Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mazurek migdałowo-bakaliowy.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mazurek migdałowo-bakaliowy.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2011-04-21 13:51:08

Temat: Mazurek migdałowo-bakaliowy.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Blat mazurka robimy z ulubionego ciasta kruchego - ja robię z mąki
krupczatki takie ciasto, z dużą iloscią masła, najlepsze jest z żółtkami
jaj ugotowanych na twardo, przetartymi przez sitko. No i śmietana - do
zlepienia tylko, nie więcej. No, może kapkę proszku do pieczenia wsypać do
mąki i wymieszać, to tak na wszelki wypadek. O cukrze już nawet nie
wspomnę, ani o szczypcie soli...
Masa: 1 op. migdałów mielonych (mączka) z Lidl'a, 1 budyń waniliowy.
Inne: Bakalie wszelkie, w miarę rozdrobnione, i skórka pomarańczowa,
wszystko przesmażone w syropie, z rumem.

Ugotować budyń (mleka mniej o 1/4 niż w przepisie na op.), przed
odstawieniem z ognia wsypać migdałową mączkę, doprowadzić do wrzenia i
odstawić.

Blat kruchy posmarowac ciepłym budyniem migdałowym (jest to już raczej masa
migdałowa), posypać grubo bakaliami. Ostudzić.

PS. Zaraz zacznę pieczenie - trochę się spóźniłam w tym roku z powodu
okoliczności nieprzewidzianych.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

spryskiwacz zraszacz do oliwy
przepis na tanie danie
Zaproszenie
Bóg w chrześcijaństwie Jaka jest Jego Natura?
Równość kobiety z mężczyzną

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »