Strona główna Grupy pl.misc.dieta Paleolit - w sieci znalezione

Grupy

Szukaj w grupach

 

Paleolit - w sieci znalezione

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-03-31 00:26:53

Temat: Paleolit - w sieci znalezione
Od: "Piotr" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

W paleolicie jedzenie było zdrowsze

Spożywane przez ludzi żyjących w okresie paleolitu pokarmy były
zdrowsze niż obecna żywność wytwarzana na farmach - twierdzą
autorzy
artykułu w "Nature".

Przed pojawieniem się rolnictwa, dzięki zbieractwu i łowiectwu,
dieta sprzed piętnastu tysięcy lat była urozmaicona i zdrowa. W
owych czasach nie było mowy o epidemii otyłości i związanych z
nią
chorób.

Nie spożywano wtedy produktów mlecznych, oczyszczonego ziarna
ani
soli. Zamiast tego - chude mięso, ryby, świeże owoce i warzywa.
Na
deser mózg i szpik.

Co na to optymalni?

Badania porównujące dzisiejszą i paleolityczną dietę
przeprowadzili
naukowcy z Colorado State University w Fort Collins pod
kierownictwem Lauren Cordain.

Jak się okazuje, mięso łosia, jelenia czy antylopy zawiera
więcej
korzystnych dla zdrowia odmian tłuszczów niż mięso bydła
żywionego
ziarnem. Porównywano mięśnie, mózg, szpik i tłuszcz. Podczas gdy
stek z dziczyzny zawiera ogółem 2 procent tłuszczu, chuda
wołowina
5-7 procent.

Co na to opty/

Mięso upolowanej zwierzyny ma również więcej zdrowych kwasów
tłuszczowych omega-3, które występują też na przykład w tłustych
rybach i mają związek ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca.
Nieco
bliższe dziczyźnie było mięso bydła żywionego na pastwiskach niż
stojącego w oborze.

To samo pytanie.

Człowiek współczesny jest, zdaniem naukowców, lepiej
przystosowany
do prehistorycznej diety niż do dzisiejszej. Mieliśmy na to zbyt
mało czasu.

Na przykład Staffan Lindeberg ze szwedzkiego uniwersytetu w Lund
badając krajowców z Papui-Nowej Gwinei stwierdził, że rzadko
cierpią
oni na choroby serca. Papuaska dieta opiera się na owocach,
rybach,
orzechach kokosowych i bulwach yam, jest więc zbliżona do
pożywienia
ludzi pierwotnych.

Proszę o komentarz.

Oczywiście, nie wszędzie odżywianie wyglądało w
przeszłości tak samo - Inuici jedli prawie wyłącznie mięso, były
też
ludy żywiące się głównie warzywami.

Niestety, nie da się wyżywić sześciu miliardów ludzi za pomocą
metod, które sprawdzały się w zamierzchłych czasach. Jednak
Lauren
Cordain sądzi, że warto byłoby spróbować uzyskać w warunkach
hodowli
mięso o takim składzie jak dziczyzna.

Świątecznie
Piotr


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2002-03-31 22:40:49

Temat: Re: Paleolit - w sieci znalezione
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Piotr" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a85l3d$s3l$1@news.tpi.pl...
> W paleolicie jedzenie było zdrowsze
>
> Spożywane przez ludzi żyjących w okresie paleolitu pokarmy
były
> zdrowsze niż obecna żywność wytwarzana na farmach - twierdzą
> autorzy
> artykułu w "Nature".

Niewątpliwie mają rację.

> Przed pojawieniem się rolnictwa, dzięki zbieractwu i
łowiectwu,
> dieta sprzed piętnastu tysięcy lat była urozmaicona i zdrowa.

Mowa jest o paleolicie górnym (40-14 tys lat p.n.e.) i paleolicie późnym
(14-8 tys. lat p.n.e.)


W
> owych czasach nie było mowy o epidemii otyłości i związanych z
> nią
> chorób.

Zachowały się jakieś zdjęcia? :-)

>
> Nie spożywano wtedy produktów mlecznych, oczyszczonego ziarna
> ani
> soli.

Z solą to bym polemizował. Widziałem w jakimś programie discovery jak małpy
nauczyły się maczać jedzenie w słonej wodzie, aby było smaczniejsze.

Zamiast tego - chude mięso, ryby, świeże owoce i warzywa.
> Na
> deser mózg i szpik.
>
> Co na to optymalni?

Nie czytałem tego artykułu, więc nie wiem na jakich danych ci "naukowcy"
opierają swoje wywody. Jeżeli na badaniu struktury mięsa obecnie żyjących
łosi, jeleni i antylop, to ich wnioski mogą być bardzo fałszywe.
Przewód pokarmowy naszego gatunku zaczął kształtować się w pliocenie (ok 5
mln. lat temu), a nie kilkadziesią tysięcy lat temu. Praczłowiek był wtedy
małym, niezdarnym, słabo przystosowanym do warunków stworzeniem. Wzrost
australopiteków oscylował około metra. O polowaniu na antylopy, czy
koniowate mógł sobie pomarzyć. Także jak na razie nikt nie potrafi wskazać
jakie to owoce i warzywa (nie żyła jeszcze królowa Bona) rosły na terenie
stepowiejącego Afrykańskiego Rowu Tektonicznego. Zostają więc do zjedzenia
termity, różne robaki, pędraki, szpik i mózgi upolowanych przez drapieżniki
kopytnych.

Podczas gdy
> stek z dziczyzny zawiera ogółem 2 procent tłuszczu, chuda
> wołowina
> 5-7 procent.
>
> Co na to opty/

Naukowcy zdaje się "zapomnieli", że człowiek nie może odżywiać się chudym
mięsem. Ogólny bilans energetyczny chudego miesa jest ujemny. Jak wyraził
się jeden z antropologów w programie Discovery o Aleutach: "można mieć
brzuch pełen ryb i umrzeć z głodu". Dlatego Aleuci prawie nie jedli ryb,
których pełne są ich rzeki, ale budowali kajaki na których wypuszczali się w
morze, aby zapolować na tłuste foki i wieloryby.

>
> Mięso upolowanej zwierzyny ma również więcej zdrowych kwasów
> tłuszczowych omega-3, które występują też na przykład w
tłustych
> rybach i mają związek ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca.

Kwasy omega-3 wcale nie są zdrowe, ani też nie są zdrowsze, czy mniej zdrowe
od omega-6. Po prostu mięso ma właściwe proporcje kwasów omega-3 i omega-6,
ponieważ zbudowane są z nich błony komórkowe identyczne jak nasze. Nadmiar
zjedzonych wielonienasyconych k.t. jest tak samo szkodliwy, niezależnie, czy
są to omega-3, czy omega-6. Jedne i drugie powodują lawinowe powstawanie
wolnych rodników.


> Nieco
> bliższe dziczyźnie było mięso bydła żywionego na pastwiskach
niż
> stojącego w oborze.
>
> To samo pytanie.

I co z tego? Praczłowiek bardzo niewielką część ( kilkadziesiąt tysięcy lat)
swojej liczącej kilka milionów lat historii jadał mięso kopytnych.
"Naukowcy" zapomnieli o mamutach, leniwcach olbrzymich i wielu innych
gatunkach, które zniknęły wraz z pojawieniem się człowieka na ich terenach.
Składu mięsa tych gatunków już raczej nie zbadają (oprócz mamuta), ale
badają mieso gatunków na które człowiek polował rzadziej (przeżyły).

>
> Człowiek współczesny jest, zdaniem naukowców, lepiej
> przystosowany
> do prehistorycznej diety niż do dzisiejszej.

Wspaniałe odkrycie. :-)))))))))))))))))))))

Mieliśmy na to zbyt
> mało czasu.
>
> Na przykład Staffan Lindeberg ze szwedzkiego uniwersytetu w
Lund
> badając krajowców z Papui-Nowej Gwinei stwierdził, że rzadko
> cierpią
> oni na choroby serca. Papuaska dieta opiera się na owocach,
> rybach,
> orzechach kokosowych i bulwach yam, jest więc zbliżona do
> pożywienia
> ludzi pierwotnych.
>
> Proszę o komentarz.

hmmmm. Ten Szwed to musi być wyjątkowy idiota. Papuasi żyją w dżunglii.
Praludzie żyli na sawannie. Jak można porównywać odżywianie się w bardzo
różnych warunkach przyrodniczych i twierdzić, że odżywiali się podobnie.

>
> Oczywiście, nie wszędzie odżywianie wyglądało w
> przeszłości tak samo - Inuici jedli prawie wyłącznie mięso,
były
> też
> ludy żywiące się głównie warzywami.

Dworzanie królowej Bony?
Możesz podać przykłady innych praludzi z naszej "rzeki genów"?

>
> Niestety, nie da się wyżywić sześciu miliardów ludzi za pomocą
> metod, które sprawdzały się w zamierzchłych czasach. Jednak
> Lauren
> Cordain sądzi, że warto byłoby spróbować uzyskać w warunkach
> hodowli
> mięso o takim składzie jak dziczyzna.

Nie mam nic przeciwko temu. Sto gram takiego mięsa zapewni 20 gram dobrego
białka. Do tego trzeba jednak zjeść jeszcze 100 gram sadła, żeby zaspokoić
potrzeby energetyczne organizmu.

Pozdrawiam świątecznie

Leszek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

cambrigde ??
Osteoporoza. Jak leczyć ją dietą?
LICZENIE KALORII - TABELE
mrozonki ???
Życzenia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »