« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-09 12:57:12
Temat: Pieczenie ciasto w folii aluminiowejCzy moge zamiast w samej blaszce, wylozyc te blaszke folia i tam wlac
ciasto. Upieklam przed chwilka pyszne, puszyste ciasto bananowe, ale mialam
problemy z wyjeciem z formy, a w jednej po prostu zostal spod ciasta. Jesli
w folii to ktora strona do ciasta: blyszczaca czy matowa (moj odwieczny
problem) i smarowac czyms czy nie?
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-09 13:23:55
Temat: Re: Pieczenie ciasto w folii aluminiowejUżytkownik "syso" <s...@p...pl> napisał w wiadomości
news:a8upga$sl2$1@news.tpi.pl...
> Czy moge zamiast w samej blaszce, wylozyc te blaszke folia i tam wlac
> ciasto. Upieklam przed chwilka pyszne, puszyste ciasto bananowe, ale
mialam
> problemy z wyjeciem z formy, a w jednej po prostu zostal spod ciasta.
Jesli
> w folii to ktora strona do ciasta: blyszczaca czy matowa (moj odwieczny
> problem) i smarowac czyms czy nie?
>
> Pozdrawiam
> Sylwia
Folie to Ci bedzie ciezko odskubac. Jest specjalny pergamin do pieczenia.
Odkad go odkrylam, wszystkie blaszki nim wykladam, zamiast smarowac
tluszczem i obsypywac bulka. A pozniej ani ciasto nie przywiera, ani blaszki
nie trzeba czyscic.
AniaK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-09 13:35:05
Temat: Re: Pieczenie ciasto w folii aluminiowej
Osoba znana jako "Ana" <a...@e...com.pl> zapodała:
: Folie to Ci bedzie ciezko odskubac. Jest specjalny pergamin do pieczenia.
: Odkad go odkrylam, wszystkie blaszki nim wykladam, zamiast smarowac
: tluszczem i obsypywac bulka. A pozniej ani ciasto nie przywiera, ani
blaszki
: nie trzeba czyscic.
No to ja chyba jakas nieprzytomna jestem. Przeciez tez zawsze uzywam papieru
np. pod sernik, a teraz w ogole na to nie wpadlam. :-(
--
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-09 13:36:33
Temat: Re: Pieczenie ciasto w folii aluminiowej
Użytkownik "syso" <s...@p...pl> napisał w wiadomości
news:a8uqk3$b7t$1@news.tpi.pl...
>
> Osoba znana jako "Ana" <a...@e...com.pl> zapodała:
>
> : Folie to Ci bedzie ciezko odskubac. Jest specjalny pergamin do
pieczenia.
> : Odkad go odkrylam, wszystkie blaszki nim wykladam, zamiast smarowac
> : tluszczem i obsypywac bulka. A pozniej ani ciasto nie przywiera, ani
> blaszki
> : nie trzeba czyscic.
>
> No to ja chyba jakas nieprzytomna jestem. Przeciez tez zawsze uzywam
papieru
> np. pod sernik, a teraz w ogole na to nie wpadlam. :-(
>
> --
> Pozdrawiam
> Sylwia
:-)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-09 13:36:57
Temat: Re: Pieczenie ciasto w folii aluminiowejUżytkownik "syso"
> Czy moge zamiast w samej blaszce, wylozyc te blaszke folia i tam wlac
> ciasto. Upieklam przed chwilka pyszne, puszyste ciasto bananowe, ale
mialam
> problemy z wyjeciem z formy, a w jednej po prostu zostal spod ciasta.
Jesli
> w folii to ktora strona do ciasta: blyszczaca czy matowa (moj odwieczny
> problem) i smarowac czyms czy nie?
Czemu akurat folią? IMO ona też się poprzedziera, będzie nagrzana
i nic nie pomoże. Ja bardzo polecam papier do pieczenia, wcale nie jest
drogi, za to jest rewelacyjny.
Używam go do wszystkich wypieków, w końcu nie muszę natłuszczać i obsypywać
formy mąką, nie znosiłam tego. Papier się nie nagrzewa, po upieczeniu po
prostu podnoszę go za rogi i wyciągam wraz z ciastem.
--
Pozdrawiam
Asia Słocka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-09 15:12:43
Temat: Re: Pieczenie ciasto w folii aluminiowej
> Czemu akurat folią? IMO ona też się poprzedziera, będzie nagrzana
> i nic nie pomoże. Ja bardzo polecam papier do pieczenia, wcale nie jest
> drogi, za to jest rewelacyjny.
> Używam go do wszystkich wypieków, w końcu nie muszę natłuszczać i
obsypywać
> formy mąką, nie znosiłam tego. Papier się nie nagrzewa, po upieczeniu po
> prostu podnoszę go za rogi i wyciągam wraz z ciastem.
> --
> Pozdrawiam
> Asia Słocka
Hejka.
Podpisuję sie pod tym co napisała Asia.
Papier do pieczenia jest najlepszy.
Pozdrawiam .
Ania z fasolką.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-09 22:38:57
Temat: Re: Pieczenie ciasto w folii aluminiowej
Użytkownik syso <s...@p...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a8upga$sl2$...@n...tpi.pl...
> Czy moge zamiast w samej blaszce, wylozyc te blaszke folia i tam wlac
> ciasto. Upieklam przed chwilka pyszne, puszyste ciasto bananowe, ale
mialam
> problemy z wyjeciem z formy, a w jednej po prostu zostal spod ciasta.
Jesli
> w folii to ktora strona do ciasta: blyszczaca czy matowa (moj odwieczny
> problem) i smarowac czyms czy nie?
>
> Pozdrawiam
> Sylwia
> zawsze matowa
i smarować
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |