| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-12 10:53:34
Temat: Ogorki juz sie kwasza, to jeszcze jakbym mogl prosic ... SmalecPrzepis na dobry smalczyk ze skwarkami
Generalnie to chyba slonina ? boczek? cebula ? majeranek ?
ale jak kiedys zrobilem to
smierdzailo w domu przez tydzien
a i pies niechcial tego jesc :-)
--
Pozdrawiam :-)
Batman
batman@rew.(usun to)waw.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-12 11:05:10
Temat: Re: Ogorki juz sie kwasza, to jeszcze jakbym mogl prosic ... Smalec
Użytkownik "Batman" <(usun to z maila)batman@rew.waw.pl> napisał w
wiadomości news:aj83s1$olq$1@news2.tpi.pl...
> Przepis na dobry smalczyk ze skwarkami
>
> Generalnie to chyba slonina ? boczek? cebula ? majeranek ?
>
> ale jak kiedys zrobilem to
> smierdzailo w domu przez tydzien
> a i pies niechcial tego jesc :-)
>
> --
>
> Pozdrawiam :-)
> Batman
>
Przetop słoninę (mozn adodac do tego taki smalec prosty w kostkach), cebulke
podsmaz zeszklij, i tak jak napisałes majeranek, czosnek (moze byc
granulowany) i gotowe, nic dodac nic ujac, a pychota ze hej
Lia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-12 11:08:48
Temat: Re: Ogorki juz sie kwasza, to jeszcze jakbym mogl prosic ... SmalecAch zapomniałabym, oczywisci etej słoniny nie topimy z jednego kawała, tylko
dzielimy na mniejsze czesci.
Lia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-12 12:42:41
Temat: Re: Ogorki juz sie kwasza, to jeszcze jakbym mogl prosic ... Smaleca to ma byc slonina
czy boczek ?
ew jak wychodza takie fajne skwarki
--
Pozdrawiam :-)
Batman
batman@rew.(usun to)waw.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-12 12:45:43
Temat: Re: Ogorki juz sie kwasza, to jeszcze jakbym mogl prosic ... Smalec
Użytkownik "Batman" <(usun to z maila)batman@rew.waw.pl> napisał w
wiadomości news:aj8aao$bn5$1@news2.tpi.pl...
> a to ma byc slonina
> czy boczek ?
>
> ew jak wychodza takie fajne skwarki
>
>
> --
>
> Pozdrawiam :-)
> Batman
>
> batman@rew.(usun to)waw.pl
>
>
>
>
Słonina, słonina - czesc zasadnicza to słonina
A Boczek to własnei skareczki mozesz porobic,ale nei za długo je smaz, bo
bede twarde
Lia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-12 12:54:55
Temat: Re: Ogorki juz sie kwasza, to jeszcze jakbym mogl prosic ... Smalec>
> Słonina, słonina - czesc zasadnicza to słonina
> A Boczek to własnei skareczki mozesz porobic,ale nei za długo je smaz, bo
> bede twarde
>
Jeśli chcesz mieć skwarki, to słoninę pokroić należy w kosteczkę :-)), ale
komu się to teraz chce. Nowocześnie to ja kupuje smalec mielony, trochę
zmielonej wędzonki do zapachu, cebula, jabłko, czosnek, sól, pieprz,
majeranek itp. wg uznania
--
pozdrawiam:-)
Sławomir J. Marusiński (Kamas.hw)
Gdańsk, UIN 14539957
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-12 13:24:00
Temat: Re: Ogorki juz sie kwasza, to jeszcze jakbym mogl prosic ... Smalecsorry!
oczywiście nie mielony smalec, tylko mieloną sloninę,
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-12 13:38:51
Temat: Re: Ogorki juz sie kwasza, to jeszcze jakbym mogl prosic ... Smalec> >
> Jeśli chcesz mieć skwarki, to słoninę pokroić należy w kosteczkę :-)), ale
komu się to teraz chce.
Mi się chce bo co to za smalec bez skwarek, u mnie są zawsze podkopy, smalec
z wierzchu zostaje, a skwarek nie uświadczysz. Jadłam zawsze pyszny od
babci, ale niestety nie zdążyłam się nauczyć. Wiem, że jabłko ale ile i
kiedy, czosnek też był - ale propocji niestety nie znam :((. Może ktoś mi
pomoże.
Kama
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-12 13:43:30
Temat: Re: Ogorki juz sie kwasza, to jeszcze jakbym mogl prosic ... Smalec>
> Mi się chce bo co to za smalec bez skwarek, u mnie są zawsze podkopy,
smalec
> z wierzchu zostaje, a skwarek nie uświadczysz. Jadłam zawsze pyszny od
> babci, ale niestety nie zdążyłam się nauczyć. Wiem, że jabłko ale ile i
> kiedy, czosnek też był - ale propocji niestety nie znam :((. Może ktoś mi
>
Kama, skarbie, do proporcji musisz dojść sama, metodą prób i błędów. A żeby
nie było podkopów to trzeba trochę zaangażowania. Otóż studzić trzeba powoli
często mieszając, ale komu to się teraz chce???
--
pozdrawiam:-)
Sławomir J. Marusiński (Kamas.hw)
Gdańsk, UIN 14539957
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-12 14:08:42
Temat: Re: Ogorki juz sie kwasza, to jeszcze jakbym mogl prosic ... SmalecUżytkownik "Batman" <(usun to z maila)batman@rew.waw.pl> napisał w
wiadomości news:aj83s1$olq$1@news2.tpi.pl...
> Przepis na dobry smalczyk ze skwarkami
[...]
Oto przepisy, z ktorych ostatnio korzystalam, a podeslala je Jola L-L (jakos
w polowie lipca). Smalec palce lizac. I dodam od siebie, ze boczek musi byc!
I jablko! I wszystko inne;)
Marta
SMALCZYK NR 1
Oprócz słoniny tak 2/3 dodaję 1/3 boczku surowego. Skwarki s? lekko
chrupi?ce. Wszystko w kostke i na patelnie. Cebulkaw kostke w dowolnych
ilo?ciach ,
nawet zawrotnych, ponadto juz na sam koniec dodaję starkowane na dużych
oczkach kwa?ne jabłko.Jeszcze kilka minut na ogniu + majeranek, sól i
pieprz. oraz
listek laurowyJabłko sie rozpada a w smaku czuc ledwo wyczuwalna nute...
Cebulke , smaze osobno na wytopionym tluszczyku bez skwarek i dodaje
na koniec.
SMALCZYK NR 2:
50 dkg sloniny
20 dkg boczku surowego
20 dkg cebuli
kwasne jablko
1 lyzeczka suszonego majeranku
1/2 lyzeczki suszonego tymianku
2 zabki czosnku,sol, pieprz
-Sloninke i boczek pokroic w kostke i roztopic w rondelku na malym ogniu
czesto mieszajac
-Cebule obrac, drobno pokroic.jablko obrac i w drobna kostke, czosnek
zmiazdzyc
-gdy skwarki uzyskaja zlotobrazowy kolor, przelac plynny tluszcz przez sito
i dodac do cebuli, cebule zeszklic
-naczynie napelnic plynnym tluszczem. krotko przed jego zastygnieciem dodac
skwarki, jablko, cebule, czosnek oraz ziola i dokladnie wymieszac.
Zostawic do ostygniecia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |