Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jaka zupa z soczewicy?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jaka zupa z soczewicy?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 16


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2011-04-25 18:12:09

Temat: Jaka zupa z soczewicy?
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Soczewica mi nie smakuje: ma smak mydlinowatyh pomyj.
Ale dla urozmaicenia tszeba czasem zjeść.
Znalazłam tylko jeden pszepis w stylu :
ugotować (a gotuje się migiem, w pszeciwieństwie do grohu i fasoli)
Dodać 2-3 grzybki, i w zasadzie gotowe.

Znak ktoś coś lepszego i łatwiej jadalnego?

--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2011-04-25 18:28:43

Temat: Re: Jaka zupa z soczewicy?
Od: "michalek" <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora


"Stokrotka" <o...@a...pl> wrote in message
news:ip4di0$ji$1@news.onet.pl...
> Soczewica mi nie smakuje: ma smak mydlinowatyh pomyj.
> Ale dla urozmaicenia tszeba czasem zjeść.
> Znalazłam tylko jeden pszepis w stylu :
> ugotować (a gotuje się migiem, w pszeciwieństwie do grohu i fasoli)
> Dodać 2-3 grzybki, i w zasadzie gotowe.
>
> Znak ktoś coś lepszego i łatwiej jadalnego?
>
> --
> (tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
> Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
> nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
>

Tu popełniasz błąd. Nie grzybki tylko gżybki.
I będzie smaczna.

M

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2011-04-25 18:39:04

Temat: Re: Jaka zupa z soczewicy?
Od: "artustas" <a...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

> Tu popełniasz błąd. Nie grzybki tylko gżybki.
> I będzie smaczna.

gżypki chyba

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2011-04-25 19:31:50

Temat: Re: Jaka zupa z soczewicy?
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora



>> Dodać 2-3 grzybki, i w zasadzie gotowe.

> Tu popełniasz błąd. Nie grzybki tylko gżybki.
> I będzie smaczna.

Racja, miały być suszone borowiki.

--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2011-04-25 20:25:39

Temat: Re: Jaka zupa z soczewicy?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 25 Apr 2011 20:12:09 +0200, Stokrotka napisał(a):

> Soczewica mi nie smakuje: ma smak mydlinowatyh pomyj.
> Ale dla urozmaicenia tszeba czasem zjeść.

Po co?
Są inne, smaczne, rzeczy dla urozmaicenia.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2011-04-26 06:27:12

Temat: Re: Jaka zupa z soczewicy?
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Stokrotka" <o...@a...pl> napisał w wiadomości
news:ip4di0$ji$1@news.onet.pl...
> Soczewica mi nie smakuje: ma smak mydlinowatyh pomyj.
> Ale dla urozmaicenia tszeba czasem zjeść.
> Znalazłam tylko jeden pszepis w stylu :
> ugotować (a gotuje się migiem, w pszeciwieństwie do grohu i fasoli)
> Dodać 2-3 grzybki, i w zasadzie gotowe.
>
> Znak ktoś coś lepszego i łatwiej jadalnego?
>

Ja znam :-)
jeden pRZepis :-) na "soczewice". Kupujesz, myjesz, gotujesz, wylewasz do
kibelka :-)
I po sprawie :-)
A .. i dodajesz gRZybki, gotujesz jak groCH w pRZeciwieństwie do fasoli nie
trzeba namaczać.
I będzie dobrze :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2011-04-26 11:35:37

Temat: Re: Jaka zupa z soczewicy?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 26 Apr 2011 08:27:12 +0200, Misiek napisał(a):

> Użytkownik "Stokrotka" <o...@a...pl> napisał w wiadomości
> news:ip4di0$ji$1@news.onet.pl...
>> Soczewica mi nie smakuje: ma smak mydlinowatyh pomyj.
>> Ale dla urozmaicenia tszeba czasem zjeść.
>> Znalazłam tylko jeden pszepis w stylu :
>> ugotować (a gotuje się migiem, w pszeciwieństwie do grohu i fasoli)
>> Dodać 2-3 grzybki, i w zasadzie gotowe.
>>
>> Znak ktoś coś lepszego i łatwiej jadalnego?
>>
>
> Ja znam :-)
> jeden pRZepis :-) na "soczewice". Kupujesz, myjesz, gotujesz, wylewasz do
> kibelka :-)
> I po sprawie :-)

Dlaczego wylewać? Można spróbować coś z tej soczewicy jednak zrobić, skoro
się ją już ma. Znalazłam taki przepis, brzmi nieźle:
http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009/03/Zupa-z-socze
wicy.html

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2011-04-26 12:17:28

Temat: Re: Jaka zupa z soczewicy?
Od: Marsjasz <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-04-25 20:12, Stokrotka pisze:
> Soczewica mi nie smakuje: ma smak mydlinowatyh pomyj.
> Ale dla urozmaicenia tszeba czasem zjeść.
> Znalazłam tylko jeden pszepis w stylu :
> ugotować (a gotuje się migiem, w pszeciwieństwie do grohu i fasoli)
> Dodać 2-3 grzybki, i w zasadzie gotowe.
>
> Znak ktoś coś lepszego i łatwiej jadalnego?
>
moze zamiast zupy hmmm pierogi :)?
np. http://www.palcelizac.pl/przepis/255/pierogi_z_socze
wica/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2011-04-26 17:53:40

Temat: Re: Jaka zupa z soczewicy?
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-04-26 14:17, Marsjasz pisze:

>> Soczewica mi nie smakuje: ma smak mydlinowatyh pomyj.
>> Ale dla urozmaicenia tszeba czasem zjeść.
>> Znalazłam tylko jeden pszepis w stylu :
>> ugotować (a gotuje się migiem, w pszeciwieństwie do grohu i fasoli)
>> Dodać 2-3 grzybki, i w zasadzie gotowe.
>>
>> Znak ktoś coś lepszego i łatwiej jadalnego?
>>
> moze zamiast zupy hmmm pierogi :)?
> np. http://www.palcelizac.pl/przepis/255/pierogi_z_socze
wica/

Pierogów niestety nie jadłam, ale zupa w wege knajpce była pyszna, wcale
nie pomyjowata :) Jakaś zielenina w niej pływała, marchewek nie
stwierdzono.

--
Pozdrawiam - Aicha

http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2011-04-27 08:59:52

Temat: Re: Jaka zupa z soczewicy?
Od: "Gocha M." <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Stokrotka" <o...@a...pl> napisał w wiadomości
news:ip4di0$ji$1@news.onet.pl...
> Soczewica mi nie smakuje: ma smak mydlinowatyh pomyj.
> Ale dla urozmaicenia tszeba czasem zjeść.
> Znalazłam tylko jeden pszepis w stylu :
> ugotować (a gotuje się migiem, w pszeciwieństwie do grohu i fasoli)
> Dodać 2-3 grzybki, i w zasadzie gotowe.
>
> Znak ktoś coś lepszego i łatwiej jadalnego?
>
> --

Turecka zupa z soczewicy
Produkty:

a.. 1 litr bulionu warzywnego
b.. 25 dg czerwonej soczewicy
c.. 1 cebula
d.. 1 ząbek czosnku
e.. 1 marchewka
f.. 1 łyżka masła
g.. Sól
h.. Curry
i.. Kurkuma
j.. Kolendra
k.. 3 łyżki przecieru pomidorowego
l.. Ocet winny
m.. Cytryna
Sposób przygotowania:

Gotujemy litr bulionu warzywnego i odstawiamy. Cebulę i czosnek siekamy na
drobne kawałki; w garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę i czosnek.
Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchew; płuczemy soczewicę na sitku i
dodajemy do garnka; całość zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem
warzywnym i gotujemy do miękkości aż soczewica będzie przypominała papkę (
ok. 30 ? 40 min. ). Kiedy warzywa już będą miękkie, dodajemy przecier
pomidorowy. Zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy na krem. Przyprawiamy zupę
solą, curry, kurkum i kolendrą i ponownie wstawiamy ją na ogień aż się
zagotuje. Ugotowaną zupę należy przyprawić octem winnym do smaku. Zupę
podajemy z plastrem cytryny.

To w Turcji kultowa potrawa podawana wszędzie, tak jak herbata :-) I jest
pyszna!

Pozdrawiam

Gocha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jak przygotowujecie pieczonego KRÓLIKA?
robot kuchenny
Przepis na biały sos?
Mazurek migdałowo-bakaliowy.
spryskiwacz zraszacz do oliwy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »