« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-04-25 18:12:09
Temat: Jaka zupa z soczewicy?Soczewica mi nie smakuje: ma smak mydlinowatyh pomyj.
Ale dla urozmaicenia tszeba czasem zjeść.
Znalazłam tylko jeden pszepis w stylu :
ugotować (a gotuje się migiem, w pszeciwieństwie do grohu i fasoli)
Dodać 2-3 grzybki, i w zasadzie gotowe.
Znak ktoś coś lepszego i łatwiej jadalnego?
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-04-25 18:28:43
Temat: Re: Jaka zupa z soczewicy?
"Stokrotka" <o...@a...pl> wrote in message
news:ip4di0$ji$1@news.onet.pl...
> Soczewica mi nie smakuje: ma smak mydlinowatyh pomyj.
> Ale dla urozmaicenia tszeba czasem zjeść.
> Znalazłam tylko jeden pszepis w stylu :
> ugotować (a gotuje się migiem, w pszeciwieństwie do grohu i fasoli)
> Dodać 2-3 grzybki, i w zasadzie gotowe.
>
> Znak ktoś coś lepszego i łatwiej jadalnego?
>
> --
> (tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
> Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
> nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
>
Tu popełniasz błąd. Nie grzybki tylko gżybki.
I będzie smaczna.
M
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2011-04-25 18:39:04
Temat: Re: Jaka zupa z soczewicy?> Tu popełniasz błąd. Nie grzybki tylko gżybki.
> I będzie smaczna.
gżypki chyba
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2011-04-25 19:31:50
Temat: Re: Jaka zupa z soczewicy?
>> Dodać 2-3 grzybki, i w zasadzie gotowe.
> Tu popełniasz błąd. Nie grzybki tylko gżybki.
> I będzie smaczna.
Racja, miały być suszone borowiki.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2011-04-25 20:25:39
Temat: Re: Jaka zupa z soczewicy?Dnia Mon, 25 Apr 2011 20:12:09 +0200, Stokrotka napisał(a):
> Soczewica mi nie smakuje: ma smak mydlinowatyh pomyj.
> Ale dla urozmaicenia tszeba czasem zjeść.
Po co?
Są inne, smaczne, rzeczy dla urozmaicenia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2011-04-26 06:27:12
Temat: Re: Jaka zupa z soczewicy?
Użytkownik "Stokrotka" <o...@a...pl> napisał w wiadomości
news:ip4di0$ji$1@news.onet.pl...
> Soczewica mi nie smakuje: ma smak mydlinowatyh pomyj.
> Ale dla urozmaicenia tszeba czasem zjeść.
> Znalazłam tylko jeden pszepis w stylu :
> ugotować (a gotuje się migiem, w pszeciwieństwie do grohu i fasoli)
> Dodać 2-3 grzybki, i w zasadzie gotowe.
>
> Znak ktoś coś lepszego i łatwiej jadalnego?
>
Ja znam :-)
jeden pRZepis :-) na "soczewice". Kupujesz, myjesz, gotujesz, wylewasz do
kibelka :-)
I po sprawie :-)
A .. i dodajesz gRZybki, gotujesz jak groCH w pRZeciwieństwie do fasoli nie
trzeba namaczać.
I będzie dobrze :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2011-04-26 11:35:37
Temat: Re: Jaka zupa z soczewicy?Dnia Tue, 26 Apr 2011 08:27:12 +0200, Misiek napisał(a):
> Użytkownik "Stokrotka" <o...@a...pl> napisał w wiadomości
> news:ip4di0$ji$1@news.onet.pl...
>> Soczewica mi nie smakuje: ma smak mydlinowatyh pomyj.
>> Ale dla urozmaicenia tszeba czasem zjeść.
>> Znalazłam tylko jeden pszepis w stylu :
>> ugotować (a gotuje się migiem, w pszeciwieństwie do grohu i fasoli)
>> Dodać 2-3 grzybki, i w zasadzie gotowe.
>>
>> Znak ktoś coś lepszego i łatwiej jadalnego?
>>
>
> Ja znam :-)
> jeden pRZepis :-) na "soczewice". Kupujesz, myjesz, gotujesz, wylewasz do
> kibelka :-)
> I po sprawie :-)
Dlaczego wylewać? Można spróbować coś z tej soczewicy jednak zrobić, skoro
się ją już ma. Znalazłam taki przepis, brzmi nieźle:
http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009/03/Zupa-z-socze
wicy.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2011-04-26 12:17:28
Temat: Re: Jaka zupa z soczewicy?W dniu 2011-04-25 20:12, Stokrotka pisze:
> Soczewica mi nie smakuje: ma smak mydlinowatyh pomyj.
> Ale dla urozmaicenia tszeba czasem zjeść.
> Znalazłam tylko jeden pszepis w stylu :
> ugotować (a gotuje się migiem, w pszeciwieństwie do grohu i fasoli)
> Dodać 2-3 grzybki, i w zasadzie gotowe.
>
> Znak ktoś coś lepszego i łatwiej jadalnego?
>
moze zamiast zupy hmmm pierogi :)?
np. http://www.palcelizac.pl/przepis/255/pierogi_z_socze
wica/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2011-04-26 17:53:40
Temat: Re: Jaka zupa z soczewicy?W dniu 2011-04-26 14:17, Marsjasz pisze:
>> Soczewica mi nie smakuje: ma smak mydlinowatyh pomyj.
>> Ale dla urozmaicenia tszeba czasem zjeść.
>> Znalazłam tylko jeden pszepis w stylu :
>> ugotować (a gotuje się migiem, w pszeciwieństwie do grohu i fasoli)
>> Dodać 2-3 grzybki, i w zasadzie gotowe.
>>
>> Znak ktoś coś lepszego i łatwiej jadalnego?
>>
> moze zamiast zupy hmmm pierogi :)?
> np. http://www.palcelizac.pl/przepis/255/pierogi_z_socze
wica/
Pierogów niestety nie jadłam, ale zupa w wege knajpce była pyszna, wcale
nie pomyjowata :) Jakaś zielenina w niej pływała, marchewek nie
stwierdzono.
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2011-04-27 08:59:52
Temat: Re: Jaka zupa z soczewicy?Użytkownik "Stokrotka" <o...@a...pl> napisał w wiadomości
news:ip4di0$ji$1@news.onet.pl...
> Soczewica mi nie smakuje: ma smak mydlinowatyh pomyj.
> Ale dla urozmaicenia tszeba czasem zjeść.
> Znalazłam tylko jeden pszepis w stylu :
> ugotować (a gotuje się migiem, w pszeciwieństwie do grohu i fasoli)
> Dodać 2-3 grzybki, i w zasadzie gotowe.
>
> Znak ktoś coś lepszego i łatwiej jadalnego?
>
> --
Turecka zupa z soczewicy
Produkty:
a.. 1 litr bulionu warzywnego
b.. 25 dg czerwonej soczewicy
c.. 1 cebula
d.. 1 ząbek czosnku
e.. 1 marchewka
f.. 1 łyżka masła
g.. Sól
h.. Curry
i.. Kurkuma
j.. Kolendra
k.. 3 łyżki przecieru pomidorowego
l.. Ocet winny
m.. Cytryna
Sposób przygotowania:
Gotujemy litr bulionu warzywnego i odstawiamy. Cebulę i czosnek siekamy na
drobne kawałki; w garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę i czosnek.
Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchew; płuczemy soczewicę na sitku i
dodajemy do garnka; całość zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem
warzywnym i gotujemy do miękkości aż soczewica będzie przypominała papkę (
ok. 30 ? 40 min. ). Kiedy warzywa już będą miękkie, dodajemy przecier
pomidorowy. Zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy na krem. Przyprawiamy zupę
solą, curry, kurkum i kolendrą i ponownie wstawiamy ją na ogień aż się
zagotuje. Ugotowaną zupę należy przyprawić octem winnym do smaku. Zupę
podajemy z plastrem cytryny.
To w Turcji kultowa potrawa podawana wszędzie, tak jak herbata :-) I jest
pyszna!
Pozdrawiam
Gocha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |