| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-05-18 10:02:07
Temat: [prosba] co wg Was najlepiej przyrzadzicWitam,
jesli naruszam regulamin to z gory Przepraszam ale nie mam pojecia co
najlepiej zrobic, ma to być późny obiad, wczesna kolacja :-P, dla dwojga :),
nie mam konkretnego pomyslu co moglbym wykreować, smacznie i milo, dlatego
prosze o wskazowki, porady
posiadam:
- filety z piersi kurczaka 2-3
- przyprawy dowolne
- ryz
- makaron spaghetti
- cokolwiek co wskazecie
- podstawowych produktow nie wymienilem
- checi, duze
- czas okolo 2h (no z poslizgiem moze sie okazac ze 3)
- brak piekarnika, reszta zaplecza raczej jest
coprawda niewiele tego ale nie wykluczam zakupów
Pozdrawiam
z gory Dziekuje
QwiateQ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-05-18 10:55:31
Temat: Re: [prosba] co wg Was najlepiej przyrzadzicQwiateQ wrote:
> Witam,
> jesli naruszam regulamin to z gory Przepraszam ale nie mam pojecia co
> najlepiej zrobic, ma to być późny obiad, wczesna kolacja :-P, dla dwojga :),
> nie mam konkretnego pomyslu co moglbym wykreować, smacznie i milo, dlatego
> prosze o wskazowki, porady
> posiadam:
> - filety z piersi kurczaka 2-3
> - przyprawy dowolne
> - ryz
> - makaron spaghetti
> - cokolwiek co wskazecie
> - podstawowych produktow nie wymienilem
> - checi, duze
> - czas okolo 2h (no z poslizgiem moze sie okazac ze 3)
> - brak piekarnika, reszta zaplecza raczej jest
Składniki:
spaghetti
cebula, drobno pokrojona
kapary w occie
przecier pomidorowy
pomidory (lub pucha takowych)
piersi kurzęcie
ze trzy butelki trollingera
sól, pieprz, papryka, bazylia, ocet balsamico, chile ancho, mąka
ugotuj spaghetti, znaczy to potem. Najpierw zrób sos
pomidorowo-kaparowy: przecier pomidorowy dodać do podsmażonej cebuli,
lekko podrumienić, dodać trochę mąki i rozprowadzić, by się kluchy nie
porobiły, dolać tak ze szklankę wytrawnego czerwonego wina, na przykład
trollingera czy innego portugalczyka. Dodać pomidory mogą być z puszki,
jako przyprawy pasują bazylia, sól, pieprz, papryka, chili. Ja daję
chile ancho, ale w Polsce chyba nie do zdobycia. Do tego ze dwie łyżki
stołowe kaparów w occie. Doprawić octem winnym lub balsamico i
ewentualnie cukrem do smaku.
Teraz można te spaghetti gotować.
Piersi kurzęcie pokroić na plasterki, osolić i opieprzyć, panierować w
jajku i startym parmezanie i smażyć.
Wcinać popijając resztą wina.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-05-18 13:53:10
Temat: Re: [prosba] co wg Was najlepiej przyrzadzic
Użytkownik "Waldemar Krzok" wrote:
> Składniki:
> spaghetti
> cebula, drobno pokrojona
> kapary w occie
> przecier pomidorowy
> pomidory (lub pucha takowych)
> piersi kurzęcie
> ze trzy butelki trollingera
> sól, pieprz, papryka, bazylia, ocet balsamico, chile ancho, mąka
>
> ugotuj spaghetti, znaczy to potem. Najpierw zrób sos
> pomidorowo-kaparowy: przecier pomidorowy dodać do podsmażonej cebuli,
> lekko podrumienić, dodać trochę mąki i rozprowadzić, by się kluchy nie
> porobiły, dolać tak ze szklankę wytrawnego czerwonego wina, na przykład
> trollingera czy innego portugalczyka. Dodać pomidory mogą być z puszki,
> jako przyprawy pasują bazylia, sól, pieprz, papryka, chili. Ja daję
> chile ancho, ale w Polsce chyba nie do zdobycia. Do tego ze dwie łyżki
> stołowe kaparów w occie. Doprawić octem winnym lub balsamico i
> ewentualnie cukrem do smaku.
> Teraz można te spaghetti gotować.
> Piersi kurzęcie pokroić na plasterki, osolić i opieprzyć, panierować w
> jajku i startym parmezanie i smażyć.
>
> Wcinać popijając resztą wina.
>
> Waldek
wczesniej przygotowywalem juz spaghetti ale sos pomidorowo - kaparowy jest
dla mnie nowoscia mam nadzieje ze sie uda
p.s. jak grube te plasterki najlepiej beda wspolgraly??
przed chwila nabylem droga kupna skladniki a o 17:30 ruszam z przyrzadzaniem
jesli jakies wskazowki i porady beda pomocne - bede wdzieczny
dziekuje i pozdrawiam
Wojtek "QwiateQ"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-05-18 13:58:52
Temat: Re: [prosba] co wg Was najlepiej przyrzadzicQwiateQ wrote:
>
> wczesniej przygotowywalem juz spaghetti ale sos pomidorowo - kaparowy jest
> dla mnie nowoscia mam nadzieje ze sie uda
>
> p.s. jak grube te plasterki najlepiej beda wspolgraly??
>
> przed chwila nabylem droga kupna skladniki a o 17:30 ruszam z przyrzadzaniem
> jesli jakies wskazowki i porady beda pomocne - bede wdzieczny
ja kroję dość cienko, bo rodzina tak lubi. Jakieś 5mm grubości. Smaży
się bardzo krótko, gdzieś po minucie z kawałkiem po każdej stronie, by
się zarumieniły. Musisz sprawdzić organoleptycznie, by były w środku
soczyste, ale nie surowe.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-05-19 09:56:26
Temat: Re: [prosba] co wg Was najlepiej przyrzadzic
Użytkownik "Waldemar Krzok" wrote
> ja kroję dość cienko, bo rodzina tak lubi. Jakieś 5mm grubości. Smaży
> się bardzo krótko, gdzieś po minucie z kawałkiem po każdej stronie, by
> się zarumieniły. Musisz sprawdzić organoleptycznie, by były w środku
> soczyste, ale nie surowe.
>
> Waldek
Dzieki,
naprawde smaczne dobre i :-D wszystko nabralo lekkiej ostrosci = chili
pozostalo w zamiarach;
wyszlo wspolnie :) wyszlo smacznie i bardzo dobrze ogolnie
swietnie komponuje tu wino, jako skladnik dania podkresla jego smak, jako
dodatek nie musze wyjasniac :),
kapary dopiero w pelni wspolgraly z gotowymi filetami
wyszlo smacznie naprawde fajne danie na kolacje i inaczej niz standardowe
spaghetti ktore
dosyc czesto przyrzadzalem/lismy na rozne sposoby, i mimo ze spaghetti w
zamiarach nie bylo pierwszoplanowe,
zaskoczylo Nas danie oraz jego smak.
puenta ... kolacja we dwoje ... :-D romatnycznie ...
Dzieki za przepis i porady
danie pyszne
polecam
Dzieki Waldek
Pozdrawiam
Wojtek "QwiateQ"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-05-19 10:22:00
Temat: Re: [prosba] co wg Was najlepiej przyrzadzicQwiateQ wrote:
> wyszlo wspolnie :) wyszlo smacznie i bardzo dobrze ogolnie
> swietnie komponuje tu wino, jako skladnik dania podkresla jego smak, jako
> dodatek nie musze wyjasniac :),
dlatego pisałem o 3 butelkach wina jako składnik potrawy ;-)
> kapary dopiero w pelni wspolgraly z gotowymi filetami
> wyszlo smacznie naprawde fajne danie na kolacje i inaczej niz standardowe
> spaghetti ktore
> dosyc czesto przyrzadzalem/lismy na rozne sposoby, i mimo ze spaghetti w
> zamiarach nie bylo pierwszoplanowe,
> zaskoczylo Nas danie oraz jego smak.
> puenta ... kolacja we dwoje ... :-D romatnycznie ...
>
fajnie, że smakowało.
Najciekawsze jest to, że pomysł na toto wyszedł ze... stołówki
pracowniczej. Tylko, że było to serdecznie spartaczone, jak zwykle
stołówkowo, ale potencjału potrawy można się było domyśleć. Drogą
dedukcji wyszło mi, jak to powinno być zrobione.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |