Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.icp.pl!news.icp.pl!not-for-
mail
From: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chwalę ciasto z rabarbarem i budyniem
Date: Sat, 21 May 2005 10:03:31 +0200
Organization: ICP News Server
Lines: 46
Message-ID: <d6mq0c$6an$1@opal.icpnet.pl>
References: <d6kbjo$g80$1@opal.icpnet.pl> <d6ks57$8r7$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: c125-25.icpnet.pl
X-Trace: opal.icpnet.pl 1116662604 6487 62.21.125.25 (21 May 2005 08:03:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@o...icpnet.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 21 May 2005 08:03:24 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:239944
Ukryj nagłówki
> A mogę przepis prosić?
Proszę, wklejam przepis Jini:
"Przepis na ciacho z budyniem - pomysł ukradziony od mojej babci ;-)
Składniki:
- kruche ciasto,
- 3 budynie śmietankowe przygotowane wg. instrukcji na opakowaniu
- 1 kg rabarbaru
Kruche ciasto:
3 1/2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
2 łyżki śmietany
1 łyżka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę siekasz z margaryną.
Dodajesz cukier, z proszkiem do pieczenia.
Dodajesz żółtka, łyżkę wody - zagniatasz. Jeśli zbyt się kruszy to po łyżce
śmietany - aby się zlepiło dobrze /zależy od wielkości żółtek ile tej
śmietany/.
Jak zagnieciesz - dobrze jest schłodzić ciasto - ja tym razem nie
chłodziłam.
W między czasie albo wcześniej gotujesz budynie śmietankowe.
Miałam 2,5 woreczka proszku wiec ugotowałam wg. przepisu na opakowaniu
/gdzieś 1 litr i szklanka mleka wyszło/
2/3 ciasta wykładasz na blaszkę. Na to kroisz rabarbar, zalewasz to budyniem
/ja zalałam ciepłym budyniem, babcia zalewa czasem gorącym a czasem zimnym/
i to przykrywasz pozostałym ciastem.
Piekłam 1 godzinę w 190-200 stopniach.
Przepis jest na dużą, prostokątną blaszkę.
Polecam!!
wiosenno - rabarbarowa Jini :-) "
Pozdrawiam
Barbara.
|