| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-19 07:33:01
Temat: PRZEPIS NA CIASTKA "WINOGRONO"Mąka 520g
cukier 200g
masło lub margaryna 150g
jajka 5szt
soda 2g
Marynowane winogrona 150g
Tłuszcz, cukier i sodę rozetrzeć, dodać 3 jajka i mąkę - wyrobić ciasto
piaskowe.
Rozwałkować na grubość około 4mm, pokroić na małe kwadraty. Na każdym
kwadracie położyć jeden owoc winogrona, zawinąć ciastem na kształt kulki.
Poukładać na blasze kulki w kształt grona, posmarować jajkiem. Piec 10-15min
w temp. 230-250°C...
Nie każdy wie, jak marynuje się winogrono:
Najlepsze duże mięsiste owoce, mozna marynować całe grona moźna pojedyńcze
owoce, te trzeba odciąć od kiści nozyczkami, aby nie uszkodzić skórki owocu.
Owoce wymyć i dać obcieknąć, włożyć do słoików i zalać gorącą marynatą.
Marynata (na 3 litrowy słoik):
cukier 30-70 dag (w zależności od kwaśności owoców)
ocet około 1/4 szklanki 10%
woda 5 szklanek
goździki 10szt
cynamon w kawałku 1 g na 2 kg winogron.
Przygotowanie - wodę gotować z goździkami i cynamonem najlepiej w
emaliowanym naczyniu przez około10min, dodac cukier, zagotować, zdjąć z
ognia, dodać ocet i zalewać w słoiki.
Słoiki włożyć do ciepłej wody i pasteryzować 0,5 l przez 15 min, 1 litr
przez 20 min, 3 litrowy przez 45 min, wyjąć, dokręcić i odwrócić do góry
dne, ustawiając na kawałku sklejki lub korka... Po ostygnięciu sprawdzić
wklęsłość pokrywek, te niezamknięte zużyć na bieżące potrzeby.
Smacznego!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |