« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-01-19 16:22:47
Temat: Pastis a pernodWitam,
mam pytanko jak w temacie. Czym sie roznia oba alkohole. Zarowno
jeden jak i drugi, to anyzowki, pastis jest barwiony karmelem.
Cos jeszcze ?
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-01-20 08:42:05
Temat: Re: Pastis a pernodOn Thu, 20 Jan 2000, Dariusz K. Ladziak wrote:
> Nazwanie pernodu anyzowka... Coz, anyz rowniez zawiera. Ale chyba
> najcharakterystyczniejszym skladnikiem jest piolun - zreszta z tego
> powodu produkcji pernodu zakazano we Francji (dlugotrwale spozywanie
> substancji zawartych w piolunie prowadzi do zmian psychicznych...)
Z absyntem Ci sie pomylilo. :)
Kris
--
Krzysztof G. Baranowski - Prezes Klubu Nieszkodliwych Manjaków
"Smith & Wesson - The original point and click interface..."
http://www.knm.org.pl/ <p...@m...knm.org.pl>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-20 10:24:54
Temat: Re: Pastis a pernodOn 19 Jan 00 16:22:47 GMT, g...@m...knm.org.pl (Guest) wrote:
>Witam,
>
>mam pytanko jak w temacie. Czym sie roznia oba alkohole. Zarowno
>jeden jak i drugi, to anyzowki, pastis jest barwiony karmelem.
>Cos jeszcze ?
Nazwanie pernodu anyzowka... Coz, anyz rowniez zawiera. Ale chyba
najcharakterystyczniejszym skladnikiem jest piolun - zreszta z tego
powodu produkcji pernodu zakazano we Francji (dlugotrwale spozywanie
substancji zawartych w piolunie prowadzi do zmian psychicznych...)
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-21 19:31:56
Temat: Re: Pastis a pernod
Krzysztof G. Baranowski wrote:
> On Thu, 20 Jan 2000, Dariusz K. Ladziak wrote:
> > Nazwanie pernodu anyzowka... Coz, anyz rowniez zawiera. Ale chyba
> > najcharakterystyczniejszym skladnikiem jest piolun - zreszta z tego
> > powodu produkcji pernodu zakazano we Francji (dlugotrwale spozywanie
> > substancji zawartych w piolunie prowadzi do zmian psychicznych...)
> Z absyntem Ci sie pomylilo. :)
imho i tak i nie -produkcji pernodu _nie_ zakazano (dalej mozna go dostac
nawet w supermarketach) ale nie jest to ten sam stary pernod z powodu
obnizenia zawartosci piolunu do minimum. O zawartosci piolunu dobrze
swiadczy kolor produktu -im wiecej, tym bardziej zielony. Nasza polska
piolunowka (chyba juz nieprodukowana...) byla zolto-zielonkawa. Absynt byl
ostro zielony (o ile wierzyc przekazom literackim...). Pernod jest po
prostu zoltawy. Tym niemniej smak piolunu (niepowtarzalny) daje sie
wyczuc. Zdaje sie zreszta ze sa rozne gatunki piolunu o roznej zawartosci
toksyn. Moze ktos cos wie na ten temat?
jhh
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-22 07:17:52
Temat: Re: Pastis a pernod
Krzysztof G. Baranowski <k...@m...knm.org.pl> wrote in message
news:Pine.LNX.4.02.10001200941410.678-100000@manjak.
knm.org.pl...
> On Thu, 20 Jan 2000, Dariusz K. Ladziak wrote:
> > Nazwanie pernodu anyzowka... Coz, anyz rowniez zawiera. Ale chyba
> > najcharakterystyczniejszym skladnikiem jest piolun - zreszta z tego
> > powodu produkcji pernodu zakazano we Francji (dlugotrwale spozywanie
> > substancji zawartych w piolunie prowadzi do zmian psychicznych...)
> Z absyntem Ci sie pomylilo. :)
>
> Kris
> --
> Krzysztof G. Baranowski - Prezes Klubu Nieszkodliwych Manjaków
> "Smith & Wesson - The original point and click interface..."
> http://www.knm.org.pl/ <p...@m...knm.org.pl>
>
Hm..pilem w Paryzu pernod w knajpie..W celach badawczych, bo chcialem
sprobowac tego trunku cyganerii paryskiej..Drogie (zaplacilem w przeliczeniu
7 dolcow za malutki kieliszeczek a bylo to 15 lat temu) i strasznie anyzowe
swinstwo..Nie czulem tam zadnego piolunu... Absynt to istotnie trunek
piolunowy i z powodu szkodliwych skladnikow byla zabroniona w wielu krajach
jego produkcja....
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-22 16:37:46
Temat: Re: Pastis a pernodjhh <j...@g...pl> wrote:
> piolunowka (chyba juz nieprodukowana...) byla zolto-zielonkawa. Absynt byl
> ostro zielony (o ile wierzyc przekazom literackim...). Pernod jest po
Hm, absynt jest szmaragdowozielony. Widziałam, piłam. Nie wiem gdzie był
kupiony, ale absynt na nim pisało...
EwaP
--
Ewa Pawelec, Zakład Fizyki Plazmy UO
Power corrupts, but we all need electricity
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-25 16:51:24
Temat: Re: Pastis a pernodpastis po prostu jest lepszy. Ajesli pastis to tylko Ricard.
Markus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |