| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-09-05 21:00:16
Temat: refried beanshej, czy ktos moglby mi podac prosty przepis na refried beans czyli fasole
ktora wklada sie w w kuchni meksykanskiej np. do burito czy taco?
Pozdrawiam
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-09-05 22:16:57
Temat: Re: refried beans
Użytkownik Kasia Lisowska <l...@j...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:s...@c...supernews.com...
> hej, czy ktos moglby mi podac prosty przepis na refried beans czyli fasole
> ktora wklada sie w w kuchni meksykanskiej np. do burito czy taco?
>
> Pozdrawiam
>
> Kasia
Nie wiem czy przepis jest oryginalny ale smakuje to nieźle:
1 duża cebula
0,5 kg mielonego
2 łyżki oleju
sól, pieprz, ostra papryka w proszku
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
3-4 pomidory
Cebulę pokroić w kostkę obsmażyć na oleju z mięsem, doprawić pikantnie (wg
gustu) solą, pieprzem, papryką. Pomidory pokroić (najlepiej bez skór) i
dodać razem z odsączoną kukurydzą i fasolą do mięsa. Poddusić całość pod
przykryciem 10 - 15 min. Nakładać do Tacos, można przybrać zieloną
pietruszką. Ewentualnie można również posypać żółtym serem i zapiec w
peikarniku.
Tomek.
--
Nowy, atrakcyjny, chetnie zmieni wlasciciela. http://konkurs.rubikon.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-05 22:36:44
Temat: Re: refried beansMniam, brzmi zachecajaco. Wyprobuje go - na pewno! ;-)
Chodzilo mi raczej o cos co jest wkladane np. do tacos i sklada sie tylko z
fasoli ew. przypraw, bez miesa. Byl kiedys taki przepis drukowany, w dodatku
sobotnim do GW albo Wysokich Obcasach. Gapa, nie zanotowalam. Może ktos z
Was to zanotowal?
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-06 11:56:57
Temat: Re: refried beansNawiązując do postu z Tue, 5 Sep 2000 15:36:44 -0700 autorstwa Kasia Lisowska
(l...@j...net):
: Chodzilo mi raczej o cos co jest wkladane np. do tacos i sklada sie tylko z
: fasoli ew. przypraw, bez miesa. Byl kiedys taki przepis drukowany, w dodatku
: sobotnim do GW albo Wysokich Obcasach. Gapa, nie zanotowalam. Może ktos z
: Was to zanotowal?
Jadlem to wiele razy, ale w sumie to nie wiem dokladnie, jak sie to
robi... Jest tam takie cos, ze gotuje sie fasole, nastepnie robi sie z
niej papke i dusi/smazy sie to - moze o to Ci chodzi? Nie ma z tym
wielkiej filozofii raczej...
--
Grzegorz Janoszka
Na newsy pisze calkowicie prywatnie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-07 05:31:56
Temat: Re: refried beans
Kasia Lisowska <l...@j...net> wrote in message
news:srankiepljn127@corp.supernews.com...
> hej, czy ktos moglby mi podac prosty przepis na refried beans czyli fasole
> ktora wklada sie w w kuchni meksykanskiej np. do burito czy taco?
>
> Pozdrawiam
>
> Kasia
>
Gotujesz w lekko osolonej wodzie fasole, najlepiej pinto beans, czyli taka w
czerwone kropki, albo czerwona fasole ( red beans ). Gdy bardzo miekka
odlewasz jak ziemniaki. Dodajesz lyzke smalcu i ugniatasz tluczkiem do
kartofli az bedzie dobrze pognieciona na puree. To wszystko.
F.
PS. Mozna dodac proszku chili, mozna dodac zmiazdzonego czosnku, mozna dodac
posiekanej cebuli. Ale prawdziwa refried beans to sama fasola. Pisal tu ktos
o huevos rancheros, czyli jajkach po meksykansku. Ja jadlem w Meksyku , a
potem sam robilem takie. Na talerzu goraca refried beans, na tym dwa jajka
usmazone pod przykryciem, posypane serem ktory sie rozpuscil. Polane to
salsa, czyli ostrym sosem. ( posiekane pomidory, cebula, jalapenio i
cilantrio ). Do tego gorace placki, czyli tortilie. Refried bean to nie
tylko dodatek do burito czy enchilady czy taco. Podaja taka fasole do miesa,
czesto razem z ryzem. Tak jak u nas ziemniaki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-07 18:05:50
Temat: Re: refried beansf. <f...@p...net> wrote:
> Kasia Lisowska <l...@j...net> wrote in message
> news:srankiepljn127@corp.supernews.com...
> > hej, czy ktos moglby mi podac prosty przepis na refried beans czyli fasole
> > ktora wklada sie w w kuchni meksykanskiej np. do burito czy taco?
> >
> > Pozdrawiam
> >
> > Kasia
> >
> Gotujesz w lekko osolonej wodzie fasole, najlepiej pinto beans, czyli taka w
> czerwone kropki, albo czerwona fasole ( red beans ). Gdy bardzo miekka
> odlewasz jak ziemniaki. Dodajesz lyzke smalcu i ugniatasz tluczkiem do
> kartofli az bedzie dobrze pognieciona na puree. To wszystko.
> F.
> PS. Mozna dodac proszku chili, mozna dodac zmiazdzonego czosnku, mozna dodac
> posiekanej cebuli. Ale prawdziwa refried beans to sama fasola.
Ale czemu nazywa sie refried -- jak rozumiem "odsmazana"?
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
mailto:w...@t...com.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |