« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-08-06 00:45:47
Temat: Pakowanie próżniowe żywności w kuchni...Widuję w sklepach ostatnio małe niedrogie maszynki do foliowania prózniowego
żywności albo w torebkach zgrzewanych albo nawet w słoikach...
Producent zachwala że żywność w ten sposób pakowana utrzymuje
świeżość kilka razy dłużej niż w przypadku innych sposobów pakowania.
Korci mnie aby sobie kupić taką jedną, ceny nie są wygórowane.
Zastanawiam się tylko w jaki to sposób odessanie powietrza
spowalnia psucie się żywności... Czy wiecie na co ta próżnia pomaga ?
Czy to jest tylko taki marketingowy pic na wodę aby zachęcić do kupna
czy to rzeczywiście działa? Ma ktoś tutaj moze lub używał takiej maszynki ?
http://www.deni.com/magicvac_1715.asp
http://www.deni.com/jarvac_1200.asp
http://www.toastess.com/product_details.asp?product=
9
I chyba najtanszy z nich:
http://www.foodsaver.com/products.ad2?ProductID=1524
Widzialem wiele innych marek, np Black&Decker :-)
Co o tym myslicie?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-08-06 05:16:43
Temat: Re: Pakowanie próżniowe żywności w kuchni...
"Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
news:dd0flc.338.1@poczta.onet.pl...
> Zastanawiam się tylko w jaki to sposób odessanie powietrza
> spowalnia psucie się żywności... <
no co ty? nie wiesz tak oczywistych rzeczy? Iwonka tez nie wie? Bakterie,
ktore potrzebuja tlenu (aerobowe, w przeciwienstwie do anaerobowych) nie
beda mialy sznsy sie rozwinac.
katarzyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-08-06 13:43:40
Temat: Re: Pakowanie próżniowe żywności w kuchni..."katarzynams" <k...@g...pl> wrote in message
news:dd1h4e$ero$1@inews.gazeta.pl...
> "Pszemol" <P...@P...com> wrote in message news:dd0flc.338.1@poczta.onet.pl...
>
>> Zastanawiam się tylko w jaki to sposób odessanie powietrza
>> spowalnia psucie się żywności... <
>
> no co ty? nie wiesz tak oczywistych rzeczy? Iwonka tez nie wie? Bakterie, ktore
potrzebuja tlenu (aerobowe, w przeciwienstwie do
> anaerobowych) nie beda mialy sznsy sie rozwinac.
To jest rzeczywiście oczywiste - nie pomyślałem o tym, ale producent
również zachwala że pakowanie próżniowe zapobiega wysychaniu
pokarmu w zamrażarce, tzw. "freeze burn". I nie bardzo rozumiem o co
im chodzi - w końcu w próżni woda wrze już w temperaturze pokojowej,
czyli przy odciąganiu powietrza woda z produktu również odparuje
szybko, wiec produkt ulegnie podsuszeniu ?
p.s. używasz takich wynalazków w swojej kuchni? sprawdza się to w "praniu"?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-08-06 14:01:03
Temat: Re: Pakowanie próżniowe żywności w kuchni...
Le samedi 6 aoűt 2005 ŕ 15:43:40, dans <d...@p...onet.pl> vous écriviez :
> To jest rzeczywiście oczywiste - nie pomyślałem o tym, ale producent
> również zachwala że pakowanie próżniowe zapobiega wysychaniu
> pokarmu w zamrażarce, tzw. "freeze burn". I nie bardzo rozumiem o co
> im chodzi - w końcu w próżni woda wrze już w temperaturze pokojowej,
Jakze cos moze wrzec w prozni ? Przeciez jest proznia...
> czyli przy odciąganiu powietrza woda z produktu również odparuje
> szybko, wiec produkt ulegnie podsuszeniu ?
Przeciez ta woda nie ma dokad odparowac : tak samo jak produkt
owiniesz szczelnie folia to nie bedzie wysychal.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-08-06 14:49:48
Temat: Re: Pakowanie próżniowe żywności w kuchni..."Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
news:3068367886$20050806160105@ewcia.kloups...
> Le samedi 6 aoűt 2005 ŕ 15:43:40, dans <d...@p...onet.pl> vous écriviez
:
>
>> To jest rzeczywiście oczywiste - nie pomyślałem o tym, ale producent
>> również zachwala że pakowanie próżniowe zapobiega wysychaniu
>> pokarmu w zamrażarce, tzw. "freeze burn". I nie bardzo rozumiem o co
>> im chodzi - w końcu w próżni woda wrze już w temperaturze pokojowej,
>
> Jakze cos moze wrzec w prozni ? Przeciez jest proznia...
No właśnie próżnia zniknie i przestrzeń wypełni się parami wody :-)
Chodzi tu o ciśnienie działające na ciecz: im niższe ciśnienie tym
niższa temperatura wrzenia. Woda wrze w 100'C ale tylko przy
normalnym ciśnieniu atmosferycznym (jednostka ciśnienia: 1 atm).
Nawet już w nieco niższym ciśnieniu, jak np. w górach, cięzko jest
w wodzie ugotować jajko na twardo, bo woda wrze w niższej nieco
temperaturze i w takiej temperaturze białko niechętnie się ścina.
Co dopiero w próżni... Woda będzie wtedy wrzeć w temp. pokojowej.
>> czyli przy odciąganiu powietrza woda z produktu również odparuje
>> szybko, wiec produkt ulegnie podsuszeniu ?
>
> Przeciez ta woda nie ma dokad odparowac : tak samo jak produkt
> owiniesz szczelnie folia to nie bedzie wysychal.
Owszem, woda nie ucieknie z opakowania...
Ale ucieknie z potrawy gdzie była w postaci płynnej i stanie się
gazem w torebce... Jedyna nadzieja chyba w tym, że próżnia jaką
takie kuchenne maszynki tworzą nie jest zbyt głeboka no i temp.
w zamrażarce jest dużo niższa od temperatury pokojowej... :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-08-06 16:02:05
Temat: Re: Pakowanie próżniowe żywności w kuchni...
"Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
news:dd1t7s.3tc.1@poczta.onet.pl...
>....producent
> również zachwala że pakowanie próżniowe zapobiega wysychaniu
> pokarmu w zamrażarce, tzw. "freeze burn". I nie bardzo rozumiem o co
> im chodzi .....
chyba chodzi o to, ze powietrze jest tak starannie oddesane, ze nie ma na
nic miejsca pomiedzy opakowaniem, a opakowanym produktem. Czasem kupuje tak
pakowane tofu i rzeczywiscie mozna je dluzej przechowac, niz to pakowane
konwencjonalnie, ale w domu nie mam tego urzadzenia, nie widze potrzeby, bo
nie mam zwyczaju przechowywyania zywnosci w nieskonczonosc.
katarzyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |