« poprzedni wątek | następny wątek » |
51. Data: 2009-02-16 17:12:29
Temat: Re: Omega-3
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał
ale nie smażę/dusze mięsa na smalcu,
> lecz na oleju/oliwie. To duży postęp, jak dla mnie.
Piszesz powaznie czy sobie zartujesz, przeciez jakiekolwiek podgrzewanie
oleju wszyscy potepiaja w czambul bez wzgledu na wyznawane "religie"
zywieniowe.
Olej czy oliwa sa zdrowe ale na zimno a najlepiej wogole nie w postaci
plynnej a zawarte i jedzone bezposrednio w ziarnach czy owocach.
--
Arek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
52. Data: 2009-02-16 18:13:00
Temat: Re: Omega-3Użytkownik "Arek" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:gnc6tp$p6i$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Piszesz powaznie czy sobie zartujesz, przeciez jakiekolwiek podgrzewanie
> oleju wszyscy potepiaja w czambul bez wzgledu na wyznawane "religie"
> zywieniowe.
Czyli na czym należałoby piec i smażyć?
Feah
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
53. Data: 2009-02-16 18:14:04
Temat: Re: Omega-3Feahisim pisze:
> Użytkownik "Arek" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:gnc6tp$p6i$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>
>> Piszesz powaznie czy sobie zartujesz, przeciez jakiekolwiek
>> podgrzewanie oleju wszyscy potepiaja w czambul bez wzgledu na
>> wyznawane "religie" zywieniowe.
>
> Czyli na czym należałoby piec i smażyć?
>
nie piec i nie smażyć?
--
Blog: http://blog.stalica.info
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
54. Data: 2009-02-16 18:28:58
Temat: Re: Omega-3Użytkownik "Daniel Stalica" napisał:
> > Czyli na czym należałoby piec i smażyć?
> nie piec i nie smażyć?
A najlepiej nie żyć wcale :>
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
55. Data: 2009-02-16 19:27:44
Temat: Re: Omega-3
> ....Natomiast z pewnych przyzwyczajeń
> nie zrezygnuję nigdy, jak np. z tego, że faworki i pączki tylko na smalcu.
Pysznie to smakuje,
ale np. rybę zdecydowanie łatwiej smażyć na oleju.
--
Nie jestem medykiem.
(tekst w nowej ortografi: ó->u , ch->h ,rz->ż lub sz, -ii-> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.reforma.ortografi.w.interia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
56. Data: 2009-02-16 19:37:28
Temat: Re: Omega-3Dnia Mon, 16 Feb 2009 18:12:29 +0100, Arek napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał
>
> ale nie smażę/dusze mięsa na smalcu,
>> lecz na oleju/oliwie. To duży postęp, jak dla mnie.
>
> Piszesz powaznie czy sobie zartujesz, przeciez jakiekolwiek podgrzewanie
> oleju wszyscy potepiaja w czambul bez wzgledu na wyznawane "religie"
> zywieniowe.
Nie wyznaję zadnych religii żywieniowych, może tylko taką, że jem to, co
lubię. A Włosi lubią oliwę, smażą na niej, duszą, robią sosy i na surowo
jedzą - i żyją. Używaniem oliwy w kuchni zaraziłam się od moich sąsiadów,
którzy wiele lat mieszkali we Włoszech i tamte nawyki kulinarne przywieźli
do nas - posmakowałam u nich tamtej kuchni i to przeważyło.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
57. Data: 2009-02-16 19:38:08
Temat: Re: Omega-3Dnia Mon, 16 Feb 2009 19:13:00 +0100, Feahisim napisał(a):
> Użytkownik "Arek" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:gnc6tp$p6i$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>
>> Piszesz powaznie czy sobie zartujesz, przeciez jakiekolwiek podgrzewanie
>> oleju wszyscy potepiaja w czambul bez wzgledu na wyznawane "religie"
>> zywieniowe.
>
> Czyli na czym należałoby piec i smażyć?
>
>
>
> Feah
Przecież napisał, ze jeść ziarenka - bez smażenia, ałnaturel :-)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
58. Data: 2009-02-16 19:38:26
Temat: Re: Omega-3Dnia Mon, 16 Feb 2009 19:14:04 +0100, Daniel Stalica napisał(a):
> Feahisim pisze:
>> Użytkownik "Arek" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
>> news:gnc6tp$p6i$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>>
>>> Piszesz powaznie czy sobie zartujesz, przeciez jakiekolwiek
>>> podgrzewanie oleju wszyscy potepiaja w czambul bez wzgledu na
>>> wyznawane "religie" zywieniowe.
>>
>> Czyli na czym należałoby piec i smażyć?
>>
>
> nie piec i nie smażyć?
Nie jeść i nie żyć :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
59. Data: 2009-02-16 19:40:03
Temat: Re: Omega-3Dnia Mon, 16 Feb 2009 20:27:44 +0100, Stokrotka napisał(a):
>> ....Natomiast z pewnych przyzwyczajeń
>> nie zrezygnuję nigdy, jak np. z tego, że faworki i pączki tylko na smalcu.
> Pysznie to smakuje,
> ale np. rybę zdecydowanie łatwiej smażyć na oleju.
Toteż pisałam, że mięso przyrządzam na oleju. Rybie też - w domyśle :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
60. Data: 2009-02-16 19:59:48
Temat: Re: Omega-3
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał
A Włosi lubią oliwę, smażą na niej, duszą, robią sosy i na surowo
> jedzą - i żyją. Używaniem oliwy w kuchni zaraziłam się od moich sąsiadów,
> którzy wiele lat mieszkali we Włoszech i tamte nawyki kulinarne przywieźli
> do nas - posmakowałam u nich tamtej kuchni i to przeważyło.
Oczywiscie ze wlosi uzywaja oliwe, ale trzeba sie baczniej przyjrzec co oni
z nia robia. Jest zasadnicza roznica pomiedzy duszeniem warzyw na oliwie
(nie da sie praktycznie przekroczyc 100 stopni) a smazeniem ryby lub miesa
na oliwie gdzie temperatura moze dochodzic do 200 stopni lub wyzej.
Obserwowalem ostatnio robienie pewnych potraw srodziemnomorskich i sam sie
zdziwilem ze oliwe dodawano tam dopiero na koncu kiedy potrawy byly juz
ugotowane lub uduszone. Przeciez nie po to kupuje sie za grube pieniadze
oliwe tloczona na zimno zeby ja natychmiast zniszczyc przez podgrzanie do
wysokiej temperatury.
Poczytaj nieco w necie na temat utleniania sie tluszczy nienasyconych
zawartych w olejach roslinnych.
--
Arek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |