Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: PRZEPIS NA CIASTKA "WINOGRONO"
Date: Wed, 19 Apr 2006 09:33:01 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <e24p78$9sm$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abch15.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1145432105 10134 83.6.223.15 (19 Apr 2006 07:35:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 19 Apr 2006 07:35:05 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0616-2, 2006-04-18), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:266340
Ukryj nagłówki
Mąka 520g
cukier 200g
masło lub margaryna 150g
jajka 5szt
soda 2g
Marynowane winogrona 150g
Tłuszcz, cukier i sodę rozetrzeć, dodać 3 jajka i mąkę - wyrobić ciasto
piaskowe.
Rozwałkować na grubość około 4mm, pokroić na małe kwadraty. Na każdym
kwadracie położyć jeden owoc winogrona, zawinąć ciastem na kształt kulki.
Poukładać na blasze kulki w kształt grona, posmarować jajkiem. Piec 10-15min
w temp. 230-250°C...
Nie każdy wie, jak marynuje się winogrono:
Najlepsze duże mięsiste owoce, mozna marynować całe grona moźna pojedyńcze
owoce, te trzeba odciąć od kiści nozyczkami, aby nie uszkodzić skórki owocu.
Owoce wymyć i dać obcieknąć, włożyć do słoików i zalać gorącą marynatą.
Marynata (na 3 litrowy słoik):
cukier 30-70 dag (w zależności od kwaśności owoców)
ocet około 1/4 szklanki 10%
woda 5 szklanek
goździki 10szt
cynamon w kawałku 1 g na 2 kg winogron.
Przygotowanie - wodę gotować z goździkami i cynamonem najlepiej w
emaliowanym naczyniu przez około10min, dodac cukier, zagotować, zdjąć z
ognia, dodać ocet i zalewać w słoiki.
Słoiki włożyć do ciepłej wody i pasteryzować 0,5 l przez 15 min, 1 litr
przez 20 min, 3 litrowy przez 45 min, wyjąć, dokręcić i odwrócić do góry
dne, ustawiając na kawałku sklejki lub korka... Po ostygnięciu sprawdzić
wklęsłość pokrywek, te niezamknięte zużyć na bieżące potrzeby.
Smacznego!
|