Data: 2002-08-12 14:08:42
Temat: Re: Ogorki juz sie kwasza, to jeszcze jakbym mogl prosic ... Smalec
Od: "MJ Skorupscy" <skorupski???@autocom.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Batman" <(usun to z maila)batman@rew.waw.pl> napisał w
wiadomości news:aj83s1$olq$1@news2.tpi.pl...
> Przepis na dobry smalczyk ze skwarkami
[...]
Oto przepisy, z ktorych ostatnio korzystalam, a podeslala je Jola L-L (jakos
w polowie lipca). Smalec palce lizac. I dodam od siebie, ze boczek musi byc!
I jablko! I wszystko inne;)
Marta
SMALCZYK NR 1
Oprócz słoniny tak 2/3 dodaję 1/3 boczku surowego. Skwarki s? lekko
chrupi?ce. Wszystko w kostke i na patelnie. Cebulkaw kostke w dowolnych
ilo?ciach ,
nawet zawrotnych, ponadto juz na sam koniec dodaję starkowane na dużych
oczkach kwa?ne jabłko.Jeszcze kilka minut na ogniu + majeranek, sól i
pieprz. oraz
listek laurowyJabłko sie rozpada a w smaku czuc ledwo wyczuwalna nute...
Cebulke , smaze osobno na wytopionym tluszczyku bez skwarek i dodaje
na koniec.
SMALCZYK NR 2:
50 dkg sloniny
20 dkg boczku surowego
20 dkg cebuli
kwasne jablko
1 lyzeczka suszonego majeranku
1/2 lyzeczki suszonego tymianku
2 zabki czosnku,sol, pieprz
-Sloninke i boczek pokroic w kostke i roztopic w rondelku na malym ogniu
czesto mieszajac
-Cebule obrac, drobno pokroic.jablko obrac i w drobna kostke, czosnek
zmiazdzyc
-gdy skwarki uzyskaja zlotobrazowy kolor, przelac plynny tluszcz przez sito
i dodac do cebuli, cebule zeszklic
-naczynie napelnic plynnym tluszczem. krotko przed jego zastygnieciem dodac
skwarki, jablko, cebule, czosnek oraz ziola i dokladnie wymieszac.
Zostawic do ostygniecia.
|