Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia PIERŚ KACZKI JAK????

Grupy

Szukaj w grupach

 

PIERŚ KACZKI JAK????

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-08-12 14:04:27

Temat: PIERŚ KACZKI JAK????
Od: "bbb" <b...@d...k.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam

Wymysliłem sobie, że zrobię na obiad z okazji urodzin mojego małego
pieczoną pierś z kaczki (można kupić gotowe,świeże(?) luzowane piersi w
Carrefurze - przy okazji - czy trzeba ? Bo są różne opinie).

Pls. o fajny przepis i ewentualne dodatki - najlepiej przepis gdzie można
mięso wstepnie przygotować (podpiec) a jak będą goście to przyrumienić.


Pozdrawiam

Bogdan


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-08-12 17:52:54

Temat: Re: PIER? KACZKI JAK????
Od: ewa <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



bbb wrote:

> Witam
>
> Wymysli^(3)em sobie, ?e zrobie^ na obiad z okazji urodzin mojego ma^(3)ego
> pieczon? pier? z kaczki
>
> Pls. o fajny przepis i ewentualne dodatki - najlepiej przepis gdzie mo?na
> mie^so wstepnie przygotowa? (podpiec) a jak be^d? go?cie to przyrumieni?.
>
>


Bardzo lubie robić na jakieś szczególne okazje pierś z kaczki
Oto mój przepis wraz z dodatkami:
na ogół sa pakowane po dwie, więc dwa opakowania, jeśli w gościach sa faceci

natrzeć czosnkiem roztartym, solą, majerankiem, innymi ziółkami do wyboru
zamknać w naczyniu i włożyć do lodówki co najmniej na 12 do 24 godz
w przeddzień uroczystosci, wyjać,przełożyć najlepiej do "glinianej"
formy do pieczenia, położyć odrobinę słoninki, lub wedzonej słoniny
trochę wody na dno, i połówkę jabłka dla zapachu.
Piec pod przykryciem długo na niezbyt ostrym ogniu.
Po ok. 45 min. wyjać, przewrócić, polać tłuszczem z brytfanki, odkryte
wstawic zpowrotem i dopiekać ok 15 min.
I tutaj trudno jest odać dokładne miary czasowe, bo wszystko zależy od
piekarnika, formy, wielkości i jakości piersi.
Na pewno polewanie ich co jakiś czas dobrze im robi.
Gasimy piekarnik, wszystko stygnie.
Poniważ kaczka ma sporo smacznego tłuszczu, który się wytapia
zużywamy jego część na dopieczenie ziemniaków.
Ziemniaki gotujemy co najmniej kilka godzin wcześniej i zostawiamy w
świętm spokoju.
Przed przyjściem gości, kładziemy je na patelnię, ew. do piekarnika
jeśli zmieszczą się razem z kaczuszką na oddzielnym poziomie. Podlewamy
tłuszczem z kaczki plus masło plus wybrane ziółka.
szykujemy również jabłka pieczone.(wyjmujemy gniazda nasienne, w to
miejsce wkładamy nieco masła i żurawiny lub borówki). Pieczemy do
niezupełnego upieczenia.

Pierś kaczki po kompletnym ostygnięciu kroimy w niezbyt grube plasterki
w poprzek, wkładamy z powrotem do formy w której się piekły,
nie usuwając broń boże tłuszczyku, tam dokładamy delikatnie nasze
nafaszerowane jabłka, na górze dopiekamy ziemniaki, posypując je grubą solą.
Po solidnym ogrzaniu
wykładamy wszystko na półmiski.
ziemniaki oddzielnie
pierś kaczki plasterek za plasterkiem, polane tłuszczykiem z pieczenia
jabłka na skraju lub w centrum.
do tego można podać oddzielnie borówkę, lub gruszki z kompotu.

Ja nie podaję do tego zestawu żadnych innych jarzyn, traktując to danie
jako jednolity smak, do którego nic innego nie pasuje.
W zestawie mieści się kompot z owoców polskich, mieszany, bez pestek,
podany w kompotierkach.
nie wiem czy taki rodzaj kaczuszki ci odpowiada
ale powiadam, to pyszności

ewa


--
*specjalne pozdrowienia dla hipisia!
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-13 01:52:45

Temat: Re: PIER? KACZKI JAK????
Od: kamila slawinska <k...@s...killer_acedsl.com> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 12 Aug 2002 16:04:27 +0200, "bbb" <b...@d...k.pl> wrote:

> Witam
>
>Wymysliłem sobie, że zrobię na obiad z okazji urodzin mojego małego
>pieczoną pierś z kaczki (można kupić gotowe,świeże(?) luzowane piersi w
>Carrefurze - przy okazji - czy trzeba ? Bo są różne opinie).
>
>Pls. o fajny przepis i ewentualne dodatki - najlepiej przepis gdzie można
>mięso wstepnie przygotować (podpiec) a jak będą goście to przyrumienić.

kaczka pieczona z ziarnami jalowca
(proporcje na dwie osoby)

2 filety z piersi kaczej
1 lyzeczka jagod jalowca
2 lyzki miekkiego masla
3 lyzki ginu
1/2 szklanki rosolu z kaczki lub z kurczaka
1/2 szklanki creme fraiche lub gestej smietany
sol i pieprz do smaku

rozgrzac piekarnik do 230 stopni. kilka jagod jalowca odlozyc do
przybrania, reszte rozbic w mozdzierzu niezbyt drobno.
kaczke obetrzec recznikiem papierowym, usunac zbedny tluszcz i kawalki
natrec filety maslem i rozgniecionym jalowcem, posolic, popieprzyc.
wlozyc mieso do brytfanki i piec okolo 25-30 minut, od czasu do czasu
polewajac tluszczem. po upieczeniu wylac sok z pieczeni do brytfanki,
przelozyc kaczuche na deske i przykryc luzno folia aluminiowa,
odstawic na jakies 15 minut.
z soku w brytfance zdjac tlusczu, ile sie da, zostawiajac jak
najwiecej jalowca. postawic brytfane na gazie (mozna tez zlac plyn do
garnuszka), dodac gin, zamieszac oskrobac denko. zagotowac i gotowac,
az polowa plynu odparuje. wlac rosol i znowu gotowac, az polowa
odparuje. dodac smietane, gotowac pzez jeszcze 2-3 minuty, az sos
troszke zgestnieje. przecedzic do sosjerki.
kaczke pokroic w plastry, polac sosem, posypac jalowcem i podawac.

pozdrowienia,
kamila

--
It isn't pollution that's harming the environment.
It's the impurities in our air and water that are doing it.
George W. Bush

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sos do naczos
Sokowirowka
danka przetarte albo coś w tym stylu
Kto posiada Microvelle plus - Siemensa Top Line electronik ?
Ogorki juz sie kwasza, to jeszcze jakbym mogl prosic ... Smalec

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »