Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "MJ Skorupscy" <skorupski???@autocom.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ogorki juz sie kwasza, to jeszcze jakbym mogl prosic ... Smalec
Date: Mon, 12 Aug 2002 16:08:42 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 45
Message-ID: <aj8f8e$8ro$1@news.tpi.pl>
References: <aj83s1$olq$1@news2.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: skorupski.net.autocom.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1029161038 9080 213.134.168.61 (12 Aug 2002 14:03:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 12 Aug 2002 14:03:58 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:119846
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Batman" <(usun to z maila)batman@rew.waw.pl> napisał w
wiadomości news:aj83s1$olq$1@news2.tpi.pl...
> Przepis na dobry smalczyk ze skwarkami
[...]
Oto przepisy, z ktorych ostatnio korzystalam, a podeslala je Jola L-L (jakos
w polowie lipca). Smalec palce lizac. I dodam od siebie, ze boczek musi byc!
I jablko! I wszystko inne;)
Marta
SMALCZYK NR 1
Oprócz słoniny tak 2/3 dodaję 1/3 boczku surowego. Skwarki s? lekko
chrupi?ce. Wszystko w kostke i na patelnie. Cebulkaw kostke w dowolnych
ilo?ciach ,
nawet zawrotnych, ponadto juz na sam koniec dodaję starkowane na dużych
oczkach kwa?ne jabłko.Jeszcze kilka minut na ogniu + majeranek, sól i
pieprz. oraz
listek laurowyJabłko sie rozpada a w smaku czuc ledwo wyczuwalna nute...
Cebulke , smaze osobno na wytopionym tluszczyku bez skwarek i dodaje
na koniec.
SMALCZYK NR 2:
50 dkg sloniny
20 dkg boczku surowego
20 dkg cebuli
kwasne jablko
1 lyzeczka suszonego majeranku
1/2 lyzeczki suszonego tymianku
2 zabki czosnku,sol, pieprz
-Sloninke i boczek pokroic w kostke i roztopic w rondelku na malym ogniu
czesto mieszajac
-Cebule obrac, drobno pokroic.jablko obrac i w drobna kostke, czosnek
zmiazdzyc
-gdy skwarki uzyskaja zlotobrazowy kolor, przelac plynny tluszcz przez sito
i dodac do cebuli, cebule zeszklic
-naczynie napelnic plynnym tluszczem. krotko przed jego zastygnieciem dodac
skwarki, jablko, cebule, czosnek oraz ziola i dokladnie wymieszac.
Zostawic do ostygniecia.
|