« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-09 13:46:32
Temat: Pieczenie szynki - pytanie.Cześć
Pytanie może dla niektórych banalne ( oby ), ale chciałbym prosić o
podpowiedź. Jadłem kilka razy na jakichś większych imprezach pieczoną
szynkę. Była piękna, miała chrupiącą skórkę, ale najważniejsze - mięsko było
mięciutkie i różowiutkie. Próbowałem taką zrobić - wyszedł mi po porostu
kawałek pieczeni z szynki. I tu moje pytanie - czy ta szynka jest najpierw
gotowana, czy może peklowana ( jeżeli tak to jak ), a może poddana jakimś
innym wstępnym obróbkom. Jeżeli możecie, to proszę pomóżcie.
Pozdrawiam
jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-09 14:10:46
Temat: Re: Pieczenie szynki - pytanie.Najpierw obsmazyc aby powstala delikatna skorupka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-09 19:24:33
Temat: Re: Pieczenie szynki - pytanie.Mi się wydaje, ze jeśli ona jest w środku różowa to wymaga jakiegoś
peklowania
Pozdr. - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-10 22:13:02
Temat: Re: Pieczenie szynki - pytanie.
Trzeba zapeklować szynkę, naszprycować przyprawami, obsmażyć na patelni i do
piekarnika.
Tak w wielkim skrócie. Może www.poklosol.com.pl ?
Pozdrawiam
Kucharz Amator
Wojti
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-11 10:05:39
Temat: Re: Pieczenie szynki - pytanie.Użytkownik "Jarek" <a...@p...pl>
> Pytanie może dla niektórych banalne ( oby ), ale chciałbym prosić o
> podpowiedź. Jadłem kilka razy na jakichś większych imprezach pieczoną
> szynkę. Była piękna, miała chrupiącą skórkę, ale najważniejsze -
mięsko było
> mięciutkie i różowiutkie.
A jak smakowało?
> Próbowałem taką zrobić - wyszedł mi po porostu
> kawałek pieczeni z szynki.
I chyba taka jest lepsza.
> I tu moje pytanie - czy ta szynka jest najpierw
> gotowana, czy może peklowana ( jeżeli tak to jak ), a może poddana
jakimś
> innym wstępnym obróbkom. Jeżeli możecie, to proszę pomóżcie.
To są gotowe produkty robione najczęściej na potrzeby stylizowanej
przydrożnej gastronomii podobnie zresztą jak i różowiutkie golonki z
rusztu.
Mnie to nie smakuje bo przeperfumowane i słodko-mdłe.
:-(
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.792 / Virus Database: 536 - Release Date: 04-11-09
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-11 13:02:58
Temat: Re: Pieczenie szynki - pytanie.JerzyN wrote:
> To są gotowe produkty robione najczęściej na potrzeby stylizowanej
> przydrożnej gastronomii podobnie zresztą jak i różowiutkie golonki z
> rusztu.
===
Przypomniałeś mi jaja o intensywnie pomarańczowym, niemal świecącym żółtku.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 20:09:05
Temat: Re: Pieczenie szynki - pytanie.Użytkownik "waldek" <A...@o...pl>
> JerzyN wrote:
>
> > To są gotowe produkty robione najczęściej na potrzeby stylizowanej
> > przydrożnej gastronomii podobnie zresztą jak i różowiutkie golonki z
> > rusztu.
W wielkich centrach też takie wyroby się pojawiły. Widziałem dzisiaj.
> ===
> Przypomniałeś mi jaja o intensywnie pomarańczowym, niemal świecącym
żółtku.
> ===
Jakie jaja?
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.794 / Virus Database: 538 - Release Date: 04-11-10
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-14 20:18:13
Temat: Re: Pieczenie szynki - pytanie.JerzyN wrote:
> Użytkownik "waldek" <A...@o...pl>
>> JerzyN wrote:
>>
>>> To są gotowe produkty robione najczęściej na potrzeby stylizowanej
>>> przydrożnej gastronomii podobnie zresztą jak i różowiutkie golonki z
>>> rusztu.
>
> W wielkich centrach też takie wyroby się pojawiły. Widziałem dzisiaj.
>
>> ===
>> Przypomniałeś mi jaja o intensywnie pomarańczowym, niemal świecącym
>> żółtku.
>> ===
>
> Jakie jaja?
===
Były "modne" kilka lat temu. Kurom dodawano barwniki do żarcia, aby żółtko
nie było blade lecz wzorcowo oślepiało. Był okres, że innych nie można było
kupić. Nie żartuj, że nie pamiętasz, chyba, że nastolatkiem jesteś, albo
jakaś regionalizacja tu była.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-14 20:26:02
Temat: Re: Pieczenie szynki - pytanie.Użytkownik "waldek" <A...@o...pl>
> ===
> Były "modne" kilka lat temu. Kurom dodawano barwniki do żarcia, aby
żółtko
> nie było blade lecz wzorcowo oślepiało. Był okres, że innych nie można
było
> kupić. Nie żartuj, że nie pamiętasz, chyba, że nastolatkiem jesteś,
albo
> jakaś regionalizacja tu była.
>
> waldek
> ===
W tym sensie to są i do dzisiaj do kupienia.
Czasami nawet świecą.
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.795 / Virus Database: 539 - Release Date: 04-11-12
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |