Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wino - siarkowanie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Wino - siarkowanie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-07-25 08:21:36

Temat: Wino - siarkowanie
Od: "Koczis" <c...@b...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora

Po ubieglorocznej porazce z winem gruszkowym (metny kisiel wylalem do
klozetu) zdecydowalem sie siegnac po "doping", zwlaszcza, ze kolejne wino
dziwnie zaczyna sie pienic (tym razem wisniowe). Kwasowosc mam w okolicy
6.5-7 g/l - a wiec chyba OK.
W literaturze fachowej znalazlem siarkowanie wina pirosiarczynem potasu lub
"kwasnym siraczynem potasowym lub sodowym" (no i oczywiscie sama siarka).
Problem w tym, ze nie dostalem pirosiarczynu potasowego, tylko sodowy -
Na2S2O5.
Prosze o pomoc doswiadczonych kolegow: czy tym pirosiarczynem sodowym tez
moge zaprawic moszcz i w jakich ilosciach (2g na 10l?)?

Pozdrowienia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ojej:(
kolduny raz jeszcze
Krążki cebulowe
Piekło w gębie
Prosty i szybki przepis na skrzydelka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »