Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Parmezan mniam mniam

Grupy

Szukaj w grupach

 

Parmezan mniam mniam

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-09-19 11:45:39

Temat: Parmezan mniam mniam
Od: "Monika Bacińska" <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mozecie mi zazdroscic ;-)

Moj Brat wlasnie wrocil z Wloch (Italii, nie tych w Warszawie) i przywiozl
mi spory kawalek znakomitego parmezanu. :-)))))))

A teraz prosze o pomoc:

Jak dlugo moze on przebywac w lodowce (zanim bedzie niejadalny)?
Oczywiscie odzywiamy sie teraz glownie parmezanem ;-) ale chcielibysmy, aby
starczyl nam na jak najdluzej (ale nie chcemy ryzykowac zmarnowania ani
kawaleczka!)

:-) Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-09-19 11:59:31

Temat: Re: Parmezan mniam mniam
Od: j...@m...com.pl (Justyna Rudowska) szukaj wiadomości tego autora

Parmezan może leżeć w lodówce ile się da - to znaczy nawet jeśli pojawi się
na nim pleść to wystarczy ją odkroić nożem, bo reszta jest dobra. Ale żeby
tak sam Parmezan ... Nie mówię, że jest nie dobry, ale ja tego sera używam
wyłącznie do makaronów i kluseczek. Jest pyszny.
Pozdrawiam
Justy

----- Original Message -----
From: Monika Bacińska <m...@p...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, September 19, 2000 1:45 PM
Subject: Parmezan mniam mniam


> Mozecie mi zazdroscic ;-)
>
> Moj Brat wlasnie wrocil z Wloch (Italii, nie tych w Warszawie) i przywiozl
> mi spory kawalek znakomitego parmezanu. :-)))))))
>
> A teraz prosze o pomoc:
>
> Jak dlugo moze on przebywac w lodowce (zanim bedzie niejadalny)?
> Oczywiscie odzywiamy sie teraz glownie parmezanem ;-) ale chcielibysmy,
aby
> starczyl nam na jak najdluzej (ale nie chcemy ryzykowac zmarnowania ani
> kawaleczka!)
>
> :-) Monika
>

--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-19 12:09:57

Temat: Re: Parmezan mniam mniam
Od: a...@m...com.pl (Agnieszka Stańczyk) szukaj wiadomości tego autora

Rozumiem, i mnie zdarza sie jako małe co nieco przegryzać kawałki parmezanu
zapijając najchętniej kirem, czyli białym winem wytrawnym zabarwionym
likierem cassis z czarnych porzeczek. Niby to jako aperitif, ale najczęściej
się na tym kończy. Lub też parmezan na zmianę z sosem pesto jedzonym
łyżeczką prosto ze słoiczka. Wiem, że to świętokradztwo i nie ma nic
wspólnego z kulinarnym savoir-vivre'm, ale coż, każdy ma jakieś przywary...
Agni
----- Original Message -----
From: Justyna Rudowska <j...@m...com.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, September 19, 2000 1:59 PM
Subject: Re: Parmezan mniam mniam


> Parmezan może leżeć w lodówce ile się da - to znaczy nawet jeśli pojawi
się
> na nim pleść to wystarczy ją odkroić nożem, bo reszta jest dobra. Ale żeby
> tak sam Parmezan ... Nie mówię, że jest nie dobry, ale ja tego sera używam
> wyłącznie do makaronów i kluseczek. Jest pyszny.
> Pozdrawiam
> Justy
>
> ----- Original Message -----
> From: Monika Bacińska <m...@p...pl>
> To: <p...@n...pl>
> Sent: Tuesday, September 19, 2000 1:45 PM
> Subject: Parmezan mniam mniam
>
>
> > Mozecie mi zazdroscic ;-)
> >
> > Moj Brat wlasnie wrocil z Wloch (Italii, nie tych w Warszawie) i
przywiozl
> > mi spory kawalek znakomitego parmezanu. :-)))))))
> >
> > A teraz prosze o pomoc:
> >
> > Jak dlugo moze on przebywac w lodowce (zanim bedzie niejadalny)?
> > Oczywiscie odzywiamy sie teraz glownie parmezanem ;-) ale chcielibysmy,
> aby
> > starczyl nam na jak najdluzej (ale nie chcemy ryzykowac zmarnowania ani
> > kawaleczka!)
> >
> > :-) Monika
> >
>
> --
> Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
> http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-19 12:38:24

Temat: Re: Parmezan mniam mniam
Od: "Danka" <j...@n...nl> szukaj wiadomości tego autora

A ja widzialam w TV program, w ktorym robili wloskie kanapki: na spora bule
( byla naprawde duza ) polozono kawaleczek salaty, jakis plasterek boczku
sniadaniowego lub innej wedlinki, na to pomidorek, a na sam wierzch
pokrojono cieniutkie plasterki parmezanu.
Pozdr.,
Danka

"Monika Bacińska" <m...@p...pl> schreef in bericht
news:8q7jsr$ino$1@news.tpi.pl...
> Mozecie mi zazdroscic ;-)
>
> Moj Brat wlasnie wrocil z Wloch (Italii, nie tych w Warszawie) i przywiozl
> mi spory kawalek znakomitego parmezanu. :-)))))))
>
> A teraz prosze o pomoc:
>
> Jak dlugo moze on przebywac w lodowce (zanim bedzie niejadalny)?
> Oczywiscie odzywiamy sie teraz glownie parmezanem ;-) ale chcielibysmy,
aby
> starczyl nam na jak najdluzej (ale nie chcemy ryzykowac zmarnowania ani
> kawaleczka!)
>
> :-) Monika
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-19 13:13:17

Temat: Re: Parmezan mniam mniam
Od: "Lilly was here" <:)@com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Parmezan może leżeć w lodówce ile się da - to znaczy nawet jeśli pojawi
się
> na nim pleść to wystarczy ją odkroić nożem, bo reszta jest dobra.

W jakimś programie ( tylko nie pamiętam czy kulinarnym czy biologicznym ) a
może i w jakiejś pracie wyczytałem, że jak ser zaczyna zalatywać pleśnią to
się go w całości wyrzuca i nie stosuje metody na okrawanie - zapewne
chodziło tu o toksyczność niektórych gatunków grzybów

Lilly was here



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-19 13:28:51

Temat: Re: Parmezan mniam mniam
Od: a...@m...com.pl (Agnieszka Stańczyk) szukaj wiadomości tego autora

Parmezan jest nieodzowny w carpaccio, raczej ekskluzywnej przystawce. W
dużym uproszczeniu - cieniutkie płaty surowej polędwicy, krojonej w stanie
zmrożonym, na to surowe pieczarki również bardzo cieniutko krojone i takież
płatki parmezanu, oliwa z oliwek, pieprz, cytryna. Może być też wersja z
łososiem. Pycha w każdej postaci.
Agni

----- Original Message -----
From: Monika Bacińska <m...@p...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, September 19, 2000 1:45 PM
Subject: Parmezan mniam mniam


> Mozecie mi zazdroscic ;-)
>
> Moj Brat wlasnie wrocil z Wloch (Italii, nie tych w Warszawie) i przywiozl
> mi spory kawalek znakomitego parmezanu. :-)))))))
>
> A teraz prosze o pomoc:
>
> Jak dlugo moze on przebywac w lodowce (zanim bedzie niejadalny)?
> Oczywiscie odzywiamy sie teraz glownie parmezanem ;-) ale chcielibysmy,
aby
> starczyl nam na jak najdluzej (ale nie chcemy ryzykowac zmarnowania ani
> kawaleczka!)
>
> :-) Monika
>

--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-19 13:55:26

Temat: netykieta, było: Re: Parmezan mniam mniam
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

"Agnieszka Stańczyk" <a...@m...com.pl> wrote in message
news:001101c02232$87d89080$8e8d808b@astanczyk...

Błagam, odpowiadajcie POD cytatami, a to, do czego się
nie odnosicie, wycinajcie. Niektórzy używają modemów...

--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
b...@w...pdi.net Otwarte okna"
www.kjb.w.pl John Irving
UIN:27412398 Hotel New Hampshire

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-19 14:04:50

Temat: Re: Parmezan mniam mniam
Od: j...@m...com.pl (Justyna Rudowska) szukaj wiadomości tego autora

Co w takim razie zrobić z pleśniowymi od nowości serami?
Justy

----- Original Message -----
From: Lilly was here <:@com.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, September 19, 2000 3:13 PM
Subject: Re: Parmezan mniam mniam


> > Parmezan może leżeć w lodówce ile się da - to znaczy nawet jeśli pojawi
> się
> > na nim pleść to wystarczy ją odkroić nożem, bo reszta jest dobra.
>
> W jakimś programie ( tylko nie pamiętam czy kulinarnym czy biologicznym )
a
> może i w jakiejś pracie wyczytałem, że jak ser zaczyna zalatywać pleśnią
to
> się go w całości wyrzuca i nie stosuje metody na okrawanie - zapewne
> chodziło tu o toksyczność niektórych gatunków grzybów
>
> Lilly was here
>
>

--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-19 16:55:49

Temat: Re: Parmezan mniam mniam
Od: "Gocha" <r...@k...ch.pwr.wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Lilly was here <:)@com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8q7op8$m7q$...@f...man.torun.pl...
> > Parmezan może leżeć w lodówce ile się da - to znaczy nawet jeśli pojawi
> się
> > na nim pleść to wystarczy ją odkroić nożem, bo reszta jest dobra.

Absolutnie nie wolno tak robić! Nawet jeśli odkroimy część z widoczną
pleśnią to i tak nie pozbędziemy się grzyba! Są one (grzyby) na tyle
perfidne, że zarodnikują i toksyny zawarte w tychże mogą być bardzo
niebezpieczne dla naszego zdrowia. jeśli zaś chodzi o sery pleśniowe to
powstają one przy udziale specjalnych gatunków grzybów, które szkodliwe nie
są.
Pozdrawiam
G.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-20 05:44:32

Temat: Re: Parmezan mniam mniam
Od: j...@m...com.pl (Justyna Rudowska) szukaj wiadomości tego autora

No cóż, wciąż nie jestem przekonana co do modnej ostatnio toksyczności,
która wszędzie nas otacza ... W obecnych warunkach środowiskowych raczej nie
mamy żadnych szans na sterylne życie. Zaś teoretycznie rzecz biorąc, troszkę
penicyliny nie powinno zaszkodzić, a poza tym, jeżeli ktoś przywozi sobie
raz na rok kawałeczek parmezanu z Włoch to szkoda byłoby go wyrzucić z
powodu grzybka. A a propos zarodnikowania, to owszem, zachodzi taki proces,
ale z tego co pamiętam z biologii - to raczej na powierzchni sera, więc
jeżeli odkroi się kawałek z widoczną pleśnią plus trochę w głąb to nic
nikomu stać się nie powinno.

A tak swoją drogą chciałabym Cię prosić o dokładniejsze opisanie jakie
toksyny zawarte są w zarodnikach pleśniaka zielonego i czym konkretnie
objawia się ich szkodliwość dla naszego zdrowia.

Pozdrawiam
Justy

--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Suszone pomidory
Re: Komputerowe książki kucharskie
Powrót
moc piwa
Re: lasagne

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »