« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-19 20:11:01
Temat: OrzechówkaPrzeniesione z pl.rec.ogrody
Zbiera się całe zielone orzechy z mlekiem w środku (lipiec) drobno kroi i
zalewa wódką 40%. Przechowuje się ciemnym miejscu. Po maceracji dolewa
spirytusu do mocy około 70% i maceruje nadal. Po 1,5 do 2 miesięcy ściąga
się z nad orzechów klarowny nastój do ciemnych butelek. W ten sposób
powstaje zaprawa do przygotowania wódek. wlewamy do wódki czystej
odpowiednią ilość zaprawy i stawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu na trzy
miesiące.
Po tym okresie wódka nadaje się do spożycia.
Kordiał z podobnej zaprawy zaprawy mozna przyrżadzic wzorując się na
przepisie z książki Pana Zdzisława Nowickiego pod długim tytułem "Domowe
piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy" Wydawnictwo Galion
http://www.galion.com.pl/zdzislaw_t_nowicki.htm
Polecam - są jeszcze do nabycia...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-20 07:31:02
Temat: Re: OrzechówkaDnia Wed, 19 Apr 2006 22:11:01 +0200, Panslavista napisał(a):
> Przeniesione z pl.rec.ogrody
>
> Zbiera się całe zielone orzechy z mlekiem w środku (lipiec) drobno kroi i
> zalewa wódką 40%. Przechowuje się ciemnym miejscu. Po maceracji dolewa
> spirytusu do mocy około 70% i maceruje nadal. Po 1,5 do 2 miesięcy ściąga
> się z nad orzechów klarowny nastój do ciemnych butelek. W ten sposób
> powstaje zaprawa do przygotowania wódek. wlewamy do wódki czystej
> odpowiednią ilość zaprawy i stawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu na trzy
> miesiące.
> Po tym okresie wódka nadaje się do spożycia.
> Kordiał z podobnej zaprawy zaprawy mozna przyrżadzic wzorując się na
> przepisie z książki Pana Zdzisława Nowickiego pod długim tytułem "Domowe
> piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy" Wydawnictwo Galion
> http://www.galion.com.pl/zdzislaw_t_nowicki.htm
> Polecam - są jeszcze do nabycia...
Odrobina miodu do tego nie zaszkodzi, a znacznie wzbogaci smak. Wiem, bo
tak robię.
--
Another
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-04-20 08:34:13
Temat: Re: Orzechówka
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e265k6$dr2$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Przeniesione z pl.rec.ogrody
>
> Zbiera się całe zielone orzechy z mlekiem w środku (lipiec) drobno kroi i
> zalewa wódką 40%. Przechowuje się ciemnym miejscu. Po maceracji dolewa
> spirytusu do mocy około 70% i maceruje nadal. Po 1,5 do 2 miesięcy ściąga
> się z nad orzechów klarowny nastój do ciemnych butelek. W ten sposób
> powstaje zaprawa do przygotowania wódek. wlewamy do wódki czystej
> odpowiednią ilość zaprawy i stawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu na trzy
> miesiące.
> Po tym okresie wódka nadaje się do spożycia.
> Kordiał z podobnej zaprawy zaprawy mozna przyrżadzic wzorując się na
> przepisie z książki Pana Zdzisława Nowickiego pod długim tytułem "Domowe
> piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy" Wydawnictwo Galion
> http://www.galion.com.pl/zdzislaw_t_nowicki.htm
> Polecam - są jeszcze do nabycia...
>
Ty sie zapytaj komu orzechy włoskie nie wymarzły tej zimy a nie orzechówka
kusisz ;))))
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-04-20 08:58:04
Temat: Re: Orzechówka
"Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> wrote
in message news:e27h3o$qt2$1@news.lublin.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e265k6$dr2$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Przeniesione z pl.rec.ogrody
>>
>> Zbiera się całe zielone orzechy z mlekiem w środku (lipiec) drobno kroi i
>> zalewa wódką 40%. Przechowuje się ciemnym miejscu. Po maceracji dolewa
>> spirytusu do mocy około 70% i maceruje nadal. Po 1,5 do 2 miesięcy ściąga
>> się z nad orzechów klarowny nastój do ciemnych butelek. W ten sposób
>> powstaje zaprawa do przygotowania wódek. wlewamy do wódki czystej
>> odpowiednią ilość zaprawy i stawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu na trzy
>> miesiące.
>> Po tym okresie wódka nadaje się do spożycia.
>> Kordiał z podobnej zaprawy zaprawy mozna przyrżadzic wzorując się na
>> przepisie z książki Pana Zdzisława Nowickiego pod długim tytułem "Domowe
>> piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy" Wydawnictwo Galion
>> http://www.galion.com.pl/zdzislaw_t_nowicki.htm
>> Polecam - są jeszcze do nabycia...
>>
>
> Ty sie zapytaj komu orzechy włoskie nie wymarzły tej zimy a nie orzechówka
> kusisz ;))))
>
> Marek
Mój jedyny nie wymarzł... :-P))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-04-20 10:45:36
Temat: Re: OrzechówkaPanslavista napisał(a):
> Przeniesione z pl.rec.ogrody
>
> Zbiera się całe zielone orzechy z mlekiem w środku (lipiec) drobno kroi [...]
Miażdżone lepsze.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-04-20 10:55:28
Temat: Re: Orzechówka
"Jerzy Nowak" <0...@m...pl> wrote in message
news:e27op9$7kd$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Panslavista napisał(a):
>> Przeniesione z pl.rec.ogrody
>>
>> Zbiera się całe zielone orzechy z mlekiem w środku (lipiec) drobno kroi
>> [...]
>
> Miażdżone lepsze.
> pozdr. Jerzy
Quod libet. Obietnica?! ;-P))))))))))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-04-20 12:27:04
Temat: Re: Orzechówka
>
> Miażdżone lepsze.
> pozdr. Jerzy
W ubiegłym roku próbowałam kroić, nie udało mi się, tak są twarde. Czym
miażdżysz? :-)
Pozdrawiam Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-04-20 12:33:32
Temat: Re: Orzechówka
Użytkownik "Aretkka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:516d.00000139.44477e18@newsgate.onet.pl...
>
>
>>
>> Miażdżone lepsze.
>> pozdr. Jerzy
> W ubiegłym roku próbowałam kroić, nie udało mi się, tak są twarde. Czym
> miażdżysz? :-)
Ma takie urządzenie, które zachował sobie na pamiątkę po służbie
;-)
L.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-04-20 12:53:11
Temat: Re: Orzechówka>
>
> > W ubiegłym roku próbowałam kroić, nie udało mi się, tak są twarde. Czym
> > miażdżysz? :-)
>
> Ma takie urządzenie, które zachował sobie na pamiątkę po służbie
> ;-)
>
> L.
>
Jak to ma byc dowcip, no to nie jarzę.:-(
Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-04-20 12:56:55
Temat: Re: Orzechówka
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e265k6$dr2$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Przeniesione z pl.rec.ogrody
>
> Zbiera się całe zielone orzechy z mlekiem w środku (lipiec) drobno kroi i
> zalewa wódką 40%. Przechowuje się ciemnym miejscu. Po maceracji dolewa
> spirytusu do mocy około 70% i maceruje nadal. Po 1,5 do 2 miesięcy ściąga
> się z nad orzechów klarowny nastój do ciemnych butelek. W ten sposób
> powstaje zaprawa do przygotowania wódek. wlewamy do wódki czystej
> odpowiednią ilość zaprawy i stawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu na trzy
> miesiące.
> Po tym okresie wódka nadaje się do spożycia.
> Kordiał z podobnej zaprawy zaprawy mozna przyrżadzic wzorując się na
> przepisie z książki Pana Zdzisława Nowickiego pod długim tytułem "Domowe
> piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy" Wydawnictwo Galion
> http://www.galion.com.pl/zdzislaw_t_nowicki.htm
> Polecam - są jeszcze do nabycia...
>
Przepraszam za banalne pytanie, ale całe kroić?? co z nich kroic?? łupinke
też (bom bardziej zielona od tych orzeszków:) ))
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |