| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-25 12:12:22
Temat: POMOCY!!!!!!!!Jutro sa imieniny mojej starszej siostry i potrzebuje jakis przepis na
dobry, ale niedrogi obiadek na 4 osoby.
--
Pozdrawiam Kasia
ICQ UIN 64486363
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-07-25 12:54:46
Temat: Re: POMOCY!!!!!!!!
>Jutro sa imieniny mojej starszej siostry i potrzebuje jakis przepis na
>dobry, ale niedrogi obiadek na 4 osoby.
No to moze ja ...
Fakt, ze ta potrawa nie jest typowo "letnia", ale warto miec przepis. Ja
akurat uwielbiam to, mimo, ze troszke kasy trzeba wydac. Moja ciotka mowi na
to Gryta, ale jak sie naprawde ta potrawa nazywa, to nie mam najmniejszego
pojecia
1. Karkowke albo wieprzowine, tak z 1/2 kg kroimy w kostke i smazymy na
goracym tluszczu
Ja obowiazkowo dodaje do miesa sosu sojowego (tego najciemniejszego) i w
zasadzie na tym konczy sie przyprawianie tego-czegos.
2. Do zesmazonego miesa dodajemy duzy sloik pokrojonych w plasterki
pieczarek w sosie wlasnym (sos wlasny wylewamy, tzn. pieczarki sa
odcedzone).
3. po kilku minutach dodajemy puszke pokrojonego w slupki bambusa - tez
odcedzonego z sosu wlasnego (bambus jest obowiazkowy nie ze wzgledu na
walory smakowe, ktorych praktycznie nie ma, tylko dlatego, ze jest
niesamowicie chrupiacy i nadaje potrawie chinskiego charakteru)
4. Wszystko dusimy przez jakis czas na wolnym ogniu (tak "pi razy oko" z 15
minut) przykrywka w zasadzie nie jest potrzebna, bo powinno byc we wszystkim
sporo wody, ktora powinna w sporej czesci odparowac.
5. Na koniec dodajemy 1-2 opakowania bardzo gestej smietany -szczecinska
albo szefa kuchni nadaje sie najlepiej (uwaga! jogurt naturalny jest
nieodpowiedni, bo sie wazy i nie daje odpowiedniego koloru) i dusimy dalej
jakies 5-10 minut.
6. Danie jest gotowe. Podaje sie z ryzem.
Moja ciotka dodawala tez do tego takie malusienkie kukurydzki ze sloika
(rowniez w sosie wlasnym), ale i bez nich smakuje swietnie :-)
Polecam i smacznego
Ala
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-25 13:17:58
Temat: Re: POMOCY!!!!!!!!
> No to moze ja ...
> Fakt, ze ta potrawa nie jest typowo "letnia", ale warto miec przepis. Ja
> akurat uwielbiam to, mimo, ze troszke kasy trzeba wydac. Moja ciotka mowi na
> to Gryta, ale jak sie naprawde ta potrawa nazywa, to nie mam najmniejszego
> pojecia
Nazwa mniej więcej taka ja ja znam jako Grytta a jadłem ją pierwszy raz u moich
znajomych w Norwegii jest to jak najbardziej chińskie danie a przepis jest w
orginale "trochę "
bardziej skomplikowany - zainteresowanych zaptraszam na priv
pozdrowienia - smacznego Henk
-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-25 13:19:10
Temat: Re: POMOCY!!!!!!!!
>
> Jutro sa imieniny mojej starszej siostry i potrzebuje jakis przepis na
> dobry, ale niedrogi obiadek na 4 osoby.
a moze leczo, albo ryz po meksykansku? przepisy na mojej stronie.
Pozdrawiam,
Iza
--
____________________________________________________
_________________
Chcesz poznać mnie od kulinarnej strony?
Odwiedź: http://pk.linux.gda.pl/ Codziennie nowe przepisy!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-25 13:59:46
Temat: Re: POMOCY!!!!!!!!Dzieki wielkie za przepisy. Cos wykorzystam i po fakcie dam znac jak wyszlo.
--
Pozdrawiam Kasia
ICQ UIN 64486363
Użytkownik iziak <i...@p...wp.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@p...wp.pl...
>
>
>
> >
> > Jutro sa imieniny mojej starszej siostry i potrzebuje jakis przepis na
> > dobry, ale niedrogi obiadek na 4 osoby.
>
> a moze leczo, albo ryz po meksykansku? przepisy na mojej stronie.
> Pozdrawiam,
> Iza
> --
> ____________________________________________________
_________________
> Chcesz poznać mnie od kulinarnej strony?
> Odwiedź: http://pk.linux.gda.pl/ Codziennie nowe przepisy!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-25 19:24:36
Temat: Re: POMOCY!!!!!!!!
Henryk Mycek wrote:
>
> > No to moze ja ...
> > Fakt, ze ta potrawa nie jest typowo "letnia", ale warto miec przepis. Ja
> > akurat uwielbiam to, mimo, ze troszke kasy trzeba wydac. Moja ciotka mowi na
> > to Gryta, ale jak sie naprawde ta potrawa nazywa, to nie mam najmniejszego
> > pojecia
>
> Nazwa mniej więcej taka ja ja znam jako Grytta a jadłem ją pierwszy raz u moich
> znajomych w Norwegii jest to jak najbardziej chińskie danie
Nie moze to byc chinskie danie, bo w chinskiej kuchni nie uzywa sie
kwasnej smietany.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-26 03:26:22
Temat: Re: POMOCY!!!!!!!!
Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote in message
news:397DE974.D5F5B24D@west.net...
>
>
> Henryk Mycek wrote:
> >
> > > No to moze ja ...
> > > Fakt, ze ta potrawa nie jest typowo "letnia", ale warto miec przepis.
Ja
> > > akurat uwielbiam to, mimo, ze troszke kasy trzeba wydac. Moja ciotka
mowi na
> > > to Gryta, ale jak sie naprawde ta potrawa nazywa, to nie mam
najmniejszego
> > > pojecia
> >
> > Nazwa mniej więcej taka ja ja znam jako Grytta a jadłem ją pierwszy raz
u moich
> > znajomych w Norwegii jest to jak najbardziej chińskie danie
>
>
>
> Nie moze to byc chinskie danie, bo w chinskiej kuchni nie uzywa sie
> kwasnej smietany.
> Magdalena Bassett
ani sera ani zadnych produktow mlecznych. Chinczycy pija mleko wylacznie w
wieku niemowlecym... potem od mleka moga ciezko zachorowac... Taki a nie
inny maja metabolizm... Mowa o chinczykach z Chin a nie z Chinatown w Los
Angeles ;)
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-26 04:58:14
Temat: Re: POMOCY!!!!!!!!f. <f...@p...net> wrote:
> ani sera ani zadnych produktow mlecznych. Chinczycy pija mleko wylacznie w
> wieku niemowlecym... potem od mleka moga ciezko zachorowac... Taki a nie
> inny maja metabolizm... Mowa o chinczykach z Chin a nie z Chinatown w Los
> Angeles ;)
Czytalem niedawno, ze to kwestia wiary buddyjskiej, przeciwstawiajacej
sie zabieraniu pokarmu cielakom, nie metabolizmu. Oczywiscie, jezeli
ktos nie pija mleka od dziecinstwa, to raz wypite w wieku doroslym moze
mu pewnie zaszkodzic, ale raczej lekko.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-08-01 09:10:02
Temat: Re: POMOCY!!!!!!!!Cześć!
Świetna szybka potrawa .
1.4 piersi drobiowe .
2. słoiczek seleru marynowanego
3. łyżka masła.
4słoiczek pieczarek w sosie własnym.
Drób pokroić w paski , podsmażyć na wolnym ogniu .Dodać do tego
pozostałe składniki i wymieszać . Doprawić do smaku . Podawać
najlepiej z ryżem .
--
Dobrej zabawy !
Bożena .
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-08-01 14:25:02
Temat: marmite. wiem, ze bylo...wiem ze bylo. ale wysypal mi sie komputer i wszystko przepadlo. . .
Dostalem wczoraj od kumpla sloj (wielki!) marmite. Powiedzial, ze w jakims
muzeum w Anglii widzial marmite z podpisem "angielska bron biologiczna" wiec
mi w Londynie kupil. Pachnie tak sobie, smakuje takoz...
Co sie z tym robi???
Pozdrawiam Jarek
--
Chcesz otrzymywac newsy poczta elektroniczna ? Sprawdz http://www.newsgate.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |