« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-10-09 12:17:22
Temat: PŁYTKI Dość dawno temu szukano płytek na gaz - chroniących garnki przed
przypaleniem - okazało się, że są produkowane - polecam - mogą służyć do
połozenia na palnik jak i na blat - celem oddzielenia zbyt gorącego dna
garnka od blatu.
Oto kilka linków:
http://www.sklep.holkap.pl/product/1815.html?AptusSh
opSID=9e9b90210c523e79516abc4f2fe89b7b
Tutaj jeszcze nakładki na palnik do małych garnków:
http://www.szlem.pl/index.php?strona=kategorie&id_ka
t=27_57
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-10-09 12:38:10
Temat: Re: PŁYTKIPanslavista pisze:
> Dość dawno temu szukano płytek na gaz - chroniących garnki przed
> przypaleniem
Podobno żeliwne są najlepsze, ale je to już chyba
tylko na starociach.
Pozdrawiam
WW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-10-09 13:19:44
Temat: Re: PŁYTKIMONI|<A <moni| pisze:
>> Dość dawno temu szukano płytek na gaz - chroniących garnki przed
>> przypaleniem - okazało się, że są produkowane - polecam - mogą służyć do
>> połozenia na palnik jak i na blat - celem oddzielenia zbyt gorącego dna
>> garnka od blatu.
>> Oto kilka linków:
>>
> http://www.sklep.holkap.pl/product/1815.html?AptusSh
opSID=9e9b90210c523e79516abc4f2fe89b7b
>> Tutaj jeszcze nakładki na palnik do małych garnków:
>> http://www.szlem.pl/index.php?strona=kategorie&id_ka
t=27_57
>>
>>
>
> niestety ta płytka niewiele pomogła, powidła przypalone :-(
>
> Pozdrawiam
>
> Monika
>
>
>
Powidła robi sie w piekarniku - w otwartym naczyniu. Mieszając co pewien
czas. Bez cukru - sliwki dobre są dopiero teraz, choć droższe już.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-10-09 13:21:12
Temat: Re: PŁYTKI
> Dość dawno temu szukano płytek na gaz - chroniących garnki przed
> przypaleniem - okazało się, że są produkowane - polecam - mogą służyć do
> połozenia na palnik jak i na blat - celem oddzielenia zbyt gorącego dna
> garnka od blatu.
> Oto kilka linków:
>
http://www.sklep.holkap.pl/product/1815.html?AptusSh
opSID=9e9b90210c523e79516abc4f2fe89b7b
>
> Tutaj jeszcze nakładki na palnik do małych garnków:
> http://www.szlem.pl/index.php?strona=kategorie&id_ka
t=27_57
>
>
niestety ta płytka niewiele pomogła, powidła przypalone :-(
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-10-09 13:26:35
Temat: Re: PŁYTKI
> Powidła robi sie w piekarniku - w otwartym naczyniu. Mieszając co pewien
> czas. Bez cukru - sliwki dobre są dopiero teraz, choć droższe już.
>
a jakiego garnka do tego używasz?
ja próbowałam też w piekarniku ale tak czy inaczej śliwki sie przywarły do
garnka.
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-10-09 13:30:23
Temat: Re: PŁYTKIMONI|<A <moni| pisze:
>> Powidła robi sie w piekarniku - w otwartym naczyniu. Mieszając co pewien
>> czas. Bez cukru - sliwki dobre są dopiero teraz, choć droższe już.
>>
>
> a jakiego garnka do tego używasz?
> ja próbowałam też w piekarniku ale tak czy inaczej śliwki sie przywarły do
> garnka.
>
> Pozdrawiam
>
> Monika
>
>
>
Nie ma mowy! - masz dużą gęsiarkę lub inny płaski garnek o grubych
ściankach i bez plastikowych uchwytów? - ja robię właśnie w gęsiarce.
Oczywiście grzanie na min - ja mam żywy ogień, to mi niby trudniej
ustawić, a jednak :-)
Często mieszać (tj. np. co godzinę), zwłaszcza przy ściankach. Proces
trwa 3 dni - na noc wyjmuję, zostawiam odkryte do ostygnięcia (mnóstwo
wody odparowuje w ten sposób dodatkowo), następnego dnia znowu do
piekarnika i tak 3 razy. Kiedy po przejechaniu łyżką zostaje bruzda
odsłaniająca dno - gotowe.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-10-09 13:39:25
Temat: Re: PŁYTKI> Nie ma mowy! - masz dużą gęsiarkę lub inny płaski garnek o grubych
> ściankach i bez plastikowych uchwytów? - ja robię właśnie w gęsiarce.
> Oczywiście grzanie na min - ja mam żywy ogień, to mi niby trudniej
> ustawić, a jednak :-)
> Często mieszać (tj. np. co godzinę), zwłaszcza przy ściankach. Proces
> trwa 3 dni - na noc wyjmuję, zostawiam odkryte do ostygnięcia (mnóstwo
> wody odparowuje w ten sposób dodatkowo), następnego dnia znowu do
> piekarnika i tak 3 razy. Kiedy po przejechaniu łyżką zostaje bruzda
> odsłaniająca dno - gotowe.
>
> --
> XL wiosenna
>
Widziałaś może taki garnek gdzieś w jakimś sklepie w sieci, możesz coś
polecić? Jesli tak, to bardzo proszę
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-10-09 14:27:37
Temat: Re: PŁYTKIMONI|<A <moni| pisze:
>> Nie ma mowy! - masz dużą gęsiarkę lub inny płaski garnek o grubych
>> ściankach i bez plastikowych uchwytów? - ja robię właśnie w gęsiarce.
>> Oczywiście grzanie na min - ja mam żywy ogień, to mi niby trudniej
>> ustawić, a jednak :-)
>> Często mieszać (tj. np. co godzinę), zwłaszcza przy ściankach. Proces
>> trwa 3 dni - na noc wyjmuję, zostawiam odkryte do ostygnięcia (mnóstwo
>> wody odparowuje w ten sposób dodatkowo), następnego dnia znowu do
>> piekarnika i tak 3 razy. Kiedy po przejechaniu łyżką zostaje bruzda
>> odsłaniająca dno - gotowe.
>>
>> --
>> XL wiosenna
>>
>
> Widziałaś może taki garnek gdzieś w jakimś sklepie w sieci, możesz coś
> polecić? Jesli tak, to bardzo proszę
Mam dokładnie to - polecam także do pieczenia mięs:
http://www.sklep.holkap.pl/product/799.html
Świetne, lecz cięższe i wieksze, byłoby to:
http://www.sklep.holkap.pl/product/9447.html. Nie bój się żeliwa -
wystarczy przechowywać leciutko natarte olejem. Powidłom i innym
potrawom to nie zaszkodzi.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-10-09 17:19:45
Temat: Re: PŁYTKI
"MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> wrote in message
news:470b7fde$1@news.home.net.pl...
>
> > Dość dawno temu szukano płytek na gaz - chroniących garnki przed
> > przypaleniem - okazało się, że są produkowane - polecam - mogą służyć do
> > połozenia na palnik jak i na blat - celem oddzielenia zbyt gorącego dna
> > garnka od blatu.
> > Oto kilka linków:
> >
>
http://www.sklep.holkap.pl/product/1815.html?AptusSh
opSID=9e9b90210c523e79516abc4f2fe89b7b
> >
> > Tutaj jeszcze nakładki na palnik do małych garnków:
> > http://www.szlem.pl/index.php?strona=kategorie&id_ka
t=27_57
> >
> >
>
> niestety ta płytka niewiele pomogła, powidła przypalone :-(
>
> Pozdrawiam
>
> Monika
Czyli płytka nie jest winna...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-10-10 19:53:05
Temat: Re: PŁYTKI> Mam dokładnie to - polecam także do pieczenia mięs:
> http://www.sklep.holkap.pl/product/799.html
> Świetne, lecz cięższe i wieksze, byłoby to:
> http://www.sklep.holkap.pl/product/9447.html. Nie bój się żeliwa -
> wystarczy przechowywać leciutko natarte olejem. Powidłom i innym
> potrawom to nie zaszkodzi.
>
dziękuję za informacje
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |