Data: 2005-05-27 07:15:14
Temat: Re: Chwalę ciasto z rabarbarem i budyniem
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> 1. jaka konsystencje ma wyrobione ciasto? Kiedy dodalem 1 lyzke smietany,
> ciasto w ogole nei chcialo sie zlaczyc. byly grudki. po 2 lyzce smietany
> ciasto strasnzie kleilo sie do rak. tak ma byc czy wyszlo za rzadkie?
Samo kruche ciasto robiłam ze swojego sprawdzonego przepisu, więc w tej
kwestii chyba Ci nie pomogę. Mogę jedynie wkleić swój przepis.
> 2. Czy forme czyms sie smaruje albo kladzie na spod papier?
Ja formy niczym nie smarowałam. Kruche ciasto zawiera dość tłuszczu, żeby
się nie przykleić do blachy.
> 3. tego budyniu z 3 torebek wyszlo staaaaasznie duzo. jak wylalem na forme
> to
> bylo grube na cm. no i rabarbar swobodnie w tym sobie plywal.
A na jakiej dużej blasze robiłeś? U mnie budyniu było tak "w sam raz" -
przykrył rabarbar leżący na cieście.
> 4. ile to jest te 200 stopni C? Mam piekarnik bez termometru wiec tak
> regulujac tylko pokretlem to jest polowa pokretla, cale czy moze dziesiec
> dwudziestychsiodmych?
Nie jestem pewna, ale chyba większość (przynajmniej tych starszych)
piekarników grzeje max 250 stopni. Więc proporcjonalnie jakaś 1/5 od końca
:-)
> ps. i podobnie jak extreme death nie wiem jak sie robi racuchy :)
Racuchy: (ja robię na oko, ale uczyłam się z tego przepisu moje Babci)
3 dkg drożdży
mleko
3 łyżeczki cukru
1 łyżka cukru (do ciasta) (najlepiej spróbować, jak już wyrobisz ciasto)
1/2 kg mąki
1 jajko
sól
tłuszcz
cukier puder
Drożdże i 3 łyżeczki cukru rozpuścić w mleku i zostawić w ciepłym miejscu,
aby urosło.
Wlać do mąki, wymieszać.
Dodać jajko, mleko (aby ciasto było jak gęsta śmietana - bardziej gęste od
naleśnikowego).
Wymieszać, lekko posolić.
Postawić w cieple do wyrośnięcia.
Kłaść na rozgrzany tłuszcz łyżką.
Smażyć na wolnym ogniu.
łyżkę moczyć w gorącym tłuszczu, aby ciasto się nie przyklejało.
Po wyjęciu na talerz posypać cukrem pudrem.
Pozdrawiam.
Barbara.
|