« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-05-18 10:41:14
Temat: Pierś z indyka pieczona jako wędlina do kanapek - ktoś robił?Chciałam zrobić pierś z indyka (względnie udziec) zamiast szynki czy kupnej
piersi z indyka. Tylko nie bardzo wiem jak się zabrać za to - zapeklować,
zamarynować w jakiś inny sposób? I co zrobić żeby się nie kruszyła przy
krojeniu?
Pozdrawiam Kasia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-05-18 10:52:29
Temat: Re: Pierś z indyka pieczona jako wędlina do kanapek - ktoś robił?Katarzyna wrote:
> Chciałam zrobić pierś z indyka (względnie udziec) zamiast szynki czy kupnej
> piersi z indyka. Tylko nie bardzo wiem jak się zabrać za to - zapeklować,
> zamarynować w jakiś inny sposób? I co zrobić żeby się nie kruszyła przy
> krojeniu?
> Pozdrawiam Kasia
>
Witaj
Zobacz tu
www.wedlinydomowe.pl
Duzy Mis
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-05-18 14:11:23
Temat: Re: Pierś z indyka pieczona jako wędlina do kanapek - ktoś robił?popieram, wedliny ze sklepu sa obrzydliwe
po prostu namocz kilka godzin miesa w marynacie dowolnej wg swojego smaku
na ostro lub na slodkawo i upiecz potem w piekarniku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-05-21 16:45:14
Temat: Re: Pierś z indyka pieczona jako wędlina do kanapek - ktoś robił?
Użytkownik "Katarzyna " <k...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości
news:d6f64a$rd$1@inews.gazeta.pl...
> Chciałam zrobić pierś z indyka (względnie udziec) zamiast szynki czy
> kupnej
> piersi z indyka. Tylko nie bardzo wiem jak się zabrać za to - zapeklować,
> zamarynować w jakiś inny sposób? I co zrobić żeby się nie kruszyła przy
> krojeniu?
> Pozdrawiam Kasia
Ja najczesciej robie piers z indyka ze sliwkami suszonymi. Wybieram raczej
gruby kawalek miesa, robie w nim kilkanascie dziur i wciskam w to sliwki
(dosc gleboko, bo lubia w trakcie pieczenia wylazic). Posypuje dowolnymi
przyprawami do drobiu (lubie jak ma pomaranczowy kolor), sola, pieprzem. W
sumie przyprawy wedle uznania. Zostawiam w lodowce na kilka godzin zeby
mieso przeszlo przyprawami i pieke w zeliwnym naczyniu ok. 1.5 h.
Jesli chodzi o rozpadanie to sama nie wiem od czego to zalezy. Chyba od
miesa, bo zawsze robie tak samo, a raz sie rozpada innym nie.
PS. Jesli chcemy takiego indyka podac na obiad, to do pieczenia mozna
dorzucic luzem sliwki, a potem je zmiksowac razem z sosem z pieczenia i
polac mieso.
Pozdrawiam.
Kaja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-05-25 20:13:03
Temat: Re: Pierś z indyka pieczona jako w ędlina do kanapek - ktoś robił?> Chciałam zrobić pierś z indyka (względnie udziec) zamiast szynki czy kupnej
> piersi z indyka.
Jeśli upierasz się na indyka - to ci nie pomogę.
Ale jeśli może być wieprzowinka, to polecam pieczoną karkóweczkę, łopatkę albo
szyneczkę. Wystarczy przed pieczeniem obsmarować marynatą staropolską albo
pikantną (firmy K.np. ), wsadzić do żaroodpornego naczynia i piec zamknięte
około godzinki - półtorej.
Moja rodzinka już nie pamięta smaku wędlin ze sklepu na kanapkach
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-05-31 18:41:31
Temat: Re: Pierś z indyka pieczona jako wędlina do kanapek - ktoś robił?>
> Ja najczesciej robie piers z indyka ze sliwkami suszonymi. Wybieram raczej
> gruby kawalek miesa, robie w nim kilkanascie dziur i wciskam w to sliwki
> (dosc gleboko, bo lubia w trakcie pieczenia wylazic). Posypuje dowolnymi
> przyprawami do drobiu (lubie jak ma pomaranczowy kolor), sola, pieprzem. W
> sumie przyprawy wedle uznania. Zostawiam w lodowce na kilka godzin zeby
> mieso przeszlo przyprawami i pieke w zeliwnym naczyniu ok. 1.5 h.
robie podobnie - ze sliwkami uwielbia mój mąż - ale raczej na słodko.
w taka nadziana sliwkami piers wbijam g(w)ożdziki, posypuje starta gałka
muszkatołowa, imbir itp
aha, ale pieke w Maminej mikrofali - 1 kg miesa okolo 12-15 min; sprawdzam
miekkosc nakluciem.
w mikrofali tak nie wycieka sos wlasny miesa i nie jest ono potem takie
suche
pozdrawiam\
smacznego
izasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |