« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-05-21 11:01:22
Temat: jajka na twardoWitam
Zostaly mi ze sniadania 4 jajka na twardo. Wyrzucic szkoda a na takie nie ma
chetnych. Zuzylabym je do obiadu. Mysle o nalesnikach z farszem jajecznym.
Slyszalam jak ktos sie zachwycal takimi nalesnikami, ale nie bardzo wiem jak sie
zabrac do nich: farsz jajeczno-pieczarkowy, jajeczno pomidorowy, ale nie wiem
czy bedzie to zjadliwe.
Moze jakis sos do tego?
Help :))
Joasia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-05-21 12:12:15
Temat: Re: jajka na twardo> Witam
>
>
> Zostaly mi ze sniadania 4 jajka na twardo. Wyrzucic szkoda a na takie nie ma
> chetnych. Zuzylabym je do obiadu. Mysle o nalesnikach z farszem jajecznym.
> Slyszalam jak ktos sie zachwycal takimi nalesnikami, ale nie bardzo wiem jak sie
> zabrac do nich: farsz jajeczno-pieczarkowy, jajeczno pomidorowy, ale nie wiem
> czy bedzie to zjadliwe.
> Moze jakis sos do tego?
> Help :))
>
> Joasia
>
Zrób jakąś zupę, którą podaje się z jajkami na twardo np. szczawiową.
Ja niedawno robiłam pierożki pieczone w piekarniku , które wypełnione były
farszem: pieczarki, ryż, jajka na twardo, pietruszka
pozdrawiam
pusiak
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-05-21 13:49:27
Temat: Re: jajka na twardo
> Zrób jakąś zupę, którą podaje się z jajkami na twardo np. szczawiową.
> Ja niedawno robiłam pierożki pieczone w piekarniku , które wypełnione były
> farszem: pieczarki, ryż, jajka na twardo, pietruszka
> pozdrawiam
> pusiak
A mozna przepis na te pierozki? Bo brzmi smakowicie :)
Joasia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-05-21 15:37:49
Temat: Re: jajka na twardoI ja też poproszę przepis - bardzo, bardzo...
Ania
Użytkownik "Joanna Konopka" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:5f1f.000010a2.428f3c66@newsgate.onet.pl...
>
> > Zrób jakąś zupę, którą podaje się z jajkami na twardo np. szczawiową.
> > Ja niedawno robiłam pierożki pieczone w piekarniku , które wypełnione
były
> > farszem: pieczarki, ryż, jajka na twardo, pietruszka
> > pozdrawiam
> > pusiak
>
>
> A mozna przepis na te pierozki? Bo brzmi smakowicie :)
>
> Joasia
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-05-22 07:21:09
Temat: Re: jajka na twardoKruche pierożki z pieczarkami
Składniki dla 4 osób:
1 3/4 szklanki mąki (30dkg)
4 jajka
1 zółtko
120 ml kwaśnej śmietany
8 dag ryżu
4 łyżki masła
12 dag pieczarek
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól i pieprz
Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski. Dodać szczyptę soli,
jedno jajko, utarty na wiórki tłuszcz i śmietanę, zagnieść ciasto. Przygotowane
ciasto włożyć na 45 minut do lodówki.
Przygotować nadzienie: ryż wsypać do osolonego wrzątku, gotować 15 minut.
Pozostałe jajka ugotować na twardo, obrać, ostudzić i pokroić w drobną kostkę.
Pieczarki oczyścić, opłukać i posiekać. Natkę posiekać, wymieszać z pieczarkami,
jajkami i ryżem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kruche ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy do wymiarów 40x50cm.
Pokroić na kwadraty o boku 10cm. Na kazdy nakładać po łyżce nadzienia. Brzegi
posmarować rozmąconym żółtkiem, skleić pierogi. Wierzch posmarować reszta
żółtka, ułożyć na natłuszczonej blasze i piec około 25 minut w temp. 200st.C
Uwaga: Pierożki można przygotować z innym farszem np. mięsnym czy serowym
Przepis pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-05-22 09:42:26
Temat: Re: PierozkiUżytkownik "pusiak" <p...@b...pl> napisał w wiadomości
Mam pytania natury technicznej.
Maslo - lyzka plaska, pelna czy czubata? Ile deko/gram powinno skladac sie
na te 4 lyzki masla?
Czy mozna dodac pieczarki podsmazone?
--
Pozdrawiam
Iwona
// Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać / /
Cyceron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-05-22 10:15:43
Temat: Re: Pierozki> Użytkownik "pusiak" <p...@b...pl> napisał w wiadomości
>
> Mam pytania natury technicznej.
> Maslo - lyzka plaska, pelna czy czubata? Ile deko/gram powinno skladac sie
> na te 4 lyzki masla?
Nie podano w przepisie ile dokładnie to jest 4 łyżki masła dlatego trzeba "na
oko" niestety. Ale wydaje mi się, że pełne spokojnie wystarczą.
> Czy mozna dodac pieczarki podsmazone?
Możesz spróbować dodać podsmażone. Jak chcesz. Może ja też na drugi raz dodam
podsmażone.
pusiak
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-05-22 14:26:39
Temat: Re: PierozkiUżytkownik "pusiak" <p...@b...pl> napisał w wiadomości
>> Mam pytania natury technicznej.
>> Maslo - lyzka plaska, pelna czy czubata? Ile deko/gram powinno skladac
>> sie
>> na te 4 lyzki masla?
>
> Nie podano w przepisie ile dokładnie to jest 4 łyżki masła dlatego trzeba
> "na
> oko" niestety. Ale wydaje mi się, że pełne spokojnie wystarczą.
>
>> Czy mozna dodac pieczarki podsmazone?
>
> Możesz spróbować dodać podsmażone. Jak chcesz. Może ja też na drugi raz
> dodam
> podsmażone.
Pytam o podsmazone, bo ja czesto kupuje wieksza ilosc pieczarek, podsmazam,
studze, dziele do woreczkow i do zamrazalnika. I mam jak znalazl na kazda
okazje:)
Dzieki za odp.
--
Pozdrawiam
Iwona
// Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać / /
Cyceron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-05-23 05:49:56
Temat: Re: Pierozki
>
> Pytam o podsmazone, bo ja czesto kupuje wieksza ilosc pieczarek, podsmazam,
> studze, dziele do woreczkow i do zamrazalnika. I mam jak znalazl na kazda
> okazje:)
>
> Dzieki za odp.
To koniecznie napisz jak ci smakowało z podsmażonymi pieczarkami.
pozdrawiam
pusiak
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |