| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-25 08:21:36
Temat: Wino - siarkowaniePo ubieglorocznej porazce z winem gruszkowym (metny kisiel wylalem do
klozetu) zdecydowalem sie siegnac po "doping", zwlaszcza, ze kolejne wino
dziwnie zaczyna sie pienic (tym razem wisniowe). Kwasowosc mam w okolicy
6.5-7 g/l - a wiec chyba OK.
W literaturze fachowej znalazlem siarkowanie wina pirosiarczynem potasu lub
"kwasnym siraczynem potasowym lub sodowym" (no i oczywiscie sama siarka).
Problem w tym, ze nie dostalem pirosiarczynu potasowego, tylko sodowy -
Na2S2O5.
Prosze o pomoc doswiadczonych kolegow: czy tym pirosiarczynem sodowym tez
moge zaprawic moszcz i w jakich ilosciach (2g na 10l?)?
Pozdrowienia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |