Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pierogi z kapustą i grzybami

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pierogi z kapustą i grzybami

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 28


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-12-21 12:09:06

Temat: Pierogi z kapustą i grzybami
Od: Kapsel <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Parafrazując nieco Panslavistę... pozwolę sobie opisać moje dotychczas
największe osiągnięcie kulinarne ;)

Oparłem się na tym przepisie:
http://www.kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=31

Gotowanie 1kg kapusty zajęło mi prawie 2 godziny (chyba za mały ogień
zrobiłem), szatkowanie jej potem i grzybów to była masakra (czas nabyć
lepsze noże niż te co mam za 12 zł z ikei :] ).
Potem jeszcze ciasto - w przepisie stało żeby jajek nie dawać i trochę
"bezbarwne" wyszło - tam można jakichś ziół czy czegoś nakłaść?
W sumie jak je podsmażyłem na koniec na patelni, to i ciasto zrobiło się
przyjemnie chrupiące i smaczne.

Całość zajęła parę godzin, bo liczba pierogów przekroczyć musiała setkę -
ale końcowy efekt był - jak dla mnie - więcej niż dobry :) Spałaszowało je
łącznie ponad 20 osób, nikt złego słowa o moim kulinarnym wyczynie nie
powiedział ;)


Jedno pytanie - smażyłem te pierogi na raty, w dwóch miejscach - raz w
nieco polowych warunkach - patelnia dość gruba, grzałka taka na prąd, olej
kujawski - pierwsze pierogi się przykleiły do dna i ogółem masakra, na
kolejne zmniejszyłem nieco moc i dolałem oleju, było nieco lepiej ale wciąż
musiałem ciągle je poruszać.
Potem już w domu wziąłem inną patelnię (jakaś cienka tandetna), kuchenka
gazowa i masło - smażenie poszło bez większych problemów. Co zawiniło za
pierwszym razem? :>

--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2009-12-21 12:51:14

Temat: Re: Pierogi z kapustą i grzybami
Od: m...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora



> Jedno pytanie - smażyłem te pierogi na raty, w dwóch miejscach - raz w
> nieco polowych warunkach - patelnia dość gruba, grzałka taka na prąd, olej
> kujawski - pierwsze pierogi się przykleiły do dna i ogółem masakra, na
> kolejne zmniejszyłem nieco moc i dolałem oleju, było nieco lepiej ale wciąż
> musiałem ciągle je poruszać.
> Potem już w domu wziąłem inną patelnię (jakaś cienka tandetna), kuchenka
> gazowa i masło - smażenie poszło bez większych problemów. Co zawiniło za
> pierwszym razem? :>
>
> --
> Kapsel
>  http://kapselek.net
>  kapsel(malpka)op.pl


Gratulacje za odwage zrobienia czegos samemu :)
Odpowiadajac na Twoje pytanie:
olej , na ktorym smazyles pierogi, byl za malo nagrzany i dlatego przywieraly
do patelni.
Jesli moge Ci cos zasugerowac, dodawaj do ciasta pierogowego 1 jajko a
przynajmniej zoltko. Po wyrobieniu ciasta zawin go na chwile w woreczek
foliowy. Ciasto zwilgotnieje i zrobi sie bardziej elastyczne.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2009-12-21 12:57:30

Temat: Re: Pierogi z kapustą i grzybami
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


<m...@p...onet.pl> wrote in message
news:7b19.0000041b.4b2f6f42@newsgate.onet.pl...
>
>
> > Jedno pytanie - smażyłem te pierogi na raty, w dwóch miejscach - raz w
> > nieco polowych warunkach - patelnia dość gruba, grzałka taka na prąd,
olej
> > kujawski - pierwsze pierogi się przykleiły do dna i ogółem masakra, na
> > kolejne zmniejszyłem nieco moc i dolałem oleju, było nieco lepiej ale
wciąż
> > musiałem ciągle je poruszać.
> > Potem już w domu wziąłem inną patelnię (jakaś cienka tandetna), kuchenka
> > gazowa i masło - smażenie poszło bez większych problemów. Co zawiniło za
> > pierwszym razem? :>
> >
> > --
> > Kapsel
> > http://kapselek.net
> > kapsel(malpka)op.pl
>
>
> Gratulacje za odwage zrobienia czegos samemu :)
> Odpowiadajac na Twoje pytanie:
> olej , na ktorym smazyles pierogi, byl za malo nagrzany i dlatego
przywieraly
> do patelni.
> Jesli moge Ci cos zasugerowac, dodawaj do ciasta pierogowego 1 jajko a
> przynajmniej zoltko. Po wyrobieniu ciasta zawin go na chwile w woreczek
> foliowy. Ciasto zwilgotnieje i zrobi sie bardziej elastyczne.

Obejdzie się bez jajek, wystarczy wlać pół szklanki wrzatku do mąki - reszta
wody może być zimna.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2009-12-21 12:59:53

Temat: Re: Pierogi z kapustą i grzybami
Od: Kapsel <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Mon, 21 Dec 2009 13:51:14 +0100, m...@p...onet.pl napisał(a):

>
>> Jedno pytanie - smażyłem te pierogi na raty, w dwóch miejscach - raz w
>> nieco polowych warunkach - patelnia dość gruba, grzałka taka na prąd, olej
>> kujawski - pierwsze pierogi się przykleiły do dna i ogółem masakra, na
>> kolejne zmniejszyłem nieco moc i dolałem oleju, było nieco lepiej ale wciąż
>> musiałem ciągle je poruszać.
>> Potem już w domu wziąłem inną patelnię (jakaś cienka tandetna), kuchenka
>> gazowa i masło - smażenie poszło bez większych problemów. Co zawiniło za
>> pierwszym razem? :>
>>
>> --
>> Kapsel
>>  http://kapselek.net
>>  kapsel(malpka)op.pl
>
> Gratulacje za odwage zrobienia czegos samemu :)
> Odpowiadajac na Twoje pytanie:
> olej , na ktorym smazyles pierogi, byl za malo nagrzany i dlatego przywieraly
> do patelni.

A to też możliwe... Następnym razem już będę wiedział, w domu na gazie
patelnia gorąca w minutkę to pewnie dlatego tak ;)

> Jesli moge Ci cos zasugerowac, dodawaj do ciasta pierogowego 1 jajko a
> przynajmniej zoltko. Po wyrobieniu ciasta zawin go na chwile w woreczek
> foliowy. Ciasto zwilgotnieje i zrobi sie bardziej elastyczne.

Dzięki, następną edycję zrobię z serem, to wrzucę i żółtko.

--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2009-12-21 17:58:44

Temat: Re: Pierogi z kapustą i grzybami
Od: zbigi <z...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kapsel pisze:
> Mon, 21 Dec 2009 13:51:14 +0100, m...@p...onet.pl napisał(a):
>>> Jedno pytanie - smażyłem te pierogi na raty, w dwóch miejscach
>> Gratulacje za odwage zrobienia czegos samemu :)
>> Odpowiadajac na Twoje pytanie:
>> olej , na ktorym smazyles pierogi, byl za malo nagrzany i dlatego przywieraly
>> do patelni.
>
> A to też możliwe... Następnym razem już będę wiedział, w domu na gazie
> patelnia gorąca w minutkę to pewnie dlatego tak ;)

Sie przylacze z gratulacjami i potwierdze rade z temperatura oleju. Choc
czasem trafiaja sie jakies dziwne (zniszczone?) patelnie, do ktorych
difoltowo przywiera wszystko i nic sie na to nie poradzi.

>> Jesli moge Ci cos zasugerowac, dodawaj do ciasta pierogowego 1 jajko a
>> przynajmniej zoltko. Po wyrobieniu ciasta zawin go na chwile w woreczek
>> foliowy. Ciasto zwilgotnieje i zrobi sie bardziej elastyczne.
>
> Dzięki, następną edycję zrobię z serem, to wrzucę i żółtko.

A jesli ja moge zasugerowac, to do ciasta na pierogi nie daje sie
zadnego jajka. Za to - jak juz Prawusek powiedzial - ciasto rozrabia sie
czesciowo na goracej wodzie tak, by rozkleic make.
Lepiej poeksperymentuj w tym kierunku - ciasto wtedy nie jest takie twarde.
--
zbigi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2009-12-21 18:03:03

Temat: Re: Pierogi z kapustą i grzybami
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"zbigi" <z...@w...pl> wrote in message
news:hgocv1$tjt$1@news.onet.pl...
> Kapsel pisze:
> > Mon, 21 Dec 2009 13:51:14 +0100, m...@p...onet.pl napisał(a):
> >>> Jedno pytanie - smażyłem te pierogi na raty, w dwóch miejscach
> >> Gratulacje za odwage zrobienia czegos samemu :)
> >> Odpowiadajac na Twoje pytanie:
> >> olej , na ktorym smazyles pierogi, byl za malo nagrzany i dlatego
przywieraly
> >> do patelni.
> >
> > A to też możliwe... Następnym razem już będę wiedział, w domu na gazie
> > patelnia gorąca w minutkę to pewnie dlatego tak ;)
>
> Sie przylacze z gratulacjami i potwierdze rade z temperatura oleju. Choc
> czasem trafiaja sie jakies dziwne (zniszczone?) patelnie, do ktorych
> difoltowo przywiera wszystko i nic sie na to nie poradzi.
>
> >> Jesli moge Ci cos zasugerowac, dodawaj do ciasta pierogowego 1 jajko a
> >> przynajmniej zoltko. Po wyrobieniu ciasta zawin go na chwile w woreczek
> >> foliowy. Ciasto zwilgotnieje i zrobi sie bardziej elastyczne.
> >
> > Dzięki, następną edycję zrobię z serem, to wrzucę i żółtko.
>
> A jesli ja moge zasugerowac, to do ciasta na pierogi nie daje sie
> zadnego jajka. Za to - jak juz Prawusek powiedzial - ciasto rozrabia sie
> czesciowo na goracej wodzie tak, by rozkleic make.
> Lepiej poeksperymentuj w tym kierunku - ciasto wtedy nie jest takie
twarde.
> --
> zbigi

Będzie mogło być cieńsze i nie będzie się rwało. Młode panie mogą
smarować białkiem brzegi pierogów do sklejenia.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2009-12-21 18:17:42

Temat: Re: Pierogi z kapustą i grzybami
Od: "JBP" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "zbigi" <z...@w...pl> napisał w wiadomości
news:hgocv1$tjt$1@news.onet.pl...
>
> Sie przylacze z gratulacjami i potwierdze rade z temperatura oleju. Choc
> czasem trafiaja sie jakies dziwne (zniszczone?) patelnie, do ktorych
> difoltowo przywiera wszystko i nic sie na to nie poradzi.
>

Temperatura oleju jest bardzo istotna, ale w ostatnich latach moje
doświadczenia z olejem kujawskim nie były najlepsze. Na patelniach z cienkim
dnem szybko się rozgrzewa i w efekcie nieźle smaży. Na patelniach z grubszym
dnem, nawet dobrej jakości, rozgrzanie trwa dłużej, dno podtrzymuje
temperaturę i olej zaczyna dymić, albo smazymy w nieco niższej i wtedy bywa,
że produkt przywiera do dna.
Kujawski sprawia wrażenie jakby miał domieszkę wody. Może któryś ze
składników (np.olej z nasion lnu) nie lubi wysokich temperatur.
JBP


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2009-12-21 19:00:05

Temat: Re: Pierogi z kapustą i grzybami
Od: Kapsel <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Mon, 21 Dec 2009 18:58:44 +0100, zbigi napisał(a):

> A jesli ja moge zasugerowac, to do ciasta na pierogi nie daje sie
> zadnego jajka. Za to - jak juz Prawusek powiedzial - ciasto rozrabia sie
> czesciowo na goracej wodzie tak, by rozkleic make.
> Lepiej poeksperymentuj w tym kierunku - ciasto wtedy nie jest takie twarde.

Faktycznie nie dałem jajka tym razem, ale woda była cała zimna i ugniatanie
ciasta z kilograma mąki mi trochę zakwasy zrobiło ;)

Fajnie takie smaczki od Was wyciągnąć na grupie, miny płci żeńskiej po
zaserwowaniu były bezcenne, chcą więcej to uzbrojony w nową wiedzę zrobię
jeszcze lepsze :)

--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2009-12-21 19:26:28

Temat: Re: Pierogi z kapustą i grzybami
Od: Paulinka <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kapsel pisze:
> Mon, 21 Dec 2009 18:58:44 +0100, zbigi napisał(a):
>
>> A jesli ja moge zasugerowac, to do ciasta na pierogi nie daje sie
>> zadnego jajka. Za to - jak juz Prawusek powiedzial - ciasto rozrabia sie
>> czesciowo na goracej wodzie tak, by rozkleic make.
>> Lepiej poeksperymentuj w tym kierunku - ciasto wtedy nie jest takie twarde.
>
> Faktycznie nie dałem jajka tym razem, ale woda była cała zimna i ugniatanie
> ciasta z kilograma mąki mi trochę zakwasy zrobiło ;)

Ciasta na pierogi się nie wyrabia tak, jak ciasta na pizzę ;)
3 szklanki mąki,szklanka gorącej wody i łyżeczka masła.
Sprawdzony i skutecznie stosowany przepis, jeśli chcę później
te pierogi zamrozić. Ciasto jest mocniejsze. A w takich do jednorazowego
spożycia daję więcej wody i nie daję masła. Ciasto jest luźniejsze i
bardziej delikatne.
No i ja nie lubię odsmażanych pierogów. Jem tylko ugotowane.



--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2009-12-21 19:59:51

Temat: Re: Pierogi z kapustą i grzybami
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Paulinka pisze:
> Kapsel pisze:
>> Mon, 21 Dec 2009 18:58:44 +0100, zbigi napisał(a):
>>
>>> A jesli ja moge zasugerowac, to do ciasta na pierogi nie daje sie
>>> zadnego jajka. Za to - jak juz Prawusek powiedzial - ciasto rozrabia
>>> sie czesciowo na goracej wodzie tak, by rozkleic make.
>>> Lepiej poeksperymentuj w tym kierunku - ciasto wtedy nie jest takie
>>> twarde.
>>
>> Faktycznie nie dałem jajka tym razem, ale woda była cała zimna i
>> ugniatanie
>> ciasta z kilograma mąki mi trochę zakwasy zrobiło ;)
>
> Ciasta na pierogi się nie wyrabia tak, jak ciasta na pizzę ;)
> 3 szklanki mąki,szklanka gorącej wody i łyżeczka masła.

Potwierdzam. Odkąd odkryłam przepis na pierogowe ciasto bez jaj, o wiele
chętniej je robię, bo ciasto ładnie się skleja i nie robi się twarde.
Mam dokładnie ten sam przepis - 3szkl. mąki, łyżeczka masła i szklanka
gorącej wody (NB chyba z prk ten przepis wzięłam). Z tym że w zależności
od mąki czasem potrzeba więcej wody.
Dzielę zwykle ciasto na pół, jedną połowę wałkuję, a druga część czeka w
woreczku, żeby nie wyschła.

Mam już ponad 60 uszek zamrożonych. :)

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

KROKIETY Z GRZYBAMI...
NA SWIETA...
Struklja...
jakie ciasto?
jak piec coś upeklowane

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »