« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2009-12-21 20:05:27
Temat: Re: Pierogi z kapustą i grzybamimedea pisze:
> Paulinka pisze:
>> Kapsel pisze:
>>> Mon, 21 Dec 2009 18:58:44 +0100, zbigi napisał(a):
>>>
>>>> A jesli ja moge zasugerowac, to do ciasta na pierogi nie daje sie
>>>> zadnego jajka. Za to - jak juz Prawusek powiedzial - ciasto rozrabia
>>>> sie czesciowo na goracej wodzie tak, by rozkleic make.
>>>> Lepiej poeksperymentuj w tym kierunku - ciasto wtedy nie jest takie
>>>> twarde.
>>>
>>> Faktycznie nie dałem jajka tym razem, ale woda była cała zimna i
>>> ugniatanie
>>> ciasta z kilograma mąki mi trochę zakwasy zrobiło ;)
>>
>> Ciasta na pierogi się nie wyrabia tak, jak ciasta na pizzę ;)
>> 3 szklanki mąki,szklanka gorącej wody i łyżeczka masła.
>
> Potwierdzam. Odkąd odkryłam przepis na pierogowe ciasto bez jaj, o wiele
> chętniej je robię, bo ciasto ładnie się skleja i nie robi się twarde.
Ja zanim odkryłam ten przepis zmarnowałam kilogramy mąki. Od mamy się
nie dało przepisu wyciągnąć, bo ona wszystko robi na 'oko'.
> Mam dokładnie ten sam przepis - 3szkl. mąki, łyżeczka masła i szklanka
> gorącej wody (NB chyba z prk ten przepis wzięłam).
Ja też :)
> Z tym że w zależności
> od mąki czasem potrzeba więcej wody.
> Dzielę zwykle ciasto na pół, jedną połowę wałkuję, a druga część czeka w
> woreczku, żeby nie wyschła.
> Mam już ponad 60 uszek zamrożonych. :)
Ja mam za to zagwozdkę, co fajnego ze sobą przywieźć do rodziców na
święta. Myślałam o jakiejś sałatce. Ciasta nie upiekę, bo nie umiem, a
resztę i tak mama wyczaruje.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2009-12-21 20:33:28
Temat: Re: Pierogi z kapustą i grzybamiUżytkownik Kapsel napisał:
> Jedno pytanie - smażyłem te pierogi na raty, w dwóch miejscach - raz w
> nieco polowych warunkach - patelnia dość gruba, grzałka taka na prąd, olej
> kujawski - pierwsze pierogi się przykleiły do dna i ogółem masakra, na
> kolejne zmniejszyłem nieco moc i dolałem oleju, było nieco lepiej ale wciąż
> musiałem ciągle je poruszać.
> Potem już w domu wziąłem inną patelnię (jakaś cienka tandetna), kuchenka
> gazowa i masło - smażenie poszło bez większych problemów. Co zawiniło za
> pierwszym razem? :>
Za zimna patelnia, za nowa być może? Żeby patelnia dobrze smażyła to
musi być przepalona - nowo nabytą i po każdym silnym szorowaniu
rozgrzewa się dosyć mocno patelnię na sucho i smaruje cienką warstwą
oleju - to ma dymić i to wyraźnie. Następnie grzeje się patelnię do
zaniku dymienia - i po wystudzeniu można już próbować smażyć.
Ponadto nie wiem ile oleju dałeś - powinno być sporo.
A pierogi z kapustą najlepiej wychodzą z ciasta drożdżowego (mało
drożdży, twarde ciasto ale jednak z drożdżami) smażone na głębokim oleju
(bez uprzedniego gotowania). Nie widzę w twoim opisie również
przesmażania kapusty - prosto z garnka jest za wodnista, po dodatkowym
pokrojeniu należy ją na patelni przesuszyć, farsz staje się bardziej
zwarty i wyraźniejszy w smaku.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2009-12-21 20:39:05
Temat: Re: Pierogi z kapustą i grzybami"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:hgok7v$r60$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Mam już ponad 60 uszek zamrożonych. :)
Tą ilość uszek to na jeden raz zjadam.
Maruda robi ciasto na pierogi z jajami:
1 kg mąki
2 jajka
2 szklanki wody
sól
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2009-12-21 20:50:47
Temat: Re: Pierogi z kapustą i grzybamiPrawusek pisze:
> "medea" wrote in message
> news:hgok7v$r60$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>
>> Mam już ponad 60 uszek zamrożonych. :)
>
> Tą ilość uszek to na jeden raz zjadam.
Nie załamuj mnie, składasz się chyba z samego przewodu pokarmowego. ;)
Ja też uwielbiam uszka. Właściwie w wigilię mogłabym jeść tylko barszcz
z uszkami.
Może jeszcze dorobię...
A może jakiś pomysł na paszteciki z ciasta drożdżowego masz? Byłyby
pierwsze i drugie święto.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2009-12-21 21:16:59
Temat: Re: Pierogi z kapustą i grzybami
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:hgon7e$20e$3@atlantis.news.neostrada.pl...
> Prawusek pisze:
> > "medea" wrote in message
> > news:hgok7v$r60$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> >
> >> Mam już ponad 60 uszek zamrożonych. :)
> >
> > Tą ilość uszek to na jeden raz zjadam.
>
> Nie załamuj mnie, składasz się chyba z samego przewodu pokarmowego. ;)
>
> Ja też uwielbiam uszka. Właściwie w wigilię mogłabym jeść tylko barszcz
> z uszkami.
> Może jeszcze dorobię...
>
> A może jakiś pomysł na paszteciki z ciasta drożdżowego masz? Byłyby
> pierwsze i drugie święto.
>
> Ewa
Paszteciki z: mięsem, z pasztetem, z kapustą i grzybami.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2009-12-21 21:19:00
Temat: Re: Pierogi z kapustą i grzybami
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:hgon7e$20e$3@atlantis.news.neostrada.pl...
> Prawusek pisze:
> > "medea" wrote in message
> > news:hgok7v$r60$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> >
> >> Mam już ponad 60 uszek zamrożonych. :)
> >
> > Tą ilość uszek to na jeden raz zjadam.
>
> Nie załamuj mnie, składasz się chyba z samego przewodu pokarmowego. ;)
Jestem smakoszem. Maruda robi uszka wielkości raviolini - niewiele większe
niż paznokiec kciuka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2009-12-21 21:20:32
Temat: Re: Pierogi z kapustą i grzybamiPrawusek pisze:
> Paszteciki z: mięsem, z pasztetem, z kapustą i grzybami.
No tak. Bardziej o przepis mi chodziło, niż o pomysł. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2009-12-21 21:20:51
Temat: Re: Pierogi z kapustą i grzybamiPrawusek pisze:
> Jestem smakoszem. Maruda robi uszka wielkości raviolini - niewiele większe
> niż paznokiec kciuka.
To cierpliwa kobieta musi być.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2009-12-21 21:26:13
Temat: Re: Pierogi z kapustą i grzybami
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:hgopfp$aju$3@nemesis.news.neostrada.pl...
> Prawusek pisze:
>
> > Jestem smakoszem. Maruda robi uszka wielkości raviolini - niewiele
większe
> > niż paznokiec kciuka.
>
> To cierpliwa kobieta musi być.
>
> Ewa
No nie wiem. Nauczona od dziecka...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2009-12-21 21:28:07
Temat: Re: Pierogi z kapustą i grzybami
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:hgopf6$aju$2@nemesis.news.neostrada.pl...
> Prawusek pisze:
>
> > Paszteciki z: mięsem, z pasztetem, z kapustą i grzybami.
>
> No tak. Bardziej o przepis mi chodziło, niż o pomysł. ;)
>
> Ewa
Wygoogluj, pasztecików nigdy nie lubiłem, chociaż jadam, z barszczem, albo
rosolem. Ale chodzi za mną rosół albo kapuśniak z baraniny z ziemniakami...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |