Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-m
ail
From: Waldemar Krzok <w...@c...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: [prosba] co wg Was najlepiej przyrzadzic
Date: Wed, 18 May 2005 12:55:31 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 43
Message-ID: <3...@u...de>
References: <d6f3s7$dnj$1@news.onet.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de 58FS+vOU/COcUfvergjdFAeeowGPEsKvvoYfzORI/zVODxVFEIqXIT
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0 (Windows/20041206)
X-Accept-Language: en-us, en
In-Reply-To: <d6f3s7$dnj$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:239742
Ukryj nagłówki
QwiateQ wrote:
> Witam,
> jesli naruszam regulamin to z gory Przepraszam ale nie mam pojecia co
> najlepiej zrobic, ma to być późny obiad, wczesna kolacja :-P, dla dwojga :),
> nie mam konkretnego pomyslu co moglbym wykreować, smacznie i milo, dlatego
> prosze o wskazowki, porady
> posiadam:
> - filety z piersi kurczaka 2-3
> - przyprawy dowolne
> - ryz
> - makaron spaghetti
> - cokolwiek co wskazecie
> - podstawowych produktow nie wymienilem
> - checi, duze
> - czas okolo 2h (no z poslizgiem moze sie okazac ze 3)
> - brak piekarnika, reszta zaplecza raczej jest
Składniki:
spaghetti
cebula, drobno pokrojona
kapary w occie
przecier pomidorowy
pomidory (lub pucha takowych)
piersi kurzęcie
ze trzy butelki trollingera
sól, pieprz, papryka, bazylia, ocet balsamico, chile ancho, mąka
ugotuj spaghetti, znaczy to potem. Najpierw zrób sos
pomidorowo-kaparowy: przecier pomidorowy dodać do podsmażonej cebuli,
lekko podrumienić, dodać trochę mąki i rozprowadzić, by się kluchy nie
porobiły, dolać tak ze szklankę wytrawnego czerwonego wina, na przykład
trollingera czy innego portugalczyka. Dodać pomidory mogą być z puszki,
jako przyprawy pasują bazylia, sól, pieprz, papryka, chili. Ja daję
chile ancho, ale w Polsce chyba nie do zdobycia. Do tego ze dwie łyżki
stołowe kaparów w occie. Doprawić octem winnym lub balsamico i
ewentualnie cukrem do smaku.
Teraz można te spaghetti gotować.
Piersi kurzęcie pokroić na plasterki, osolić i opieprzyć, panierować w
jajku i startym parmezanie i smażyć.
Wcinać popijając resztą wina.
Waldek
|