Data: 2005-05-18 13:53:10
Temat: Re: [prosba] co wg Was najlepiej przyrzadzic
Od: "QwiateQ" <q...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Waldemar Krzok" wrote:
> Składniki:
> spaghetti
> cebula, drobno pokrojona
> kapary w occie
> przecier pomidorowy
> pomidory (lub pucha takowych)
> piersi kurzęcie
> ze trzy butelki trollingera
> sól, pieprz, papryka, bazylia, ocet balsamico, chile ancho, mąka
>
> ugotuj spaghetti, znaczy to potem. Najpierw zrób sos
> pomidorowo-kaparowy: przecier pomidorowy dodać do podsmażonej cebuli,
> lekko podrumienić, dodać trochę mąki i rozprowadzić, by się kluchy nie
> porobiły, dolać tak ze szklankę wytrawnego czerwonego wina, na przykład
> trollingera czy innego portugalczyka. Dodać pomidory mogą być z puszki,
> jako przyprawy pasują bazylia, sól, pieprz, papryka, chili. Ja daję
> chile ancho, ale w Polsce chyba nie do zdobycia. Do tego ze dwie łyżki
> stołowe kaparów w occie. Doprawić octem winnym lub balsamico i
> ewentualnie cukrem do smaku.
> Teraz można te spaghetti gotować.
> Piersi kurzęcie pokroić na plasterki, osolić i opieprzyć, panierować w
> jajku i startym parmezanie i smażyć.
>
> Wcinać popijając resztą wina.
>
> Waldek
wczesniej przygotowywalem juz spaghetti ale sos pomidorowo - kaparowy jest
dla mnie nowoscia mam nadzieje ze sie uda
p.s. jak grube te plasterki najlepiej beda wspolgraly??
przed chwila nabylem droga kupna skladniki a o 17:30 ruszam z przyrzadzaniem
jesli jakies wskazowki i porady beda pomocne - bede wdzieczny
dziekuje i pozdrawiam
Wojtek "QwiateQ"
|