« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-16 12:16:18
Temat: Pierniczki - zdobienieWitam wszystkich!
Wiem, wiem juz bylo sto razy o pierniczkach.. Ale tym razem tylko o
zdobieniu. Wczoraj popelnilam roznego rodzaju aniolki, serduszka, choinki i
tym podobne (TZ ulepil latajaca rybe i peniska ;-))
Teraz pozostaje zdobienie. Nie bardzo jestem fanka lukru, wiec zakupilam
"mieszanke srodziemnomorska" - czyli pomieszane rozne kolorowe ziarenka i
teraz chce je poprzyklejac na ciasteczka. Teraz pytanie na co je kleic? Tak
sobie pomyslalam, ze moze trzeba to bylo przykleic przed pieczeniem? Hmmm...
Dzis druga tura. (to choinkowe, wiec nie musza specjalnie mieknac) Jak
myslicie? Białko? Jakis bezbarwny lukier?
Pozdrawiam!
AsiaBe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-17 18:26:53
Temat: Re: Pierniczki - zdobienieJa kupuję coś, co nazywa się chyba "pisaki spożywcze".
W pudełeczku są 3 różnokolorowe tubki nibylukru, które wyciska się i w ten
sposób łatwo i efektownie ozdabia. W dodatku nadaje się do zjedzenia.
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-18 10:26:19
Temat: Re: Pierniczki - zdobienie
> Ja kupuję coś, co nazywa się chyba "pisaki spożywcze".
> W pudełeczku są 3 różnokolorowe tubki nibylukru, które wyciska się i w ten
> sposób łatwo i efektownie ozdabia. W dodatku nadaje się do zjedzenia.
Niestety w sklepach w mojej okolicy wszystkie juz wykupili... A zrobilam
tak:
- I tura pierniczkow upieczona zostala bez zdobien wiec wczoraj
zmajstrowalam kolorowe lukry:
lukier nr 1: bialo-kremowy z 1 zoltka, szklanki cukru pudru i lyzki octu.
Wyszlo super. Bardzo ladny kolor.
lukier nr 2: j.w. + barszcz w proszku (i tu uwaga: nigdy ale to nigdy nie
uzywajcie do tego celu zupki typu goracy kubek - grzanki NIE przechodza
przez dziubek do zdobienia)
lukier nr 3: j.w. z dodatkiem soku malinowego - super. Blado rozowy sliczny
kolorek.
lukier nr 4: j.w. z dodatkiem kakao (troszke z tym przesadzilam i wyszedl
bardzo ciemny). Generalnie ok.
Nastepne partie pierniczkow byly zdobione przed pieczeniem roznymi
kolorowymi ziarnami. Wyszlo cudo. Caly dom mam w pierniczkach i jeszcze
rodzinie rozdam.
--
Pozdrawiam!
AsiaBe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-18 10:42:49
Temat: Re: Pierniczki - zdobienieThu, 18 Dec 2003 11:26:19 +0100, na pl.rec.kuchnia, AsiaBe napisał(a):
> Wyszlo cudo. Caly dom mam w pierniczkach i jeszcze
> rodzinie rozdam.
Asiu, jeśli jesteś zadowolona z tych pierniczków także pod względem ich
miękkości i smaku, to czy możesz podać mi przepis, albo linka/nazwę,
cokolwiek, co mi pozwoli takie same upiec ? Bardzo proszę :)
--
Eva Sheers
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-18 13:24:12
Temat: Re: Pierniczki - zdobienie
Użytkownik "Evunia" <m...@m...christmas.pl> napisał w wiadomości
> Asiu, jeśli jesteś zadowolona z tych pierniczków także pod względem ich
> miękkości i smaku, to czy możesz podać mi przepis, albo linka/nazwę,
> cokolwiek, co mi pozwoli takie same upiec ? Bardzo proszę :)
Po wyjeciu sa miekkie, potem twardznieja, ale nie sa jak kamienie (TZ
codziennie zglasza brak jakiejs gwiazdki, wiec musza byc jadalne).
Zauwazylam, ze ich jakosc (szczegulnie zapach) najbardziej zaleza od uzytego
miodu. Do pierwszej partii uzylam bodajze wrzosowego i wyszly hiper
aromatyczne. Na druga partie posepilam i kupilam sztuczny. Pierwsza wyszla
ZDECYDOWANIE lepiej.
wpisuje przepis (z takiej malej ksiazeczki "przepisy swiateczne" czy jakos
tak):
30 dag mąki
20 dag miodu
2 jaja
10 dag cukru
2 dag masla
pol lyzeczki sody
lyzeczka przyprawy do piernikow (ja dalem ze 4)
W radlu zagotowac miod (ja zagotowalam miod z cukrem). Make przesiac przez
sito, dodac miod z cukrem, przyprawe, sode, maslo i JEDNO jajo.. Wszystko
wymieszac (najpierw lycha potem lapka) i zagniesc. Dobrze wyrobione ciasto
cienko (0,5 cm) rozwalkowac podsypujac maka. Teraz wycinac rozne cudenka,
smarowac rozbełtanym DRUGIM jajkiem i piec. Ja pieklam 8-15 min (male 8 duze
15) w temp okolo 180st C. Przed pieczeniem pieknie przyklejaja sie do nich
roznego rodzaju kasze, fasolki i inne sypkie wiktualy. :-)
Moze nie jest to mistrzostwo swiata, ale na choinke akurat. Smacznego!
--
Pozdrawiam!
AsiaBe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-18 14:17:09
Temat: Re: Pierniczki - zdobienieThu, 18 Dec 2003 14:24:12 +0100, na pl.rec.kuchnia, AsiaBe napisał(a):
> wpisuje przepis (z takiej malej ksiazeczki "przepisy swiateczne" czy jakos
> tak): [cut]
Dziękuję :) Aż mi zapachniało pierniczkami... Mniam mniam ;)
--
Eva Sheers
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |