo pali.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2011-05-02 06:03:56
Temat: Re: Olej jadalny - parowanie.
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1xgi7tqddntrm.zcp21kawo1l3$.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 28 Apr 2011 12:31:32 +0200, Henry(k) napisał(a):
>
>> Co nie zmienia faktu że wyciąg czy nie i tak w każdej kuchni trzeba myć
>> szafki z tłuszczu. ;-)
>
> Moja sąsiadka po wielokrotnym pobycie we Włoszech, gdzie ma mnóstwo
> znajomych i w zw. z tym dostęp do ich domów i możliwość obserwacji
> tamtejszych zwyczajow i praktycznych pomysłów, zaczęła wykładać wierzchy
> górnych szafek kuchennych gazetami - gazety leżąc płąsko są niewidoczne
> dla
> patrzącego, a świetnie zabezpieczają szafki przed osadzaniem się tłustego
> osadu - jak wiadomo Włosi używają w kuchni sporo oleju. Kiedyś zaczęłam
> narzekać na konieczność mycia szafek kuchennych, a ona się zdziwiła, że
> nie
> znam tego prostego sposobu na uniknięcie męczarni :-)
> A gazety się po prostu wymienia i wyrzuca albo pali.
Najlepszy jest duży okap z dobrym ciągiem kominowym. Wtedy aerozole wciągane
są do komina i nie opadają na meble, naczynia i pozostały sprzęt kuchenny.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2011-05-02 08:34:52
Temat: Re: Olej jadalny - parowanie.Dnia Mon, 2 May 2011 08:03:56 +0200, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1xgi7tqddntrm.zcp21kawo1l3$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Thu, 28 Apr 2011 12:31:32 +0200, Henry(k) napisał(a):
>>
>>> Co nie zmienia faktu że wyciąg czy nie i tak w każdej kuchni trzeba myć
>>> szafki z tłuszczu. ;-)
>>
>> Moja sąsiadka po wielokrotnym pobycie we Włoszech, gdzie ma mnóstwo
>> znajomych i w zw. z tym dostęp do ich domów i możliwość obserwacji
>> tamtejszych zwyczajow i praktycznych pomysłów, zaczęła wykładać wierzchy
>> górnych szafek kuchennych gazetami - gazety leżąc płąsko są niewidoczne
>> dla
>> patrzącego, a świetnie zabezpieczają szafki przed osadzaniem się tłustego
>> osadu - jak wiadomo Włosi używają w kuchni sporo oleju. Kiedyś zaczęłam
>> narzekać na konieczność mycia szafek kuchennych, a ona się zdziwiła, że
>> nie
>> znam tego prostego sposobu na uniknięcie męczarni :-)
>> A gazety się po prostu wymienia i wyrzuca albo pali.
>
> Najlepszy jest duży okap z dobrym ciągiem kominowym. Wtedy aerozole wciągane
> są do komina i nie opadają na meble, naczynia i pozostały sprzęt kuchenny.
Włosi mają naprawdę wielkie i mocne okapy - a i tak stosują te gazety.
jednak.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2011-05-02 19:00:40
Temat: Re: Olej jadalny - parowanie.>> Czy olej paruje po podgrzaniu tak samo jak woda?
>
> Nie, olej może się najwyżej wypalić
To oleju/oliwy dodaje się do wody pszy gotowaniu makaronu
po to by woda nie parowała i by poprawić tym sposobem mikroklimat w kuhni?
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2011-05-09 09:01:01
Temat: Re: Olej jadalny - parowanie.W dniu 2011-05-02 21:00, Stokrotka pisze:
>>> Czy olej paruje po podgrzaniu tak samo jak woda?
>>
>> Nie, olej może się najwyżej wypalić
>
> To oleju/oliwy dodaje się do wody pszy gotowaniu makaronu
> po to by woda nie parowała i by poprawić tym sposobem mikroklimat w kuhni?
:-)
--
____________________________________________________
________MAT_______
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2011-05-09 10:43:58
Temat: Re: Olej jadalny - parowanie.Dnia Mon, 09 May 2011 11:01:01 +0200, Lagod napisał(a):
> W dniu 2011-05-02 21:00, Stokrotka pisze:
>>>> Czy olej paruje po podgrzaniu tak samo jak woda?
>>>
>>> Nie, olej może się najwyżej wypalić
>>
>> To oleju/oliwy dodaje się do wody pszy gotowaniu makaronu
>> po to by woda nie parowała i by poprawić tym sposobem mikroklimat w kuhni?
>
> :-)
Wylewa się na powierzchnię oceanu w czasie sztormu 3-)))
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2011-05-20 06:42:05
Temat: Re: Olej jadalny - parowanie.W dniu 2011-05-09 12:43, Ikselka pisze:
> Wylewa się na powierzchnię oceanu w czasie sztormu 3-)))
Można powiedzieć, że to takie "książkowe" zastosowanie.
--
____________________________________________________
________MAT_______
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |