Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pasteryzacja spirytusowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pasteryzacja spirytusowa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-07-09 07:11:21

Temat: Pasteryzacja spirytusowa
Od: Maciej <b...@e...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wczoraj znajoma opowiadala mi jakoby znowu jej znajoma nie pasteryzuje
na cieplo np. galaretki porzeczkowej a jedynie kladzie na wierzch
pergaminowe kolko i zalewa lyzka spirytusu. Tak zabezpieczony sloik
zakreca i do piwnicy... nie wiem czy to jasno opisalem ale pomysljest
ciekawy, tylko czy praktyczny czy bajkowy....
Co Wy na to....

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-07-09 16:08:29

Temat: Re: Pasteryzacja spirytusowa
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Maciej wrote:
>
> Wczoraj znajoma opowiadala mi jakoby znowu jej znajoma nie pasteryzuje
> na cieplo np. galaretki porzeczkowej a jedynie kladzie na wierzch
> pergaminowe kolko i zalewa lyzka spirytusu. Tak zabezpieczony sloik
> zakreca i do piwnicy... nie wiem czy to jasno opisalem ale pomysljest
> ciekawy, tylko czy praktyczny czy bajkowy....
> Co Wy na to....


W Stanach w 30-40 latach pasteryzowalo sie dzemy przez zalewanie otworu
sloika parafina. Ten korek parafinowy nie przepuszczal bakterii, i
podobno swietnie to dzialalo. Nie robilam sama, wiec nie wiem napewno,
ale sa przepisy w starych ksiazkach kucharskich, ktore to opisuja.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-10 13:44:07

Temat: Re: Pasteryzacja spirytusowa
Od: Wojtek Maj <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora



Anna Sheridan wrote:

> Mysle, ze zalezy to tez od zawartosci cukru - cukier to doskonaly srodek
> konserwujacy i np nigdy nie pasteryzuje skorki pomaranczowej, nakladam do
> wypieczonych w piekarniku sloikow, zakrecam poki gorace i juz. Sol i ocet to
> inne naturalne 'prezerwatywy' :-).
> Ania

[ciach]
O to to. A spirytus ? no cóż można i do galaretki. Jeżeli dasz odpowiednią ilość
to uzyskasz może likier? Albo inną nalewkę?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-10 15:06:47

Temat: Re: Pasteryzacja spirytusowa
Od: "Anna Sheridan" <a...@o...com.au> szukaj wiadomości tego autora

Mysle, ze zalezy to tez od zawartosci cukru - cukier to doskonaly srodek
konserwujacy i np nigdy nie pasteryzuje skorki pomaranczowej, nakladam do
wypieczonych w piekarniku sloikow, zakrecam poki gorace i juz. Sol i ocet to
inne naturalne 'prezerwatywy' :-).
Ania
Maciej <b...@e...net.pl> wrote in message
news:3B495919.9B570B8B@enter.net.pl...
> Wczoraj znajoma opowiadala mi jakoby znowu jej znajoma nie pasteryzuje
> na cieplo np. galaretki porzeczkowej a jedynie kladzie na wierzch
> pergaminowe kolko i zalewa lyzka spirytusu. Tak zabezpieczony sloik
> zakreca i do piwnicy... nie wiem czy to jasno opisalem ale pomysljest
> ciekawy, tylko czy praktyczny czy bajkowy....
> Co Wy na to....
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-11 22:10:09

Temat: Re: Pasteryzacja spirytusowa
Od: "mario44" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

zgadza sie, gorace powidla albo dzemy kladziemy do sloika na to kolko z
pergaminu lyzeczka wodki albo spirtu, zakrecic i do piwnicy - sprawdzilem -
mario44
Użytkownik Maciej <b...@e...net.pl> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:3...@e...net.pl...
> Wczoraj znajoma opowiadala mi jakoby znowu jej znajoma nie pasteryzuje
> na cieplo np. galaretki porzeczkowej a jedynie kladzie na wierzch
> pergaminowe kolko i zalewa lyzka spirytusu. Tak zabezpieczony sloik
> zakreca i do piwnicy... nie wiem czy to jasno opisalem ale pomysljest
> ciekawy, tylko czy praktyczny czy bajkowy....
> Co Wy na to....
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Witam po przerwie!
Powitanie nowego
kuchenka z termoobiegiem.
naleśniki amerykańskie
Mikrofala

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »