« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-09-06 08:31:12
Temat: Oliwa z ziółkamiByłam niedawno w takiej fajnej knajpce, gdzie na "poczekanie" zaserwowano
nam coś przepysznego:
ciepły pachnący chlebek cebulowy (ponoć własnego wypieku) i oliwę
przyprawioną przepysznymi aromatycznymi ziołami do maczania tego chlebka.
Było to tak odjazdowe, że zapragnęłam przyrządzić sobie taką oliwę w domu
do chlebka się przymierzę później).
Any ideas?
Help droga Grupo - na pewno ktoś z Was wie jak się przyrządza takie
pyszności. Niby proste, ale jakie ziółka dodać żeby powalało na kolana?
--
Z góry wdzięczna
Ania K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-09-06 10:24:35
Temat: Re: Oliwa z ziółkamiJa spotkałam w knajpach włoskich olio con peperoncino, czyli oliwę
(oczywiście z oliwek extravergine), którą zalewa się małe, czerwone, bardzo
ostre papryczki (w całości) i trzyma w butelce co najmniej kilka dni (im
dłużej tym się robi ostrzejsza). Kilka kropli takiej oliwy na kromkę chleba
( we Włoszech jest to najczęściej chleb pszenny, pieczony bez soli), plus
sól, pieprz (jak kto lubi). Myślę, że szczypta suszonych ziół prowansalskich
też by mogła stanowić wariację na temat.
Sama jestem ciekawa jakie zioła można zanurzyć w oliwie, żeby "powalało na
kolana". Nawiasem mówiąc, czy to były gałązki ziół, zalane oliwa w butelce,
czy też ziółka w proszku, wymieszane z oliwą?
----- Original Message -----
From: Ana <a...@e...com.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, September 06, 2000 10:31 AM
Subject: Oliwa z ziółkami
> Byłam niedawno w takiej fajnej knajpce, gdzie na "poczekanie" zaserwowano
> nam coś przepysznego:
> ciepły pachnący chlebek cebulowy (ponoć własnego wypieku) i oliwę
> przyprawioną przepysznymi aromatycznymi ziołami do maczania tego chlebka.
> Było to tak odjazdowe, że zapragnęłam przyrządzić sobie taką oliwę w domu
> do chlebka się przymierzę później).
> Any ideas?
> Help droga Grupo - na pewno ktoś z Was wie jak się przyrządza takie
> pyszności. Niby proste, ale jakie ziółka dodać żeby powalało na kolana?
> --
> Z góry wdzięczna
> Ania K.
>
--
Chcesz otrzymywac newsy poczta elektroniczna ? Sprawdz http://www.newsgate.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-06 14:28:50
Temat: Re: Oliwa z ziółkamiUżytkownik Agnieszka Stańczyk <a...@m...com.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:006b01c017ec$5bb54160$8e8d808b@astanczyk...
> Ja spotkałam w knajpach włoskich olio con peperoncino, czyli oliwę
> (oczywiście z oliwek extravergine), którą zalewa się małe, czerwone,
bardzo
> ostre papryczki (w całości) i trzyma w butelce co najmniej kilka dni (im
> dłużej tym się robi ostrzejsza). Kilka kropli takiej oliwy na kromkę
chleba
> ( we Włoszech jest to najczęściej chleb pszenny, pieczony bez soli), plus
> sól, pieprz (jak kto lubi). Myślę, że szczypta suszonych ziół
prowansalskich
> też by mogła stanowić wariację na temat.
> Sama jestem ciekawa jakie zioła można zanurzyć w oliwie, żeby "powalało na
> kolana". Nawiasem mówiąc, czy to były gałązki ziół, zalane oliwa w
butelce,
> czy też ziółka w proszku, wymieszane z oliwą?
----
Aż tak się nie przyjrzałam, aczkolwiek stawiałabym na gałązki i różne drobne
kawałeczki ...
A oliwę z pepperoni nabyłam kiedyś drogą kupna i z braku innej użyłam raz do
uprażenia kukurydzy ...
Nawet mój małżonek, miłośnik wszystkiego co ostre nie podołał ... ;-)
Pozdrawiam
Ania K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-06 17:59:57
Temat: Re: Oliwa z ziółkamiAna <a...@e...com.pl> wrote:
> By"am niedawno w takiej fajnej knajpce, gdzie na "poczekanie" zaserwowano
> nam coś przepysznego:
> ciep"y pachnący chlebek cebulowy (ponoć w"asnego wypieku) i oliwę
> przyprawioną przepysznymi aromatycznymi zio"ami do maczania tego chlebka.
> By"o to tak odjazdowe, że zapragnę"am przyrządzić sobie taką oliwę w domu
> do chlebka się przymierzę później).
> Any ideas?
> Help droga Grupo - na pewno ktoś z Was wie jak się przyrządza takie
> pyszności. Niby proste, ale jakie zió"ka dodać żeby powala"o na kolana?
> --
> Z góry wdzięczna
> Ania K.
Do dobrego kawalka chleba wystarczy dobra oliwa extra vergine. Juz to
powala. A przy tym mozna sie poczuc starozytnym Grekiem. ;-)
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
mailto:w...@t...com.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-06 20:46:39
Temat: Odp: Oliwa z ziółkami
Użytkownik Ana <a...@e...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8p4vbs$jab$...@n...ipartners.pl...
> Any ideas?
> Help droga Grupo - na pewno ktoś z Was wie jak się przyrządza takie
> pyszności. Niby proste, ale jakie ziółka dodać żeby powalało na kolana?
Parę lat temu w restauracji w Orleanie zaciekawiła mnie oliwa z rozmarynem.
Dowiedziałam się, że w tej restauracji oliwę podgrzewają dość mocno (ale nie
do tego stopnia, żeby zaczęła dymić, ma tylko być bardzo ciepła), zalewają
ziółka, zamykają korkiem z dziurką. W dziurce siedzi rurka, przez którą
później oliwę się wylewa, korek oblewa się lakiem albo np. parafiną. Oliwka
była mniam :-).
Camille
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-06 22:50:00
Temat: Re: Oliwa z ziółkamiMozna dodac bazylie, oregano, pomidory suszone na sloncu (sundried
tomatoes) - tak po wlosku. Mialam tez kiedys oliwe z ostrymi papryczkami,
albo tez cytrynowa z posiekana skorka z cytryny (takze pomaranczowa ze
skorki z pomaranczy). Mozliwosci nieograniczone...Czasem dodaje sie do oliwy
troche octu winnego, ja dolewam soku w ktorym siedza ciemne
oliwki...Przypraw musi byc sporo zeby byly dobrze odczuwalne. Powinny tez
odstac przynajmniej 1 dzien
Grazyna
Ana <a...@e...com.pl> wrote in message
news:8p4vbs$jab$1@news.ipartners.pl...
> Byłam niedawno w takiej fajnej knajpce, gdzie na "poczekanie" zaserwowano
> nam coś przepysznego:
> ciepły pachnący chlebek cebulowy (ponoć własnego wypieku) i oliwę
> przyprawioną przepysznymi aromatycznymi ziołami do maczania tego chlebka.
> Było to tak odjazdowe, że zapragnęłam przyrządzić sobie taką oliwę w domu
> do chlebka się przymierzę później).
> Any ideas?
> Help droga Grupo - na pewno ktoś z Was wie jak się przyrządza takie
> pyszności. Niby proste, ale jakie ziółka dodać żeby powalało na kolana?
> --
> Z góry wdzięczna
> Ania K.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-07 12:40:30
Temat: Re: Oliwa z ziółkamiOn Wed, 6 Sep 2000 10:31:12 +0200, "Ana" <a...@e...com.pl>
wrote:
>Byłam niedawno w takiej fajnej knajpce, gdzie na "poczekanie" zaserwowano
>nam coś przepysznego:
>ciepły pachnący chlebek cebulowy (ponoć własnego wypieku) i oliwę
>przyprawioną przepysznymi aromatycznymi ziołami do maczania tego chlebka.
>Było to tak odjazdowe, że zapragnęłam przyrządzić sobie taką oliwę w domu
> do chlebka się przymierzę później).
>Any ideas?
>Help droga Grupo - na pewno ktoś z Was wie jak się przyrządza takie
>pyszności. Niby proste, ale jakie ziółka dodać żeby powalało na kolana?
Cytat z moich zbiorów:
----------------------------------------------------
----------------------------
Oliwa z oliwek - info
Gatunkowo lepsza jest ta oliwa ktora jest gatunkowo lepsza...
Generalnie drugie tloczenie daje oliwe jasniejsza i gorsza - o mniej
zdecydowanym smaku. Ale najjasniejsze oliwy pierwszego (zimnego)
tloczenia moga byc jasniejsze od najciemniejszychgatunkow drugiego
tloczenia.
Zastosowanie
- pierwsze tloczenie (Extra Vergine) raczej na surowo,
- drugie tloczenie - glownie na patelnie.
Darek
From: l...@i...waw.pl (Dariusz K. Ladziak)
W Grecji słyszałem, że najlepsza ta z Krety.
Pozdrawiam
Tomek Niemiec
From: "Tomasz Niemiec" <t...@z...pl>
Ja ostatnio w sklepie spotkalem oliwe z oliwek z napisem Vergine i z
takim samym po polsku a kolor miala bardziej przypominajacy olej
slonecznikowy z lekkim odcieniem zieleni widzianym jedynie pod
swiatlo. To zwykle oszustwo (ta oliwa).
Generanie im ciemniejsza tym lepsza. Wazny jest tez zapach ale tego
sie nie da stwierdzic bez otwierania - a szkoda bo dobra oliwe z
oliwek tak poznac najlatwiej.
Pozdrawiam.
Lechu
From: l...@N...ZNOSZE.SPAMU.ii.uj.edu.pl (Leszek(Lechu) Marmon)
Dorzuce moje 3 grosze na temat oliwy z oliwek.
Kupuje oliwe w jasnych butelkach, zeby zobaczyc kolor. Do salaty,
chleba focaccia i w ogole do bezposredniego spozycia kupuje jak
najbardziej zielona w kolorze, i musi byc Extra Virgin, pierwsze
tloczenie.
Do smazenia moze byc jasniejsza, lub zolta, ale tez dobra w smaku.
W lodowce mam butelke z dobra oliwa, w ktorej plywaja kawalki czosnku.
Te oliwe uzywam do smazenia ryb, salaty, lub bezposrednio na ugotowany
makaron.
Mam rowniez oliwe, w ktorej plywaja kawalki ostrej papryczki. Te
uzywam do smazenia jajecznicy, meksykanskiego jedzenia, lub do salaty.
Musza te oliwy byc w lodowce, zeby sie nie popsuly.
Jesli chodzi o rodzaj, to kup kilka w malych butelkach, porownaj smaki
za pomoca maczania kawaleczkow chleba w oliwie, i te, ktora smakuje
najlepiej, kup w wiekszej ilosci.
Dobra oliwa sie nie psuje i nie jelczeje. Dobra oliwa jest rowniez
swietnym prezentem dla smakoszy, jak dobre wino.
Magdalena
From: m...@a...com (MagdalenaB)
Polecam Tez wlozyc do butelki kilka gram Rozmarynu......taka oliwa z
miesem jest po prostu boska...
Pozdrawiam
Szaman
From: "Szymon Niemiec" <s...@z...pl>
Oliwa z oliwek jest produktem bardzo wrazliwym na swiatlo, wysoka
temperature, powietrze i wilgotnosc. Dlatego powinno sie przechowywac
w pomieszczeniach chlodnych (nie w lodowkach!!!!) suchych z daleka od
zrodel ciepla.Kolor, zapach i smak zaleza od klimatu okolic, typu
uprawy , przerobki itd.
Dobrej jakosci oliwa powinna miec kolor zielono-oliwkowy do
zolto-zielonego a zapach powinien przypominac swiezy owoc (w Polsce
troche trudno) smak powinien byc przyjemny lekko gorzkawy, moze lekko
szczypac w gardlo, kolor powinien byc przezroczysty.
Sa odmiany z Ligurii,Toskany, Abruzzo, ze sa metne co nie znaczy ze sa
zle. Moznaby o tym mowic duzo wiecej. Najwazniejsze,zeby byla
spozywana na surowo do salatek,pizzy, miesa itd.
Smarzenie na oliwie z oliwek to profanacja! Rozmaryn, czosnek albo
pikantna papryczka to popieram wspaniale.
Terry
From: "Hacker" <1...@t...com>
Smarzenie na oliwie z oliwek to nie profanacja! Bez przesady. Bardzo
wysokiej jakosci oliwy rzeczywiscie szkoda do smazenia lub gotowania,
ale poza tym oliwa daje duzo smaku przygotowywanym a niej potrawom.
Na czym innym oznaby zrobic np. dobry sos do spaghetti? Swietna do
smazenia igotowani jest tez miesznka oliwy z maslem, czesto stosowana
w kuchni wloskiej.
Wladyslaw
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Do kupionej oliwy można wrzucać kilka zabkow czosnku w calosci lub
swieza papryczke. Najlepiej uzywac malych sloiczkow. W ten sposob
mozna miec zapas roznych rodzajow oliwy. Oczywiscie musi oliwa postac
chociaz pare dni zeby naciagnela smaku.
Do smazenia najlepiej uzywac oliwe slonecznikowa albo kukurydziana.
Przygotowanie potraw 1/2 margaryny i 1/2 oliwy tez dobre, czesto
przygotowuje potrawy w ten sposob.
Terry
From: "Hacker" <1...@t...com>
Oleje roslinne zawieraja tluszcze nienasycone. Maja one korzystny
wplyw na zdrowie w odroznieniu od tluszczow nasyconych(zwierzecych)
Jest jedno ale. W trakcie obrobki cieplnej tluszcze nienasycone
utleniaja sie i powstaja szkodliwe nadtlenki,ktore moga bardziej
zaszkodzic od tluszczow zwierzecych. Na szczescie podatnosc na
utlenienie zalezy od tego czy sa to tluszcze jedno czy
wielonienasycone, Tluszcze jednonienasycone utleniaja sie duzo
trudniej i lepiej znosza temperature.
Oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy maja najwiecej tluszczow
jednonienasyconych i dlatego sa najlepszymi tluszczami do smazenia.
Nie wyklucz to ich zastosowania jako olejow surowych, sa rowniez
bardzo dobre. Natomiast oleje arachidowy,slonecznikowy,itp sa
tluszczmi wielonienasyconymi i ich smazenie tworzy z nich "trucizny".
Sa cennym uzupelnieniem diety w postaci surowej.
Wniosek:oliwa z oliwek nadaje sie do wszystkiego i jesli kogos stac to
wskazane jest uzywanie jej do smazenia.(nie musi to byc ta najlepsza
olwa) Innym olejem do smazenia jest olej rzepakowy niskoerukowy.
Reszta tylko na surowo.
From: a...@m...pl (Arek Pekala)
Rzeczywiscie, oliwa metnieje w lodowce, ale poniewaz te smakowe oliwy
uzywam albo do smazenia, albo do salaty w polaczeniu z octem, wiec sie
nie przejmuje.
Oliwa z lodowki robi sie klarowna, gdy dojdzie do temp. pokojowej.
Natomiast oliwe do bezposredniego spozycia trzymam w szafce.
Magdalena
From: m...@a...com (MagdalenaB)
Aby miec dobrą oliwkę nalezy obrac zabki czosnku ze skory i w calosci
wrzucic do szklanego naczynia ze szczelnym przykryciem, zalac oliwa.
Najpierw ten czosnek bedzie plywal po wierzchu, ale po pewnym czasie
nasiaknie oliwa i opadnie na dno.
Oliwa ta musi byc w lodowce, bo kto wie, jakie diabelstwa na tym
surowym czosnku narosna w temp. pokojowej.
Ja uzywam malej butelki z korkiem, szeroka szyjka.
Papryczki pocielam na kawalki, bo chcialam, zeby szybciej
"naciagnely", i tez trzymam w lodowce. Ta oliwa z papryczkami zrobila
sie po jakims czasie bardzo ostra, i uzywam jej w niewielkich
ilosciach. Mam te mala butelke ( okolo 200 ml) juz ponad pol roku i
jest w dalszym ciagu dobra.
Czosnek z oliwy pocielam na plasterki i uzylam do pizzy i byl
rewelacyjny, wiec teraz mam dwa razy wiecej czosnku w butelce niz za
pierwszym razem, i oliwa jest jeszcze lepsza. Wyparzylam butelke i
korek miedzy porcjami.
Ja uzywam rowniez oleju z nasion winogron (grapeseed oil), ktory jest
bardzo lekkim olejem i smakuje lagodnie, przypomina oliwe z oliwek,
ale nie ma tego chropowatego posmaku. Nadaje sie do bezposredniego
spozycia i do smazenia, nie pali sie i nie jelczeje.
U nas mozna kupic takie stalowe pompki, do ktorych sie wlewa oliwe, i
nastepnie pompuje sie wieczko, co wytwarza cisnienie w glownym
pojemniku. Mozna tym sprayowac patelnie, albo forme do chleba, albo
blache pod pizze, albo grill, zeby mieso nie przywieralo. Jest to
genialne urzadzenie, wyglada jak maly, waski termos. Zmniejsza ilosc
tluszczu uzytego w przygotowaniu potraw i jest bardzo poreczne.
Jeszcze moje 3 grosze na temat smazenia na oliwie. Ktos tu wspomnial,
ze smarzenie na oliwie z oliwek to profanacja!
Ale sie usmialam. Kilkaset lat Rzymu - smazenie na oliwie. Kilkaset
lat Wloch smazenie na oliwie. Kilka tysiecy lat Grecji - smazenie na
oliwie. Itd.
Czlowieku.... Poza tym, czy wyobrazasz sobie bouliabaise bez
najlepszej oliwy do podsmazenia pomidorow? Albo chleb focaccia? Albo
pstrag z czosnkiem, oliwa i pietruszka?
Mniaaaaaam.... Smazenie na dobrej oliwie to esencja dobrego smaku.
IMHO IMHO IMHO
Magdalena
From: m...@a...com (MagdalenaB)
----------------------------------------------------
----------------------------
MM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-07 13:17:00
Temat: Re: Oliwa z ziółkamiUżytkownik <M...@e...onet.pl> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisal:3...@n...onet.pl...
> Cytat z moich zbiorów:
( CIACH ...)
-----------
Dzieki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ania K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |