Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chwalę ciasto z rabarbarem i budyniem

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chwalę ciasto z rabarbarem i budyniem

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 19


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-05-20 06:57:53

Temat: Re: Chwalę ciasto z rabarbarem i budyniem
Od: "Bernadeta Hołda (usuń z adresu co niepotrzebne)" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Barbara K. napisał(a):
> Upiekłam dzisiaj ciasto z przepisu Jini.
>
> Witam!
A mogę przepis prosić?
>


--
Pozdrawiam
Bernadeta Hołda

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-05-20 09:45:35

Temat: Chwalę ciasto z rabarbarem i budyniem
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Upiekłam dzisiaj ciasto z przepisu Jini. Wyszło pyszne. Jednak następnym
razem musze pamiętać o nieco większej ilości cukru, albo o mniej kwaśnym
rabarbarze :-)
W każdym razie polecam.

Pozdrawiam rabarbarowo :-)
Barbara.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-05-20 10:03:32

Temat: Re: Chwalę ciasto z rabarbarem i budyniem
Od: "Jini" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Upiekłam dzisiaj ciasto z przepisu Jini. Wyszło pyszne. W każdym razie
> polecam.
>
> Pozdrawiam rabarbarowo :-)
> Barbara.


Cieszę się bardzo, że smakuje - ja dziś znowu je mam w planach na sobotę :-D
Ma byc ciepło w weekend - takie ciasto prosto z lodówki lepsze jak lody...
mniam...


Jini - anioł kobieta, bo piecze ;-P


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-05-20 11:46:29

Temat: Re: Chwalę ciasto z rabarbarem i budyniem
Od: Meg <m...@N...pl> szukaj wiadomości tego autora

Barbara K. napisał(a):
> Upiekłam dzisiaj ciasto z przepisu Jini. Wyszło pyszne. Jednak następnym
> razem musze pamiętać o nieco większej ilości cukru, albo o mniej kwaśnym
> rabarbarze :-)

ja też piekłam (tydzień temu ) i zapomniałam pochwalić , więc chwale je
teraz :))
ale co do cukru lub mniej kwaśnego rabarbaru zgadzam się w pełni , bo
musze przyznać że wykręcało nas chwilami :)

pozdr Magda

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-05-20 12:37:58

Temat: Re: Chwalę ciasto z rabarbarem i budyniem
Od: Dorota Szuba <d...@m...desy.de> szukaj wiadomości tego autora

Meg wrote:
> Barbara K. napisał(a):
>
>> Upiekłam dzisiaj ciasto z przepisu Jini. Wyszło pyszne. Jednak
>> następnym razem musze pamiętać o nieco większej ilości cukru, albo o
>> mniej kwaśnym rabarbarze :-)
>
>
> ja też piekłam (tydzień temu ) i zapomniałam pochwalić , więc chwale je
> teraz :))
> ale co do cukru lub mniej kwaśnego rabarbaru zgadzam się w pełni , bo
> musze przyznać że wykręcało nas chwilami :)
>

Co prawda nie pieklam ciasta Jini, ale poniewaz czesto pieke
nieco podobne, to pozwole sobie podzielic sie swoim patententem na
odkwaszenie rabarbaru.

Mianowicie kilo rabarbaru zasypuje 20 dkg cukru, i dosypuje troche
skorki pomaranczowej. Podgrzewam do momentu gdy rabarbar gdy cukier
kompletnie sie rozpusci a rabarbar pusci sok.
Uwazam, zeby pokrajane wczesniej kawalki lodyg sie nie rozpadly.
Odsaczam. Do ciasta uzywam takiej "konfitury" rabarbarowej. Nie wykreca
zebow :)

Powstaje rowniez przy okazji przepyszny sok, ktory mozna uzywac do
picia, lub w wersji 1:1:1 (sok:woda:spirytus), ktora po trzech dniach
lezakowania jest znakomita nalewka.

pozdrawiam
Dorka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-05-20 13:00:32

Temat: Re: Chwalę ciasto z rabarbarem i budyniem
Od: "Gocha" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie,
Też upiekłam ciasto rabarbarowo-budyniowe Jini i zapomiałam pochwalić.
Pyszne!
I rabarbar wcale nie był za mało słodki, a wręcz jego kwaśny smak
rewelacyjnie komponował sie ze słodkim budyniem. Do rabarbaru dodałam sporo
cynamonu
Aaaa i smakowało całej bandzie wygłodniałych gości.
Pozdrawiam serdecznie
Gocha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-05-20 17:24:33

Temat: Re: Chwalę ciasto z rabarbarem i budyniem
Od: "Jolmira" <J...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Jesli mozna prosić...... ja również chcialabym ten swietny przepis na ciasto
rabarbarowe:)
Pozdrawiam serdecznie



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-05-20 20:05:56

Temat: Re: Chwalę ciasto z rabarbarem i budyniem
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora

Barbara K. wrote:
> Upiekłam dzisiaj ciasto z przepisu Jini. Wyszło pyszne. Jednak następnym
> razem musze pamiętać o nieco większej ilości cukru, albo o mniej kwaśnym
> rabarbarze :-)
> W każdym razie polecam.
>
> Pozdrawiam rabarbarowo :-)
> Barbara.
>
>

Natchniona tym przepisem zrobilam taki wariant:
Spod z kruchego ciasta, podpieczony
na to podwojna wartstwa pokrojonego rabarbaru posypanego 1/4 szklanki
cukru i 2 lyzkami maki kartoflanej i wymieszanego z tym cukrem i maka
na to 220 g serka homogenizowanego utartego z 3 zoltkami i pol szklanki
cukru

Piec w 180C/350F az upieczone, dlugo, okolo godziny. Ja przykrylam
wierzch folia aluminiowa zeby sie nie przypalalo. Blache z ciastem
ustawilam na wiekszej blasze, co zabezpiecza piec przed kapaniem jak
rowniez zabezpiecza spod przed nadmiernym zbrazowieniem.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-05-21 08:03:31

Temat: Re: Chwalę ciasto z rabarbarem i budyniem
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> A mogę przepis prosić?

Proszę, wklejam przepis Jini:

"Przepis na ciacho z budyniem - pomysł ukradziony od mojej babci ;-)

Składniki:
- kruche ciasto,
- 3 budynie śmietankowe przygotowane wg. instrukcji na opakowaniu
- 1 kg rabarbaru

Kruche ciasto:
3 1/2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
2 łyżki śmietany
1 łyżka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę siekasz z margaryną.
Dodajesz cukier, z proszkiem do pieczenia.
Dodajesz żółtka, łyżkę wody - zagniatasz. Jeśli zbyt się kruszy to po łyżce
śmietany - aby się zlepiło dobrze /zależy od wielkości żółtek ile tej
śmietany/.
Jak zagnieciesz - dobrze jest schłodzić ciasto - ja tym razem nie
chłodziłam.

W między czasie albo wcześniej gotujesz budynie śmietankowe.
Miałam 2,5 woreczka proszku wiec ugotowałam wg. przepisu na opakowaniu
/gdzieś 1 litr i szklanka mleka wyszło/

2/3 ciasta wykładasz na blaszkę. Na to kroisz rabarbar, zalewasz to budyniem
/ja zalałam ciepłym budyniem, babcia zalewa czasem gorącym a czasem zimnym/
i to przykrywasz pozostałym ciastem.
Piekłam 1 godzinę w 190-200 stopniach.
Przepis jest na dużą, prostokątną blaszkę.

Polecam!!

wiosenno - rabarbarowa Jini :-) "

Pozdrawiam
Barbara.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-05-21 08:06:21

Temat: Re: Chwalę ciasto z rabarbarem i budyniem
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Witajcie,
> Też upiekłam ciasto rabarbarowo-budyniowe Jini i zapomiałam pochwalić.
> Pyszne!
> I rabarbar wcale nie był za mało słodki, a wręcz jego kwaśny smak
> rewelacyjnie komponował sie ze słodkim budyniem. Do rabarbaru dodałam
> sporo
> cynamonu
> Aaaa i smakowało całej bandzie wygłodniałych gości.
> Pozdrawiam serdecznie
> Gocha

A ile cukru dałaś do budyniu? Ja na 1 torebkę budyniu wsypywałam 2 łyżki
cukru (tak było napisane na torebce), ale okazało się trochę za mało.

Pozdrawiam.
Barbara.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sałatka owocowa - pewnie juz było, ale co tam
pijany izydor Waldka-ktoś już robił?
Mielone z indyka - tanio i smacznie
mule - kilka pytan
czy dodatki do ...............

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »